antagningen

På den här sidan samlar vi länkar till 2018 års tävlingsländers egna antagningar, dvs. info om var man kan skicka in bidrag.

Viktigt att tänka på: Ditt/dina bidrag måste dels uppfylla EBU:s krav gällande bl.a. låtlängd, tidigast publiceringsdatum, artistens ålder och vissa regler kring framförandet samt regelverket som det landet du skickar bidragen till ställer.

 

Aktuella antagningar

Just nu kan du skicka in bidrag till följande länder (inom parentes anges datumet då antagningen stänger):

 

 

Aktuella antagningar

ESC-Panelen reserverar sig för eventuella förändringar i de uppgifter som anges här nedanför. Vänligen dubbelkolla uppgifter med aktuellt TV-bolag vid osäkerhet. Antagningarna presenteras i första hand enligt datumordning för sista datum att skicka in bidrag och i andra hand efter bokstavsordning.

OBS! Datumen till vänster meddelar sista dag att skicka in bidrag.

 

 • sön
  15
  Okt
  2017

  ESC-antagning

  Lettland (Antagningen stänger 15 oktober)

  Lettlands nationella TV-bolag LTV kommer för fjärde året i rad att välja artist och bidrag till Eurovisionen genom uttagningen Supernova. Antagningen är öppen till och med den söndagen den 15:e oktober 2017 kl. 22:59 CET.

  Supernova 2018 kommer likt de tidigare säsongerna att bestå av 3 heats och en final. Kvalitén på de inkomna bidragen (genom denna antagning) avgör hur många låtar som slutligen tävlar, men det kommer vara mellan 6-8 per program, dvs. någonstans mellan 18-24 tävlingsbidrag. Från varje program kommer två tävlande gå till finalen vilket sker genom en kombination av tittarröster, internetomröstning, Spotifyspelningar och juryröster. Exakta tävlingsregler för röstningen publiceras i mitten av januari 2018. Programmen kommer dock sändas under februari 2018.

  Efter antagningen är avslutad väljer en jury ut tävlingsbidragen som kommer att bestå av en sammanslutning av låtskrivare, musikförlag, producenter, radio/TV-profiler och annat branschfolk.

   

  Antagningen

  Antagningen till Supernova 2018 sker online via denna länk.

  All information i formuläret ska vara ifyllda, annars kommer det inte registreras.

  Det är endast en antagning - som gäller både artist och bidrag.

   

   

  Regelverket

  Hela regelverket finns att läsa (på lettiska) här. Några saker att tänka på:

   

  - Tävlingen Supernova 2018 anordnas av LTV Television, som både äger rättigheterna till showerna och till regelverket. Detta innefattar att LTV äger rätten att justera i regelverket om de så önskar.

  - Vem som helst får skicka in bidrag till Supernova, men: om du/ni INTE är lettiska medborgare måste du/ni samarbeta med lettiska medborgare/personer som innehar lettiskt medborgarskap. Utöver det får icke-lettiska medborgare inte stå för mer än 30 procent av såväl text som musik.

  - Viktigt att veta är att du/ni som skickar in tävlingsbidrag måste vara över 18 år gamla (senast fyllt detta den 16 november 2017).

  - Tävlingsbidrag som vill vara med i tävlingen måste vara nyskrivna originallåtar som aldrig tidigare offentliggjorts på någon som helst plattform. Detta gäller före 1 september 2017.

  - Ett tävlingsbidrag får vara max 3 minuter långt.

  - För att få tävla måste alla parter (personen/erna bakom text &/musik, artist och LTV) skriva under deltagaravtalet för t.ex. upphovsrättigheter.

  - Artisten får INTE tävla för andra länders uttagningar.

  - Vinnaren i finalen av Supernova 2018 har rätt att tävla för Lettland i ESC 2018 i Portugal. Vinnaren måste teckna nytt avtal med LTV angående detta.

   

   

 • fre
  20
  Okt
  2017

  ESC-antagning

  serbia_bigSerbien (antagning stänger 20 oktober)

  Serbien håller en antagning igång för intresserade låtskrivare och kompositörer världen över att skicka in bidrag till den serbiska ESC-uttagningen 2018. Dock är det oklart till vilken slags uttagning man skickar in bidrag till. Antagningen är öppen till och med 20 oktober.

  Genom åren har Serbien haft olika uttagningsprocesser, men på senare år har det allt oftare blivit internval. Till ESC 2018 i Portugal kommer processen att förändras. Istället för ett helt hemligt internval, som det var ifjol, har TV-bolaget RTS bjudit in intresserade låtskrivare att skicka in tävlingsbidrag. Vem som helst i världen får skicka in bidrag, dock måste artisten inneha serbiskt medborgarskap. Dessutom måste bidragen framföras på något eller några av Serbiens nationella språk eller minoritetsspråk.

  Hela regelverket finns här.

   

  Bidrag skickas in till följande adress:

  JMU, Radio-televizija Srbije,
  Zabavni program,
  Muzička redakcija,
  Takovska 10,
  11000 Beograd

  OBS! Märk kuvertet med Pesmu Evrovizije 2018.

  Deadline att skicka in bidrag är 20 oktober 2017.

   

  Efter att antagningen har stängt kommer en jury granska alla bidrag och slutligen välja ut ca 10 bidrag som går vidare till en andra omgång. Vad som sker därefter är dock ganska oklart, dvs. om det blir ytterligare ett juryval eller om ev. tittarna får komma in och bestämma vem som ska få åka.

   

 • fre
  20
  Okt
  2017

  ESC-antagning

  Island (antagningen stänger 20 oktober)

  TV-bolaget RÚV har meddelat att Island kommer att utse artist och bidrag till ESC 2018 genom Söngvakeppnin 2018. Efter en nationell antagning kommer 12 bidrag att väljas ut till tävlan. Den nationella antagningen stänger 20 oktober 2017.

  Uttagningsmodellen på Island fortsätter att vara två semifinaler och en final som går under namnet Söngvakeppnin. En nationell antagning kommer att avgöra vilka bidrag som tas ut till tävlan och detta urval görs av en jury. När hela startfältet är komplett kommer de tävlande att delas upp i två semifinaler om 6 tävlande per omgång och tittarna utser vilka bidrag som går till final. I finalen är det en mix av tittar- och juryröster som avgör vem som slutligen får tävla för Island i ESC 2018 i Portugal.

   

  Om antagningen

  Vill du skicka in bidrag till Islands uttagning ska du göra det digitalt via deras hemsida.

  När du/ni skickar in bidrag så måste du/ni ange pseudonymer för textförfattaren/erna och låtskrivaren/na. Detta för att det är enbart pseudonymerna som kommer vara kända för juryn som väljer ut tävlingsbidragen. Det är nämligen först efter juryns val som namnen på personerna bakom låtarna offentliggörs.

  Du/ni måste även ange vilket språk som du/ni vill att låten ska framföras på om låten tar sig hela vägen till ESC 2018 i Portugal.

   

  Viktigt: Som kompositör tillåts du endast skicka in 2 bidrag till tävlingen, men om du är textförfattare kan du stå bakom fler bidrag.

  Bra att veta: Vid antagningen behöver det inte vara den slutgiltiga versionen av låten som skickas in och dessutom krävs det inte att demoartisten också är tilltänkt att framföra låten i Söngvakeppnin (om låten blir uttagen dit). Dock måste låtarna ge en indikation om hur det ska framföras och om det ska vara en eller flera sångare till låten. Demoversioner kan framföras på annat språk än isländska men då måste en isländsk text bifogas vid antagningen.

   

  Regelverket

  RÚV har släppt regelverket för tävlingen som du hittar här. Några saker att tänka på:

  – För att få skicka in tävlingsbidrag måste man vara isländsk medborgare. Detta måste ha införskaffats senast 1 september 2017 och ska behållas åtminstone fram till avgörandet av ESC 2018.

  – Dock får isländska medborgare samarbeta med icke-isländska medborgare, så länge minst 66 procent av musiken och 50 procent av texten har gjorts av isländska medborgare.

  – De enda som inte får skicka in bidrag är personer som är anställda vid TV-bolaget RÚV.

  – Tävlingsbidrag som skickas in ska vara nyskrivna originalverk som aldrig tidigare offentliggjorts/publicerats.

  – Ett tävlingsbidrag får vara max 3 minuter långt.

  – I semifinalerna måste tävlingsbidragen framföras på isländska. I finalen får man dock byta språk till det språk man önskar tävla på i Eurovisionen. Detta språkval görs i samarbete med kommittén kring Söngvakeppnin.

  – Varje tävlingsbidrag får ha mellan 1-6 tävlande på scenen. Detta inkluderar ev. körsånginsatser och dansare.

  – All sång, både huvud- och körsång, måste framföras live. Musiken är dock förinspelad (s.k. play-back).

  – Som tävlande artist måste man vara minst 16 år gammal (senast uppfyllt denna ålder vid slutet av år 2017, dvs. född senast december 2001).

  – RÚV kommer vara behjälpliga i valet av artist, koreografi, scenografi, kostym etc. och kommer även att stå för dessa kostnader. Dock är det RÚV som äger rättigheterna till programmet och själva produktionen. Om ev. tvister uppstår mellan låtskrivarteam och RÚV är det den senare som kommer att få bestämma, annars har RÚV rätt att diskvalificera artister, textförfattare och kompositörer.

  – Kontraktsskrivning kommer att genomföras mellan de låtskrivare och artisterna som står bakom de 12 uttagna bidragen och RÚV samt övriga ev. sponsorer, skivbolagsagenter etc. Dessa måste skriva under och godkänna tävlingens regelverk samt EBU:s regelverk för Eurovision Song Contest.

  – Låtskrivarna bakom vinnarbidraget i finalen av Söngvakeppnin förbinder sig att bidraget får tävla för Island vid Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon, Portugal i maj 2018. Vinnarartisten är dock inte självskriven, utan om RÚV känner sig tveksamma kan artist komma att bytas ut.

  – RÚV äger rätten till att justera reglerna.

   

   

 • fre
  20
  Okt
  2017

  ESC-antagning

  Cypern (Artist-antagning som stänger 20 oktober)

  Efter två år med internval kommer Cyperns nationella TV-bolag CyBC hålla en uttagning för att utse sin tävlingsartist. Bidragen som ska tävla kommer ha text och musik av den svensk-grekiska låtskrivaren Alex Papakonstantinou, som tidigare haft med tre bidrag för olika länder i Eurovisionen (Grekland 2007, Azerbajdzjan 2009 och Cypern 2012).

  Eftersom det redan är klart med upphovsperson till tävlingsbidragen kommer den cypriotiska antagningen enbart handla om en artist-uttagning. Denna vänder sig enbart till artister/sångare/sångerskor/grupper som innehar medborgarskap på Cypern eller som är av cypriotiskt ursprung* men bosatt någon annanstans i världen som har intresse av att tävla för Cypern i Eurovision Song Contest 2018.

  * Med cypriotiskt ursprung menas att det räcker med att ens föräldrar upp till tredje generation är av cypriotiskt ursprung.

   

  Om du/ni är intresserad/e att tävla

  Skicka i så fall ett mejl till följande adress: cypruseurovision2018@cybc.com.cy

  I mejlet bifogar du/ni en personbeskrivning av dig själv/er själva, ett godkännande att du/ni vill tävla för Cypern och att du godkänner tävlingsreglerna, ett CV och två fotografier på dig själv/er, en länk till videoklipp (helst uppladdat på YouTube) där du/ni a capella eller livepresentation framför upp till 3 olika covers.

  OBS! Artisten måste vara minst 16 år gammal för att delta. Minderåriga (under 18 år) måste ha målsmans tillstånd får att få tävla.

  Väldigt viktigt: I reglerna som finns publicerade här, finns längst nere dokument som heter A, B och C. Dessa ska vara ifyllda för att få tävla (Dokument C är bara för personer under 18 år).

   

  Regelverket

  Några saker att tänka på:

   

  - För att få delta som artist för Cypern måste du ha fyllt 16 år senast 12:e maj 2018.

  - Som artist/grupp måste du/ni godkänna EBU:s regelverk för Eurovision Song Contest 2018.

  - Om du/ni är anslutna till ett skivbolag måste skivbolaget godkänna att du/ni vill tävla för Cypern i ESC 2018. Detta gäller mellan perioden december 2017 till maj 2018.

  - Alla som skickar in ansökningar kommer att bli granskade av CyBC så att alla har uppfyllt regelverket.

  - Artister som går vidare till andra omgången kommer att bli kallade till auditions. Dessa hålls internt, ej TV-sänt.

  - CyBC avgör vilka artister som går vidare till den TV-sända tävlingen som sedan avgör vem som får representera Cypern i ESC 2018. Enligt uppgifter ska det vara en final, men storleken på denna och om det ev. blir fler program kommer att avgöras vid senare tillfälle.

  - CyBC har rätten att ändra formatet på uttagningen t.ex. att bara välja allting internt istället för att hålla en uttagning i TV.

  - CyBC har även rätten att diskvalificera tävlande som bryter mot tävlingsreglerna. Regelbrott kan vara att en artist inte uppfyller alla krav som ställs, att artisten inte deltar i olika moment eller att artisten vägrar att tävla i Eurovisionen. Detta gäller även vinnaren.

  - Deltagarna som väljs ut ska delta i diverse events och annat som beslutas av CyBC. TV-bolaget har också all beslutsrätt gällande allt som gäller uttagningen.

   

 • ons
  01
  Nov
  2017

  ESC-antagning

  Estland (antagningen stänger 1 november)

  Estland kommer att utse artist och bidrag till Eurovision Song Contest 2018 genom uttagningen Eesti Laul. En antagning som just nu pågår kommer att avgöra vilka bidrag som slutligen tas ut till tävlan. Den antagningen är öppen till och med onsdagen den 1:a november 2017 kl. 14:00 CET.

  Själva uttagningen av Eesti Laul kommer att ske genom två semifinaler följt av en final, som avgörs i Saku Suurhall den 3:e mars 2018. Till 2018 firar Eesti Laul tioårsjubileum och TV-bolaget ERR, som anordnar uttagningen, välkomnar både etablerade och icke-etablerade artister att ställa upp i tävlingen. För andra året i rad välkomnas icke-estniska medborgare att ställa upp på låtskrivarsidan, men kravet är att det sker i samarbete med personer som har medborgarskap i Estland/är bosatta i Estland.

  Läs mer om hur du skickar in bidrag här, eller skicka ett mejl till: eestilaul@err.ee

   

   

  Regelverket

  Hela regelverket återfinns på länken ovanför, men några saker att tänka på:

   

  - Artister, låtskrivare (kompositör & textförfattare) och tävlingsbidragen måste uppfylla EBU:s krav för Eurovision Song Contest 2018.

  - För att få skicka in tävlingsbidrag måste man antingen ha medborgarskap i och/eller vara bosatt i Estland. Samarbete med icke-ester är okej, så länge det görs i team där minst en person har medborgarskap i eller är bosatt i Estland. ERR har möjlighet att göra undantag från denna regel.

  - Viktigt: Som kompositör/textförfattare kan du max skicka in 3 bidrag. Samma mängd gäller även artist.

  - Tävlingsbidrag måste vara nyskrivna originalverk som aldrig har offentliggjorts före 1 september 2017.

  - Tävlingsbidrag får inte strida mot lag och god moral och får heller inte nedvärdera tävlingen.

  - Ett tävlingsbidrag får inte överstiga en längd på 3 minuter.

  - Framträdande artist måste vara minst 16 år fyllda senast 8 maj 2017. Detta innebär att artisten måste vara född 8 maj 2002 eller tidigare för att få delta.

  - Mellan 1-6 personer per framträdande på scen tillåts.

  - Om din/er låt blir uttagen att tävla ska ni kontrakteras med ERR om att ni tillåter att låten framförs i tävlingen och att den också kan bli aktuell för tävlan i ESC 2018 i Lissabon. Om det senare även blir fallet kommer nytt kontrakt att skrivas där du/ni tillåter att låten också framförs i ESC med allt vad detta innebär.

  - ERR har all beslutsrätt om bidragens utformning, artister styling etc. i programmen.

  - ERR har rätt att ändra i reglerna och har även rätt att diskvalificera de som bryter mot reglerna.

   

   

   

 • mån
  06
  Nov
  2017

  ESC-antagning

  Irland (Antagningen stänger 6 november)

  Irlands nationella TV-bolag RTÉ har meddelat att Irland tänker delta i ESC 2018 i Portugal. Hur artist och bidrag kommer att väljas ut är dock inte spikat än, men, RTÉ har en antagning igång för intresserade låtskrivare att skicka in tävlingsbidrag. Antagningen är öppen till och med den måndagen den 6:e november 2017 kl. 18:00 CET.

  Antagningen sker enbart via e-post. Om du/ni vill delta i Irlands uttagning 2018 så ska du/ni skicka ett mejl till denna e-postadress: Eurovision2018@rte.ie

  Bifoga tävlingsbidrag i mp3-format (192kbps) eller genom SoundCloud-länk.

  Läs mer här för all info.

   

  En expertpanel kommer att bedöma bidragen som skickas in genom denna antagning tillsammans med tävlingsbidrag som RTÉ eventuellt själva beställer in från låtskrivare och artister. RTÉ har sagt sig förbehålla rätten att kunna välja artist och bidrag utanför denna process. Det är oklart om detta innebär att det bara blir ytterligare internval för Irlands del, vilket har varit metoden de senaste två åren.

   

  Regelverket

  För att få tävla för Irland måste tävlingsbidrag, artist och låtskrivare uppfylla och godkänna EBU:s tävlingsregler för Eurovision Song Contest 2018. Utöver detta har Irland följande krav:

   

  - Tävlingsbidraget får inte ha varit offentligt publicerat på någon plattform (vare sig digitalt eller analogt) före den 1 september 2017. Detta gäller oavsett demoversioner eller riktig utgivning av tävlingsbidraget.

  - Som låtskrivare (dvs. kompositör och/eller textförfattare) ska du helst ha beprövad erfarenhet från musikbranschen.

  - I övrigt verkar det inte finnas geografiska barriärer för vem som får skicka in bidrag till Irlands uttagning.

  - OBS! Det går bara att skicka in 1 (ett) bidrag per låtskrivare - inkl. medförfattare/kompositörer! Om fler bidrag från samma person/er skickas in kommer tidigare bidrag från denna/dessa slopas.

  - Som artist måste man vara som yngst 16 år.

   

 • tor
  30
  Nov
  2017

  ESC-antagning

  Frankrike (Antagningen stänger 30 november)

  Frankrike håller en antagning igång för intresserade låtskrivare och kompositörer världen över att skicka in bidrag till den franska ESC-uttagningen 2018. Det är i dagsläget något oklart vilken typ av uttagning som Frankrike ska gå igenom 2018, men enligt det regelverk som publicerats verkar det som att det kan bli någon form av tv-sändning även om det inte verkar vara helt 100 procent spikat än.

  Antagningen som just nu pågår är till för att intresserade kompositörer och textförfattare världen över att skicka in bidrag till den franska uttagningen. Är du intresserad ska du kolla igenom regelverket som vi länkat till och därefter skicka in dina bidrag via denna länk.

   

  Regelverket

  Några saker att tänka på:

   

  - Tävlingsbidraget måste vara ett nyskrivet originalverk som ej får ha publicerats offentligt före den 1 september 2017.

  - Tävlingsbidraget får ej heller ha använts/användas i kommersiella sammanhang eller ha publicerats/får publiceras i sociala medier.

  - Vem som helst får skicka in bidrag så länge man inte arbetar på det aktuella TV-bolaget som håller uttagningen och/eller är närstående till en sådan person.

  - Dock: Textförfattaren/na och kompositören/erna måste vara registrerade/måste registrera sig hos SACEM för att få skicka in bidrag.

  - Även: France 2 har satt en regel om max 4 personer som får ha gjort bidragets text och musik.

  - Tävlingsbidraget måste framföras till 70 procent på franska. Övriga 30 procent av bidragets text kan vara franska eller andra språk.

  - Som artist måste man vara som yngst 16 år (detta fyllda senast 1 januari 2018). Minderåriga artister måste ha tillstånd av förälder/juridisk person för att få tävla.

  - Man får inte ha varit föremål för straffrättsliga åtgärder för att få tävla för Frankrike.

  - Artist som vill tävla för Frankrike i ESC 2018 får inte ha bundit upp kontrakt med andra events eller liknande som omöjliggör deltagande i ESC 2018 i Portugal.

  - Max 6 tävlande per scenframträdande. All sång måste framföras live.

   

 

ESC-Panelen reserverar sig för eventuella förändringar i de uppgifter som anges för samtliga antagningar som nämns ovan. Vänligen dubbelkolla alltid uppgifter med aktuellt TV-bolag vid osäkerhet!

 


Kommentera

 
 

 

Fyll i koden i rutan nedanför för att kunna skicka iväg din kommentar: