« Inför ESC Vitryssland 2016

Inför ESC Vitryssland 2018 »


Det har blivit dags att presentera Vitryssland, som i år representeras av duon Navi band med låten “Story Of My Life (Historyja majho žyccia)”.

Vitryssland debuterade i ESC 2004, samma år som EBU valde att införa en semifinal inför finalen för att fler länder skulle få chansen att delta i tävlingen. Vitryssland har deltagit varje år sedan dess och det med varierad framgång. Det dröjde först till 2007 innan man tog sig till final och hamnade på en fin sjätteplats i finalen och därefter har man ytterligare några kvalificeringar i bagaget. Dock har man inte lyckats uppnå någon mer topp 10-placering – än. De två senaste åren har man inte lyckats ta sig vidare till finalen.

En intressant notering är att Vitryssland under många år gjort sig kända för att välja en artist och ett tävlingsbidrag för att sedan byta ut antingen artisten och/eller tävlingsbidraget. På senare år har man dock låtit bli att göra det.

 

Allmän fakta & statistik

Allmän fakta & statistik
  • TV-kanal: BTRC
  • Första tävlingsåret: 2004
  • Senaste tävlingsåret: 2016 (12:e plats i semifinal)
  • Bästa resultat: 6:a i final (2007)
  • Sämsta resultat: 22:a i semifinal (2006)
  • Uttagningsprocess 2017: Nationell final
  • Startnummer i semifinal 2: #14

 

Om uttagningsprocessen

Om uttagningsprocessen

Vitryssland valde artist och bidrag genom en nationell final. Efter en antagningsperiod som inbringade 67 bidrag fick en jury lyssna igenom dessa låtar vid en hemlig auditionrunda. Av de bidrag som framfördes var det 13 låtar som föll juryn i smaken och dessa valdes ut till finalen. Efter att ha slopat juryröstningen helt som resultat i 2016 års final kom nu beskedet från TV-bolaget BTRC att man skulle återinför detta till årets tävling. Juryn och tittarna fick lika stor makt att bestämma vinnaren.

 

Artist & bidrag

Artist & bidrag

Foto: BTRC.

Duon Navi band består av de två artisterna Artem Lukyanenko (född 13 augusti 1992, 24 år) och Ksenia Zhuk (född 21 december 1991, 25 år). De bildade duon år 2013 när de gemensamt gjorde låten “Abdymi myane”, som släpptes sommaren 2013. Ett år senare släppte de sitt debutalbum. 2016 tävlade duon i Vitrysslands ESC-uttagning med låten “Heta ziamla”, som hamnade på fjärde plats efter tittaromröstningen (som var det enda resultatet). Revanschlystna ställde de upp en gång till och kom med, denna gång med låten “Story Of My Life (Historyja majho žyccia)” som tog dem till segern. Därmed är det Navi band som ska tävla för Vitryssland i ESC 2017.

Låten är helt och hållet gjord av Artem Lukyanenka. Det är första gången någonsin som ett vitryskt tävlingsbidrag framförs på vitryska i Eurovisionen; övriga har alltid blivit översatta till engelska eller framförts från början på engelska. Dock bär låten engelsk titel, men framförs helt och hållet på vitryska.

 

Lyssna på Vitrysslands bidrag här nedanför:

 

Panelen tycker till!

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5 (för exakta förklaringar – se här).

Vilken flashback! Vitryssland har i år gått tillbaka till sin debut i tävlingen för 12 år sedan, då Alexandra och Konstantin sjöng “My Galileo” i nästan samma stil som detta! Den debutlåten är faktiskt fortfarande en av mina vitryska favoriter, mycket just därför att den är så anspråkslös och glad. Samma sak gäller årets bidrag, detta är det gladaste och mest anspråkslösa låten i tävlingen i år! Ett glädjepiller helt enkelt, vilket verkligen behövs i detta startfält där allting är mörkt, konstnärligt och tungt. Samtidigt är ju detta egentligen rätt naivt och faktiskt rätt taffligt, så det är ju knappast något toppbidrag direkt, men den hör till de låtar jag verkligen håller tummarna för!


 

 

listornamnskylt_alexander

Fråga mig inte vad, men det är något jag verkligen gillar i den här låten. Men jag kan nog verkligen inte sätta fingret på det. Är det faktumet att de sjunger på vitryska, de kännspaka Eurovisiontrummorna eller plingandet på de traditionella vitryska instrumenten. Det är ju nästan som om de skulle ha kopierat rakt av Love, Love, Peace, Peace…

 

 

 

listornamnskylt_haris

Hur kan man inte bli glad av detta? Det är som ett lyckorus rakt igenom. Jag förstår inte ett ord, men ändå blir jag glad. Det är udda, speciellt i årets tävling. Det är egentligen ganska enkelt och inte överproducerat som många bidrag har blivit de senaste åren. Ett trevligt inslag helt enkelt.

 

 

listornamnskylt_hollac16

Från början när Navi band blev valda att tävla för Vitryssland hade jag svårt för deras låt för att jag tyckte den kändes lite för udda för detta sammanhang. Men i takt med att många andra länder har valt så tråkiga bidrag i år så livar det faktiskt upp med en vitrysk gitarrduett. Detta även om det fortfarande känns som att det är Tobbe Trollkarl och Ronja Rövardotter som springer runt i skogen och viftar med händerna. Men det funkar det med.

 

 

Jag vill så gärna att låtarna ska vara på engelska annars har jag svårt att knyta an till låtarna.

 

 

listornamnskylt_robban

Ett härligt inhemskt bidrag som verkligen lyfter den här tävlingen. Man blir glad av den här låten – så pass glad att man vill springa in i den där skogen och joddla och ropa med med sångarna i videon. Man känner sig fri och det skingrar tankarna från vardagsproblemen vilket är jätteskönt. Dessutom gillar jag att de vågar sjunga på inhemska språket – mer sånt tack! Vitryssland har ju inte varit i final på många år och jag tror att de har stora chanser att komma dit i år. Jag håller även med Adrian att det påminner mycket om “My Galileo” från 2004. Helt klart en genomskön låt som man blir glad av.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen