Det har blivit dags att presentera Ungern, som i år representeras av Joci Pápai med låten “Origo”.

Ungern är också en av de många länder som debuterade på 1990-talet, decenniet då intresset för Eurovision Song Contest ökade lavinartat. Man kom med 1994 och fick en fin fjärdeplats i tävlingen. Sedan dröjde det ända till år 2007 innan man kom topp 10 igen och ytterligare till 2014 innan nästa topplacering kom – en femteplats. Ungern har också fått uppleva det att ha svårt att få visa framfötterna i tävlingen och det nationella TV-bolaget har då valt att avstå tävlan under många år. Uppehåll gjordes 1999-2004, 2006 och 2010. Från 2011 har man dock lyckats vinna Europas hjärtan genom att kvala sig vidare till finalen varje år. Sedan år 2012 använder man uttagningen A Dal som uttagningsmetod och den har blivit riktigt populär på hemmaplan.

En intressant notering är att…

 

Allmän fakta & statistik

Allmän fakta & statistik
  • TV-kanal: MTVA
  • Första tävlingsåret: 1994
  • Senaste tävlingsåret: 2016 (19:e plats i finalen)
  • Bästa resultat: 4:a i final (1994)
  • Sämsta resultat: 19:e i semifinal (2008)
  • Uttagningsprocess 2017: A Dal 2017
  • Startnummer i semifinal 2: #7

 

Om uttagningsprocessen

Om uttagningsprocessen

Ungern valde artist och bidrag genom A Dal 2017. Ungerska samlingsbolaget MTVA meddelade redan i början av maj 2016 sitt intresse av att delta i ESC 2017, men det dröjde till hösten samma år innan man meddelade att det skulle bli en fortsättning på A Dal även till 2017. En antagning hölls där intresserade låtskrivare och artister kunde skicka in bidrag och sedan utsåg en jury totalt 30 tävlande. Dessa 30 bidrag delades upp i tre heat om tio tävlande per heat, där sedan en fyramannajury och tittarna avgjorde vilka totalt 18 bidrag som skulle gå vidare i tävlingen. Dessa bidrag möttes sedan i två semifinaler där samma jury och tittarna fick välja ut 8 bidrag till en final.

Finalen var sedan uppdelad i två omgångar. Efter alla liveframträdanden fick först fyramannajuryn rösta fram sina fyra favoritbidrag av de som tävlade i finalen. Därefter fick tittarna hela avgörandet om vem av dessa fyra bidrag som skulle bli årets ungerska representant i Eurovision Song Contest.

 

Artist & bidrag

Artist & bidrag

Foto: Boglárka Bodnár.

Joci Pápai, artistnamn för József Pápai, föddes den 22 september 1981 (35 år) i Tata, Ungern. Han är sångare, rappare och gitarrist av romsk härkomst. Joci hade som ungdom en lovande sportkarriär inom basket, men den valde han att lägga på hyllan för att helt satsa på musiken. Vägen dit har dock inte varit lätt men han har sökt sig fram dit han är idag. År 2005 lossnade det dock då han släppte sitt första musikalbum och fick ett antal hitsinglar. På senare tid har han moderniserat sitt sound och gjort det till en mix mellan romsk musik och modern popmusik.

2017 ställde Joci upp i ungerska A Dal med sin egenskrivna låt “Origio” som tog honom från heat och semifinal till final. Han var juryns favorit till segern och så tyckte också tittarna när de röstade fram honom till segrare.

 

Lyssna på Ungerns bidrag här nedanför:

 

Panelen tycker till!

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5 (för exakta förklaringar – se här).

Då är vi tillbaka i träsket igen, eftersom årets startfält är mättat till bredden med mörka suggestiva konstnärliga låtar av den här typen. Dock har Ungern lyckats få in lite etniska inslag som är rätt snygga, men hur man än vrider och vänder på det här – så är det likt allt annat i år. Jag tyckte inte att Jocis framförande i den ungerska finalen var så mycket att hänga i granen faktiskt, så jag anar att detta riskerar missa finalen. Det som möjligtvis kan rädda den är ju att låten framförs på ungerska och med en etnisk touch – som gör att den har vissa unika drag. Frågan är om det räcker? Tveksamt. Dessutom rappar han – vilket borde vara ett självmål i den här tävlingen.


 

 

listornamnskylt_alexander

Hmmmm, nä, det här fastnar nog inte för mig. Kanske lite balkanballadsstuk med en modern twist, men jag har svårt att storgilla den här.

 

 

listornamnskylt_haris

Då var vi äntligen framme. Enligt mig är detta årets bästa bidrag. Och här kommer också min enda 5:a för 2017. Jag har inte tillräckligt med adjektiv för att beskriva hur mycket jag tycker om den här låten, så jag nöjer mig med att säga att det är helt fantastiskt. Det är originellt och äkta, till skillnad från de flesta bidrag i årets tävling. Det har ett budskap, som är oerhört rörande då han sjunger om romernas svåra förhållanden i världen. Han har levt det livet och det kommer rakt från hans hjärta och träffar mitt i prick. Man känner verkligen smärtan i hans röst. Etnorytmerna får mig att sakna de gamla goda tiderna då Balkan-länderna satsade på det de var bra på och inte massa strunt som i nuläget. Han har också fördelen att han sjunger på ungerska och skiljer sig från mängden. Finslipar han lite på scenframträdandet så kan detta gå riktigt bra. Jag har tidigare kritiserat rap i Eurovison. Senast då mitt hemland Bosnien gjorde det, men här passar det in och det har ett budskap till skillnad från Bosniens bedrövliga försök. Jag tror Ungern kommer klara sig fint. Tyvärr ingen vinnare, men jag älskar det oavsett.

 

 

listornamnskylt_hollac16

Först vill jag säga att oavsett vad jag själv anser om den här låten så är jag helt övertygad om att det kommer gå väldigt bra för Ungern i år. Detta för att det är en unik låt med en artist som har ett ÄKTA budskap (till skillnad från många andra länder som bara har ett halvhjärtat sådant) samt att han har valt bort att sjunga på engelska. Med detta sagt så tänkte jag nu säga min egen åsikt om den här låten. I årets ungerska uttagning hade jag andra favoriter än “Origo” och jag tycker faktiskt att låten är lite småtråkig eller i alla fall så har jag svårt att få den att fästa ordentligt. Kanske för att jag inte riktigt vet vad den handlar om eller för att den känns (för mig) lite för anonym. Men läs gärna de första meningarna som jag skrev för jag är trots min egen tvekan övertygad om att Ungern kommer att ta sig till final och de lär bli topp 10, kanske till och med topp 5.

 

 

Nej, inte heller min kopp te. Moving on.

 

 

listornamnskylt_robban

Detta bidraget från Ungern är grymt mäktigt och den är en av mina toppfavoriter av årets bidrag. Det sticker verkligen ut ordentligt och jag hoppas av hela mitt hjärta att den får en så hög placering som möjligt och jag vill se en ännu maffigare scenshow än den som var i den nationella uttagningen. Låten “Origo” är orientalisk och eget i sitt sound. Så skönt att det bjuds på något annat än engelskspråkiga poplåtar eller ballader. Ungern har ett bra resultat-facit i tävlingen och har sedan återkomsten till ESC år 2011 kvalat in till final samtliga gånger. Någon gång inom en snar framtid hoppas jag att de kammar hem vinsten.

 

 


Kommentera

 
 

 

Fyll i koden i rutan nedanför för att kunna skicka iväg din kommentar: