Det har blivit dags att presentera värdlandet Ukraina, som i år representeras av rockgruppen O.Torvald med låten “Time”. Eftersom att Ukraina vann fjolårets tävling och därmed står som värdland är man naturligtvis direktkvalificerad till finalen det här året.

Ukraina debuterade i ESC 2003 och lyckades vinna tävlingen året därpå. Därav stod man värd för ESC 2005 – då som nu i Kiev. Därefter har Ukraina haft stora framgångar i den här tävlingen; man har lyckats kvalificera sig till final på vartenda försök och fått många medaljer i toppen: två segrar, två silvermedaljer och ett brons. Som sämst har man kommit på 19:e plats i final. Enda gången som Ukraina avstått att tävla var i ESC 2015 då man av ekonomisk-politiska skäl stod över ett år. Men man var tillbaka redan ifjol då Jamalas något kontroversiella låt “1944” sjöng Ukraina till sin andra seger. Därför är det Kiev som blivit värdstad för 2017 års Eurovision Song Contest.

En intressant notering är att Ukraina för närvarande innehar poängrekordet för Eurovision Song Contest: 534 poäng. Det ska dock noteras att siffran är jury- och tittarpoäng adderad istället för kombinerad. Hade EBU fortsatt kombinera rösterna hade Ukraina inte ens vunnit förra årets tävling.

 

Allmän fakta & statistik

Allmän fakta & statistik
  • TV-kanal: UA:PBC (f.d. NTU)
  • Första tävlingsåret: 2003
  • Senaste tävlingsåret: 2016 (1:a plats i finalen)
  • Bästa resultat: 1:a i final (2004 & 2016)
  • Sämsta resultat: 19:e i final (2005)
  • Uttagningsprocess 2017: Nationell uttagning
  • Startnummer i finalen: #22 (de har fått detta startnummer lottat eftersom att Ukraina är värdland)

 

Om uttagningsprocessen

Om uttagningsprocessen

Ukraina valde artist och bidrag genom en längre nationell uttagning som påbörjades tidig höst 2016. Då fick intresserade låtskrivare skicka in bidrag samtidigt som en wildcardtävling som mynnade ut i en plats i startfältet. Samtidigt åkte produktionsteamet runt i ukrainska städer för auditions. Efter att allt var klart hade TV-bolaget STB valt ut 24 tävlande, och dessa fördelades till 8 stycken om tre heats. Från varje heat röstade juryn och tittarna vidare två bidrag till en gemensam final. Juryn bestod av låtskrivaren och musikproducenten Konstantin Meladze, artisten Andriy Danylko (även alias Verka Serduchka) samt artisten (och dessutom den senaste ESC-vinnaren) Jamala.

Från varje heat röstade juryn och tittarna och deras gemensamma topp 2 tog sig till final – övriga bidrag åkte ut.

I finalen, som hölls den 25 februari, var det 6 bidrag som tävlade om segern. Resultatet avgjordes genom utdelning av 50% juryröster och 50% tittarröster. Bägge parter delade ut 6 poäng till sin favorit, 5 poäng till sin tvåa osv. nedåt 4, 3, 2 och 1 poäng. Juryn och tittarna var helt oense om vem som skulle vinna. Juryn föredrog Tayanna medan tittarna hellre ville se Melovin vinna. Samtidigt hade bägge parter gruppen O.Torvald som tvåa. När resultaten var klara stod O.Torvald och Tayanna på samma totalpoäng, men då avgjorde tittarnas poäng och därmed gick segern till O.Torvald.

 

Artist & bidrag

Artist & bidrag

Foto: Olga Tretyakova.

Gruppen O.Torvald bildades i staden Poltava i Ukraina år 2005, men de flyttade ett år senare till Kiev där de började spela live. Gruppen består av fem personer: Yevhen Halych (sång, gitarr), Denys Myzyuk (körsång, gitarr), Oleksandr Solokha (trummor), Mykyta Vasylʹyev (bas) och Mykola Rayda (piano, DJ). De två förstnämnda har varit med sedan starten, medan de tre senare har kommit in i bandet senare. Man har även tappat ett antal medlemmar genom åren. Under åren har O.Torvald släppt sju album.

Hösten 2016 gjorde O.Torvald en stor turné i Ukraina som avslutades i Kiev, som blev välbesökt. Under vintern 2017 blev de uttagna till Ukrainas ESC-uttagning, där de gick vidare från ett av heaten till finalen. Som ovan tidigare nämnt blev de också vinnare i finalen med sin låt “Time”. Låtens musik har gjorts av Zhenia Galych och Denys Miziuk medan Kamenchuk Yevhen har skrivit texten.

 

Lyssna på Ukrainas bidrag här nedanför:

 

Panelen tycker till!

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5 (för exakta förklaringar – se här).

Från en ukrainsk final som innehöll flera guldkorn kommer alltså detta – som jag inte riktigt vet vad jag ska kalla. Någonstans hamnar det i samma fack som Georgian Lolitaz ifrån Georgian ifjol, fast ändå betydligt konstigare på något sätt. Jag är helt oförstående till det här bidraget, och jag konstaterar helt enkelt bara att Ukraina inte lär upprepa segern från ifjol.


 

 

listornamnskylt_alexander

Ett enkelt sätt för årets värdland att säkra sin statsbudget även nästa år, är att skicka ett dåligt, eller ens halvdant, bidrag till tävlingen de själva ordnar. För det är ju mycket sällan värdlandet verkligen vill vinna, trots att man ju kan låtsas. Så gör även Ukraina i år. En lite halvtrevlig, semi-rocklåt, som på något plan verkar helt kul, men vid närmare eftertanke inte alls är så hemskt bra. Kul att ni försökte, och kanske det här betyder att ni satsar mer på årets show än på ert bidrag.

 

 

listornamnskylt_erik

Rock brukar inte fungera något vidare i ESC bortsett från Lordi som vann 2006 men då var det hela koncept med dräkterna och en trallvänlig låt som lockade tittarna att rösta. Ukrainas låt i år är långt i från trallvänlig, Det skrålar om tiden på dålig engelska och av mig kommer de inte få några röster.

 

 

listornamnskylt_haris

Som lite av panelens rock-entusiast så borde ju jag gilla det här, och det gör jag också. Inte bara för det är den enda rocklåten i årets tävling, utan för jag genuint tycker att det är bra. Men jag har också lite klagomål. Framför allt hur svag sångarens engelska är. Självklart kan man inte förvänta sig att varje sångare ska ha perfekt uttal, men man får sätta högre krav. En tanke som jag haft är “tänk hur bra den här låten hade varit ifall en bra sångare sjungit den, eller om ett stort band gjort låten”. Och på grund av det så måste jag dra ner betyget lite, även om jag gillar det. Men visst spelar hemmanationen på samma tema som tidigare, fast i ett annat format denna gången och kanske inte lika tydligt som förra året.

 

 

listornamnskylt_hollac16

Till skillnad från ifjol skickar Ukraina en riktigt bra låt till Eurovision i år. Jag är jätteglad att denna rocklåt vann och inte någon av Jamalakopiorna som fanns i deras finalstartfält. Den här låten sticker ut för att det är den enda rocklåten i år och jag hoppas det kan gå bra för dem i finalen. De har också fått ett bra utgångsläge i finalen i och med att de startar sent. Enda jag skulle önska är att de öste på lite mer, kanske att de tog tillbaka numret som de hade i sin nationella semifinal där saker o ting exploderade på scenen och det var lite mer tryck på melodin. Annars gillar jag nedräknareffekten de har på tröjorna. Helt klart ett av årets bättre bidrag.

 

 

Något annat än en ballad. Men det är inte min kopp te det här…

 

 

listornamnskylt_robban

En helt okej rocklåt som tar sig efter ett par lyssningar. Vi har hört bättre rock i Eurovisionen, men nuförtiden är det ont av denna genre, så att hemmanationen väljer fram en rocklåt är mycket välkommet tycker jag. Det kommer garanterat att bli effektfullt och snyggt på ESC-scenen.

 

 


Kommentera

 
 

 

Fyll i koden i rutan nedanför för att kunna skicka iväg din kommentar: