Det har blivit dags att presentera Tyskland, som i år representeras av Levina med låten “Perfect Life”. Då Tyskland tillhör gruppen “Big Five” (de fem länder som betalar mest till EBU) är man direktkvalificerad till finalen och slipper därmed kvala till sig sin finalplats

Tyskland debuterade i ESC 1956, alltså på premiäråret för själva tävlingen. De första åren hade man ganska bra flyt resultatmässigt även om de högre placeringarna uteblev och att man kom sist med noll poäng två år i rad 1964-65. Men å andra sidan fick man brons tre år i rad mellan 1970-72. År 1982 fick man sin första seger i tävlingen med Nicoles “Ein bißchen Frieden” och det följde med ytterligare topplaceringar. Mot slutet av 1980-talet och fram till mitten av 1990-talet gick det betydligt sämre med undantag för några år. När Tyskland missade finalen 1996 från det semifinalkval som alla länder utom värdlandet behövde genomgå byggde upp det som idag är “Big Five”, dvs. länder som betalar mest till EBU och som därmed är direktkvalificerade till finalen oavsett slutplacering året innan. Tyskland fick ett fint avslut på 1900-talet, men 2000-talet har varit väldigt varierat resultatmässigt framförallt på senare år när Tyskland lyckats med bedriften att komma sist två år i rad. Dock fick man seger 2010, men det är ett tag sedan nu…

En intressant notering är att Tyskland är det land som deltagit flest år i Eurovision Song Contest. Tyskland har än så länge bara missat 1996 års final eftersom att landet då inte kvalade sig vidare från den semifinalrunda som hölls inför finalen.

 

Allmän fakta & statistik

Allmän fakta & statistik
  • TV-kanal: NDR/ARD
  • Första tävlingsåret: 1956 (Låt 1 & 2)
  • Senaste tävlingsåret: 2016 (26:e plats i finalen)
  • Bästa resultat: 1:a i final (1982 & 2010)
  • Sämsta resultat: 26:a i final (2015 & 2016)
  • Uttagningsprocess 2017: Ünser Song 2017
  • Startnummer i finalen: Avgörs den 12 maj 2017!

 

Om uttagningsprocessen

Om uttagningsprocessen

Tyskland valde artist och bidrag genom finalen Ünser Song 2017. Eftersom Tyskland som tidigare noterat kommit på sista plats de två senaste årens finaler ville arrangören NDR nu se över sin uttagning ordentligt. Ut flög den gamla finalen och en ny plan gjordes. Denna stavades talangfinal, som inleddes med auditions för unga sångare och sångerskor. Under hösten 2016 kunde man skicka in ansökan om att komma med, och sedan valde NDR ut i omgångar ett mindre antal deltagande. Från ca 2 500 uttagna togs ca 30 ut innan slutvalet om gjordes, och då valdes fem artister ut: Axel Maximilian Feige, Felicia Lu Kürbiß, Helene Nissen, Levina och Willhelm “Sadi” Richter. Den senare hoppade dock av sin medverkan av personliga skäl och ersattes av svensktyska sångerskan Yosefin Buohler.

Finalen hade en relativt komplicerad struktur men avgjordes genom fyra omgångar och enbart genom tittarröstning. De tävlande framförde covers och två tilltänkta ESC-bidrag, men i egen tappning. Inför finalen anordnades också en internationell panelröstning som skulle fungera som en fingervisning om hur Europa ville se resultatet av den tyska finalen.

I första omgången framförde de fem tävlande varsin valfri coverlåt och från den omgången röstades topp 3 vidare. Dessa tre artister fick sedan framföra det första tävlingsbidraget “Wildfire” i egen tappning innan tv-tittarna fick rösta fram de två bästa framträdandena. De två artisterna som röstats vidare fick nu framföra det andra tilltänkta ESC-bidraget “Perfect Life”, också här i egen tappning.

Nu fick tittarna i uppgift att rösta fram två av de fyra framträdandena. Antingen kunde bägge artisterna få med sig varsin låt (eller samma låt) eller så kunde en artist fått med sig bägge bidragen. I det här fallet blev det senare alternativet verklighet. I en avgörande omgång fick tittarna sedan rösta fram det vinnande bidraget som vinnande artisten får med sig till Kiev.

 

Artist & bidrag

Artist & bidrag

Foto: Walter Gloeckle.

Levina, artistnamn för Isabella Lueen, föddes den 4 november 1991 (25 år) i Bonn, Tyskland, men växte upp i staden Chemnitz. Enligt egen utsago är hon en stor talang som i barndomen vann den regionala musiktävlingen Jugend Musiziert och som tolvåring började hon skriva sin egen musik. Efter att ha avslutat sina studier i hemlandet valde Levina att flytta till London för att studera sång och musik. Hon har fortsatt att bo i London, men bor också i Berlin. Pendling med andra ord mellan dessa städer.

Hösten 2016 ansökte Levina om att få tävla i den tyska ESC-uttagningen. Hon tog sig hela vägen till finalen där hon hade fyra konkurrenter att tävla mot. Hon tog sig vidare från första omgången och fick framföra de två tilltänkta ESC-bidragen, och var den som fick flest röster för båda låtarna till sista omgången. Därför var det redan då klart att hon blev artisten, medan låtvalet avgjordes genom tittarröstning i en finalrunda.

Bidraget hon ska tävla med i ESC 2017 heter “Perfect Life” som trion Lindy Robbins, Dave Bassett och Lindsey Ray står bakom. Det är ett amerikanskt låtskrivarteam som haft stora framgångar i USA.

 

Lyssna på Tysklands bidrag här nedanför:

 

Panelen tycker till!

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5 (för exakta förklaringar – se här).

Tysklands svacka i ESC börjar bli legendarisk. Två år i rad har de tagit sistaplatsen, och jag är inte främmande för att de kan göra det i år igen. Detta är en totalt anonym låt som inte kommer att minnas av någon när den väl framförts i Kiev. Dessutom känns det som att tyskarna behöver höja sin ambitionsnivå flera snäpp innan de kan nå samma framgångar som de haft tidigare – för jag förstår inte hur de kan producera sådana här bottenskrap flera år i rad!


 

 

listornamnskylt_alexander

Då tyskarna år 2013 skickade Cascada med ”Glorious” till Malmö störtälskade jag den, samtidigt som resten av världen hatade den! Men jag älskade den, gör det än idag. Till en början hade jag lite samma känsla med årets artist Levina. Men sen kom låten aldrig riktigt igång. Den blev hängande på samma ställe hela låten igenom. Den hade potential, men växte aldrig till sig, tyvärr.

 

 

listornamnskylt_erik

Jag brukar inte dela ut noll poäng om man i alla fall försökt men Tyskland har inte försökt det har kopierat “Titanium”. Sångerskan sjunger så falskt att man vill lägga sig ner och gråta! Hur tänkte Tyskland när de valde ut som sin representant. Eller är hon bara extremt nervös vid detta framträdande eller kanske sjuk? Vi får hoppas på det men inte ens en bra röst kommer rädda Tyskland från en dålig placering.

 

 

listornamnskylt_haris

Årets Big 5 slår verkligen på stora trumman när det gäller dåliga låtar. Det hade kunnat bli det absolut värsta året för de fem om det inte vore för Frankrike och Italien. Det gör ont i mig att se detta. Och det gör ont i öronen att höra Levina sjunga. Hennes röst ger mig samma rysningar som en gaffel mot en tallrik. Låten heter “Perfect Life”, men här finns ingen perfektion, inte ens en gnutta. Det är tråkigt, slätstruket och Tyskland får gå tillbaka till skrivbordet och lista ut något nytt. Men å andra sidan vann de 2010 med en rätt slätstruken låt, så vem vet. Men här finns ingen oro för något mer än en botten fem placering.

 

 

listornamnskylt_hollac16

Tyskland känns desperata i år, inte minst för att de nog vill undvika sistaplatsen för tredje gången i rad. Tyvärr känns det som att den här låten aspirerar på den platsen. Just för att det inte finns någon äkta känsla i den. Det känns bara plastigt och oäkta. Dock tycker jag inte som några av mina andra kollegor här att den förtjänar noll poäng, men det är inte en bra låt för det. Nåväl, kommer Tyskland på plats 25 i finalen så har de ju åtminstone kommit någonstans på vägen 🙂 Avslutningsvis vill jag även anmärka på den tyska uttagningen som var så pass krånglig att förstå sig på att man undrar hur de egentligen fick fram en artist och ett bidrag till slut. Skärpning till nästa år!

 

 

Har de har snott introt från David Guettas Titanium? Det blev rabalder när Måns hade härmat sin gubbe från David Guetta men att sno ett intro fungerar? Jag väntar med spänning på reaktioner.

 

 

listornamnskylt_robban

Jag verkar vara panelens enda fan av årets tyska ESC-bidrag. En skaplig låt är det absolut, men något extraordinärt är det dessvärre inte. Tyskland ska nog vara nöjda om de undviker jumboplatsen återigen. De har hamnat i en ond spiral och det ska till något extra för att de ska ta sig ur den. Efter Roman Lob’s 9:e plats (2012) har det gått spikrakt neråt för Tyskland i Eurovisionen.

 

 


Kommentera

 
 

 

Fyll i koden i rutan nedanför för att kunna skicka iväg din kommentar: