Det har blivit dags att presentera Spanien, som i år representeras av Manel Navarro med låten “Do It for Your Lover”. Då Spanien tillhör gruppen “Big Five” (de fem länder som betalar mest till EBU) är man direktkvalificerad till finalen och slipper därmed kvala till sig sin finalplats.

Spanien debuterade i ESC 1961 och har varit med alla år sedan dess. Man hade några svåra år i tävlingen med bl.a. två sistaplatser, men sedan lyckades man vinna tävlingen år 1968 och stod värd 1969 – året då fyra länder vann och det skapade rabalder. Efter det gick det hyfsat för Spanien med ett antal topplaceringar men också två sistaplatser. Efter år 2004 har det dock gått mycket sämre för Spanien i tävlingen. Man har som bäst bara uppnått tiondeplatsen vid tre tillfällen – i övrigt har man så gott som alltid hamnat under plats 20. Ifjol när man skickade sångerskan Barei var man en av förhandsfavoriterna men hamnade på en trist tjugoandraplats.

En intressant notering är att Spanien på senare år börjat blanda spanska och engelska i sina tävlingslåtar, men ifjol chockade Barei alla när hon valde att sjunga enbart på engelska.

 

Allmän fakta & statistik

Allmän fakta & statistik
  • TV-kanal: RTVE
  • Första tävlingsåret: 1961
  • Senaste tävlingsåret: 2016 (22:a plats i finalen)
  • Bästa resultat: 1:a i final (1968 & 1969)
  • Sämsta resultat: 25:a i final (2013)
  • Uttagningsprocess 2017: EuroCasting & Objetivo Eurovisión
  • Startnummer i finalen: Avgörs den 12 maj 2017!

 

Om uttagningsprocessen

Om uttagningsprocessen

Spanien valde artist och bidrag genom uttagningen Objetivo Eurovisión. TV-bolaget RTVE valde från början ut fem tävlande internt, medan man lät publiken rösta fram ett wildcard till finalen. Intresserade låtskrivare och artister fick skicka in sina bidrag innan en jury valde ut 30 bidrag som publicerades på rtve.es där vem som helst i världen fick rösta på sina favoritbidrag. Tittarnas topp 10 gick sedan vidare till en ny jurygranskning som mynnade ut i tre utvalda bidrag. Dessa tre tävlande möttes sedan i en avgörande minifinal där tittarna fick rösta fram en vinnare. Det stod mellan LeKlein, Fruela och Jávian. Tittarna valde LeKlein med låten “Ouch!!”

LeKlein fick nu ta plats i den riktiga finalen där hon mötte fem andra finalister: Maika, Manel Navarro, Mario Jefferson, Mirela och Paula Rojo. Nu var det upp till en tremannajury och tittarna att rösta fram sin vinnare. Men det skulle inte bli så enkelt…

För finalens omröstning blev en dramatisk sådan. Två av de tre jurymedlemmarna som röstade hade Manel Navarro som favorit och efter att alla tre röstat var det han som ledde följt av Mario Jefferson och Mirela samt LeKlein, som båda hade lika många poäng. Men det var efter att tittarnas poäng delats ut (som var fasta klumpsummor av jurymedlemmarnas poäng) som det skedde. Tittarna hade Mirela som favorit och LeKlein som tvåa och satte Manel som trea. Totalt sett blev då både Manel och Mirela delad etta, men så kunde det ju inte vara eftersom någon måste ju vinna finalen.

Publiken i studion förväntade sig då att folkets röst skulle vara avgörande, för så har det varit de senaste åren. Men så blev inte fallet, utan juryn som ju hade Manel som favorit fick rösta. Med två juryröster på Manel så stod det klart att han hade vunnit. Studiopubliken var dock inte glada utan skanderade Mirelas namn gång på gång. Det blev riktig hätsk stämning och publiken fortsatte skandera på Mirela och såg ut att skandera negativa kommentarer riktat mot vinnaren. Det såg ut som att Manel inte skulle framföra sitt vinnarbidrag, men efter att publiken lugnat ner sig så fick vi till slut se Spaniens ESC-representant framföra sin vinnarlåt trots allt.

 

Artist & bidrag

Artist & bidrag

Foto: Raul Tejedor/RTVE.

Manel Navarro föddes den 7 mars 1996 (21 år) i Sabadell, Spanien. Han är artist, låtskrivare och gitarrist. Hans musikstil varierar i en mix av allt från Bob Dylan till Ed Sheeran, och han har alltid med sig gitarren upp på scenen när han sjunger. Förutom liveframträdanden gör han också videoinspelningar där han gör covers av andra kända låtar. Annars var det för sin medverkan i 2014 års upplaga av Kataloniens Teen Star som han gjorde sig känd för publiken. Han blev i samband med det signad av ett skivbolag som släppte hans debutsingel “Brand New Day” i december 2014. Efter det har karriären bara rullat på.

2017 blev han internt utvald av RTVE att delta i den spanska nationella ESC-finalen med låten “Do It For Your Lover” (som han gjort med Antonio Rayo). Han var juryns favorit och vann tack vare det. Publiken på plats var dock inte nöjd med detta utan ville hellre se Mirela vinna, men så blev det alltså inte.

Notera att låten framförs både på spanska och engelska.

 

Lyssna på Spaniens bidrag här nedanför:

 

Panelen tycker till!

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5 (för exakta förklaringar – se här).

Skandalen i Spaniens uttagning har lagt en alldeles för mörk skugga över detta bidrag – som egentligen är rätt trevligt och småmysigt att lyssna på. Men man kan helt enkelt inte nå ESC på det här viset, och speciellt inte när den spanska uttagningen innehöll många andra väldigt mycket bättre låtar än denna! Besviken på spansk TV, och bitter över hur bra Spaniens bidrag kunde ha varit, så kan jag dessvärre inte säga mycket mer positivt om detta bidrag. Hoppas Spanien kommer sist, så de lär sig en läxa tills nästa år.


 

 

listornamnskylt_alexander

Ja, jag har väl en svag punkt för unga killar som spelar gitarr och sjunger på spanska. Det att refrängen är söndermixad gör inget, för det glömmer jag bort direkt på Manel Navarro börjar versen på spanska igen. Lite guilty pleasure, måste medges, men jag älskar det här! Huruvida den klarar sig i tävligen vet jag inte, och risken är stor att den drunknar bort och glöms helt. Men än så länge kan vi ju lyssna på den och låtsas att den vunnit.

 

 

listornamnskylt_erik

Vet inte hur Spanien tänkte när de valde bidrag. De hade en riktig glad sång (Mirela – “Contigo“)  som skulle stuckit ut i detta balladträsk men istället skickar de en gitarrkille som är suttit på kammarn hemma och klinkat ihop någon melodi som vilken 18-årig kille som helst kunde snickrat ihop. Så tråkig och menlös.

 

 

listornamnskylt_haris

Detta bidrag är typexempel på ett tydligt problem med årets Eurovision, vilket är att det är för många låtar man glömmer bort för enkelt. Det finns både bra och dåliga exempel på detta, och detta är ett av de dåliga. Denna låt ger mig ingenting som jag kan fastna för. Den ger mig ingen anledning att investera mitt intresse i den. Inte ens försöket att göra mig glad lyckas de med. Jag vill bara stänga av, gå vidare med mitt liv och sura över dessa tre minuter jag aldrig får tillbaka.

 

 

listornamnskylt_hollac16

Jag hade precis som Erik hellre sett Mirela tävlat för Spanien i år, för det hade varit lite mer glädje och genuina känslor än vad den här strandraggarpoplåten ger mig. Det här känns som ett dåligt hopkok av en genre som passar utmärkt på stranden – men inte i Eurovisionen. Det här lär med garanti hamna lågt om inte alla ballader och midtempobidrag tar sig till final. Då kanske det kommer funka lite. Dock tror jag Spanien kommer att parkera sig runt plats 20 i finalen.

 

 

Manel ger oss lite mer rolig musik. Man blir lite glad. Det behövs en sådan låt i årets startfält.

 

 

listornamnskylt_robban

En del av mig gillar den här låten, medan jag också känner en enorm besvikelse att just detta bidraget vann den spanska finalen på ett sånt oförtjänt sätt. Det spanska folket (inklusive mig själv) hellre hade sett Mirela – “Contigo” som vinnare, men vi blev helt överkörda av juryn som fick sista ordet. Nåväl, låten har ett skönt gung och man rycks lätt med av den. Den har dock en tendens att låta lite väl repetiv och sångaren Manel känns aningen tillbakadragen ut på scen. Jag tror inte den har så mycket att hämta i Kiev, utan det blir återigen en bottenplacering för Spanien i ESC-finalen, tyvärr.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 

ESC-Panelen