Det har blivit dags att presentera Slovenien, som i år representeras av Omar Naber med låten “On My Way”.

Slovenien debuterade i ESC 1993, bara något år efter att Jugoslavien hade börjat falla samman. Helhetsmässigt har det inte gått så väldigt bra för Slovenien i denna tävling, även om man har två sjundeplatser som högsta resultat så var det länge sedan som Slovenien fick visa framfötterna. När semifinalsystemet infördes 2004 har landet bara lyckats kvalificera sig på fyra försök av 13 möjliga. Men samtidigt har man inte gett upp utan försöker igen och igen.

En intressant notering är att Slovenien i stort sett alltid haft någon form av nationell uttagning med jury- och/eller tittarröstning. Enda gången man hittills valt internt var år 2013.

 

Allmän fakta & statistik

Allmän fakta & statistik
  • TV-kanal: RTVSLO
  • Första tävlingsåret: 1993
  • Senaste tävlingsåret: 2016 (14:e plats i semifinal)
  • Bästa resultat: 7:a i final (1995)
  • Sämsta resultat: 21:a i semifinal (2004)
  • Uttagningsprocess 2017: EMA 2017
  • Startnummer i semifinal 1: #17

 

Om uttagningsprocessen

Om uttagningsprocessen

Slovenien valde artist och bidrag genom uttagningen EMA 2017, som i år hade utökats med två semifinaler inför finalen. TV-bolaget RTVSLO valde ut 16 tävlande efter en nationell antagning, vilka fördelades ut till åtta tävlande per semifinal. En av de tävlande, Maja Keuc, valde dock att hoppa av sin medverkan och hennes plats ersattes av artisten Clemens. Varje tävlande hade varsitt tävlingsbidrag. I semifinalerna röstade tittarna och jury vidare två bidrag vardera. Först fick tittarna välja två bidrag och sedan gjorde juryn sitt val. Dock avslöjades det först i efterhand vilka val som tittarna respektive juryn valt.

I finalen ändrades spelreglerna då juryn omvandlades till 6 stycken regionala jurygrupper som fick rösta. Varje jury delade ut poängen 2, 4, 6, 8, 10 och 12 poäng till sina favoriter (en poängskala per jurygrupp). Därefter delade tittarna ut poäng enligt samma skala fast multiplar av 6, dvs: 12, 24, 36, 48, 60 och 72 poäng. Vinnaren blev bidraget med högst totalpoäng efter tittarnas och juryns dom.

 

Artist & bidrag

Artist & bidrag

Foto: Petra Hlebš/RTVSLO.

Omar Naber föddes den 7 juli 1981 (35 år) i Ljubljana, Slovenien (dåvarande Jugoslavien). Omar är pop- och rocksångare som har varit i musikbranschen sedan 16 års ålder. Mycket av den musik han producerar gör han själv och då allt från att spela instrument till att sjunga. År 2005 blev han utvald att tävla i Sloveniens ESC-uttagning EMA med låten “Stop” som han vann och fick tävla för sitt hemland i ESC 2005, som då hölls i Kiev. Eftersom Slovenien hade missat att kvala till final året innan fick Omar kvala, men var dessvärre inte en av de artister som röstades vidare. Efter detta släppte han sitt debutalbum och åkte något år senare på en turné innan han började spela in ett nytt album.

Omar har efter 2005 försökt få tävla för Slovenien hela tre gånger (utöver årets omgång då): 2009, 2011 och 2014, men ingen av dessa gånger fick han en ny chans. Mellan dessa varv har han gjort ny musik som har släppts. 2017 gjorde Omar sitt fjärde försök att tävla för Slovenien i Eurovisionen igen. Denna gång ställde han upp med sin egenskrivna låt “On My Way” som tog sig hela vägen till final där den var juryns etta men bara tittarnas tvåa. Trots det tog Omar hem segern i EMA eftersom tittarnas vinnare (BQL) hade fått för lågt antal jurypoäng.

Lite lustigt i sammanhanget är att Omar nu återigen får tävla i Kiev där han en gång åkte ut. Dags för revansch?

 

Lyssna på Sloveniens bidrag här nedanför:

 

Panelen tycker till!

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5 (för exakta förklaringar – se här).

Hm. Jag är rädd för att detta blir en rejäl sågning – trots att jag egentligen tycker om Omar Naber. Han är en av de slovenska ESC-artister som jag tycker bäst om – men jag konstaterar samtidigt att han har sina bästa år bakom sig. Jag kan inte komma ifrån hur oändligt uselt han finalframträdande var i den slovenska finalen och hans falsksång har gett permanenta skador i mina hörselgångar. Fy —-! Låten är en pastisch på alla ballader någonsin och hade nog bedömts vara FÖR sockersöt ens för Disney. I sin helhet är detta tyvärr något som jag inte klarar av att lyssna på. Hemskt ledsen för detta.


 

 

listornamnskylt_alexander

Njaa, låten i sig är ju stark, men sångarens insats är inte riktigt lika. Årets kylskåpspauslåt kanske? Nä, jag varmnar inte alls.

listornamnskylt_erik

Jag fullkomligt älskar Slovenien! Fantastisk ballad!  Jag blir väldigt berörd när jag lyssnar på låten. Omar sjunger så otroligt fantastisk vackert. Detta är inget som kommer vinna ESC det förstår jag också men om den hade kommit år 2001 hade det varit en stark vinnarkandidat men nu känns den mest gammal och förlegad. Trots det så älskar jag den. 5 poäng till Slovenien.

 

 

listornamnskylt_haris

Ibland kan man såga ett bidrag, men ibland måste man ta fram motorsågen när man ska göra det. För mig är detta kanske årets sämsta bidrag. Det finns ingenting i detta bidrag som tilltalar mig. Och detta är inget emot Omar Naber, då jag verkligen gillade “Stop” från 2005 som är ett av Sloveniens bästa bidrag någonsin i tävlingen. Men denna låt är horribel. Tror att den enda anledningen till att den vann den nationella uttagningen var för det var just en av landets mest populära artister framförde den. Den hade aldrig vunnit någons nationella uttagning med en medelmotta. Det liksom piper i öronen på mig när jag lyssnar på detta och jag har förmodligen tagit några kisspauser fram tills detta, men här vill jag inte ta en kisspaus utan bara byta kanal och vänta på nästa års tävling. Och jag är inte ens ledsen för det.

 

 

listornamnskylt_hollac16

Jag är så glad över att Omar Naber är tillbaka i Eurovisionen igen. Senast han var med år 2005 i Kiev så gillade jag hans låt och det gör jag nu också. Det är också lite lustigt att han får tävla i Kiev – igen. Lite märkligt är att man just nu inför tävlingen kan vinna väldigt mycket pengar om man satsar pengar på att Slovenien vinner allting och får rätt för det eftersom den ligger i botten hos oddsen. Dessa oddsmakare tycker jag har fel, för av årets alla ballader är den här låten ganska bra. Dock finns det några andra favoriter hos mig, men den hamnar strax bakom dessa.

 

 

Det är en mysig låt, men frågan är om den passar i ett Eurovsionsammanhang? Nej.

 

 

listornamnskylt_robban

Jag är så glad att Omar Naber blev utvald att få representera Slovenien i ESC, igen. Han är lite av en personlig favoritartist för mig. Hans tidigare ESC-låt och tidigare ESC-försök har varit riktigt bra. Tycker om hans stil och röst jättemycket. Detta är en klassisk schlagerballad i sin enkelhet och jag är fullt medveten om att chanserna att nå vare sig en bra placering eller finalplats är rätt så långt borta. Hoppas på en skräll!

 

 


Kommentera

 
 

 

Fyll i koden i rutan nedanför för att kunna skicka iväg din kommentar: