« Inför ESC Schweiz 2016

Inför ESC Schweiz 2018 »


Det har blivit dags att presentera Schweiz, som i år representeras av gruppen Timebelle med låten “Apollo”.

Schweiz var en av ESC:s ursprungsländer som arrangerade den första tävlingen år 1956 – och som dessutom tog hem den. Det var Lys Assia med låten “Refrain”. Denna Assia kom sedan att tävla för Schweiz inte mindre än tre år på raken, inte illa! Schweiz har haft väldigt varierande resultat i den här tävlingen, men under de första åren gick det ändå hyfsat bra. Man fick en del höga placeringar samtidigt som man också åkte på tre sistaplatser 1964, 1967 och 1974. 1980-talet gick dock något bättre då man fick in en seger (1988), en silverplats (1986) och ett brons (1982). Den goda trenden höll i sig fram till år 1993 – därefter har det gått väldigt utför för Schweiz. Enda undantaget var att gruppen Vanilla Ninja blev femma i finalen 2005.

Schweiz har sedan semifinalsystemets införande år 2004 lyckats med bedriften att komma sist i semifinaler totalt fyra gånger – vilket är flest av alla länder genom tiderna. Och det har även gått trögt för landet att lyckas gå vidare till final. Som tidigare nämnt lyckades man bli femma år 2005 och var därmed direktkvalificerade till 2006 års final. Men där floppade man igen och var tvungna att kvala år 2007, vilket misslyckades. Efter det har Schweiz bara lyckats gå vidare till final två gånger: 2011 (25:e och sista plats i finalen) och 2014 (en 14:e plats). Efter 2014 har Schweiz inte lyckats gå vidare till final.

En intressant notering är att Schweiz som har fyra nationella språk kunde skifta mellan språk under de år som alla länder var tvingade av EBU att sjunga på sitt modersmål. Bidragen från Schweiz kunde alltså framföras på både franska, italienska, rätoromanska och tyska. Efter språkregeln försvann år 1999 har dock majoriteten av bidragen framförts på engelska utom 6 stycken.

 

Allmän fakta & statistik

Allmän fakta & statistik
  • TV-kanal: SRF
  • Första tävlingsåret: 1956 (Bidrag 1 & 2)
  • Senaste tävlingsåret: 2016 (18:e plats i semifinal)
  • Bästa resultat: 1:a i final (1956, 1988)
  • Sämsta resultat: 20:e i semifinal (2007)
  • Uttagningsprocess 2017: ESC 2017: Die Entscheidungsshow
  • Startnummer i semifinal 2: #13

 

Om uttagningsprocessen

Om uttagningsprocessen

Schweiz valde artist och bidrag genom uttagningen ESC 2017: Die Entscheidungsshow, som i år var förändrad för att TV-bolaget SRF ville hitta en bättre kandidat till Eurovisionen, mot de som tidigare misslyckats. De senaste åren har Schweiz använt sig av ett s.k. kvotsystem i sin uttagning där de fyra nationella språkens TV-bolag (tyska, franska, italienska och rätoromanska) har fått anordna egna uttagningar, följt av att en gemensam jury har fått välja ut finalisterna. Till det här året slopades detta helt och Schweiz använde sig av en gemensam antagning under hösten 2016. Denna gick ut på att en jury fick välja ut 21 bidrag från antagningen, vilka framfördes live i en hemlig audition där juryn slutligen valde ut 6 tävlande (de kunde ha valt upp till 10 tävlande).

Sedan hölls en livesänd final den 5:e mars där tittarna fick makten att avgöra vilken låt som skulle vinna.

Schweiz’ införde en regel i sin uttagning denna gång som innebar att antingen artisten, kompositören eller låtskrivaren i ett team var tvungen att vara bosatt i Schweiz för att få delta i tävlingen.

 

Artist & bidrag

Artist & bidrag

Foto: Stoian Stdefan Danut/SRF.

Gruppen Timebelle består av de tre artisterna Miruna Mănescu (född 28 november 1995 i Rumänien (22 år) – bandets sångerska), Samuel Forster (född 2 maj 1996 i Schweiz (21 år), spelar trummor) och Emanuel Daniel Andriescu (född 16 september 1995 i Rumänien (22 år), spelar piano, saxofon och klarinett). Gruppen bildades i Bern, Schweiz och var från början format som ett boyband av studenter vid Berns universitet. Men snart fick de med Miruna som sångerska och då förändrades bandets karaktär. Tidigare tre medlemmarna Rade Mijatović, Christoph Siegrist och Sándor Török har således lämnat bandet idag.

Timebelle ställde upp i Schweiz’ ESC-uttagning 2015 med låten “Singing About Love“, en glad upptempolåt som dock bara slutade på andra plats i den finalen. Därefter har gruppen arbetat på med musiken och släppt ett antal hits som t.ex. “Desperado” och “Are You Ready?”. Men det var först i år 2017 när de ställde upp på nytt i Schweiz uttagning som de tog hem. Nu är det en popballad vid namn “Apollo” som Schweiz’ tittare tyckte bäst om och därför skickade gruppen till Kiev. Denna gång har Timebelle fått hjälp från de svenska låtskrivarna Elias Näslin, Alessandra Günthardt och Nicolas Günthardt som har gjort låtens text och musik.

 

Lyssna på Schweiz’ bidrag här nedanför:

 

Panelen tycker till!

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5 (för exakta förklaringar – se här).

Av alla nationella finaler inför årets ESC, så var det den schweiziska som hade den mest rättvisa vinnaren i år. “Appollo” var vida överlägset allt annat i sin final, och frågan är om den inte överglänser allt i sin ESC-semifinal också. Detta är en av årets bästa låtar, en rejäl underdog som jag faktiskt tror kan skrälla rejält. Iallafall om man lyckas få till ett spektakulärt scennummer som matchar låtens styrka. Detta är en modern snyggt producerad (svensk) ballad, som kunde ha spelats på vilken radiostation som helst. Det är ett mysterium för mig att detta bidrag inte är mer favorittippat…


 

 

listornamnskylt_alexander

Senast vi såg en astronaut på scenen, förra året alltså, hade han så bråttom att komma upp på scenen att han glömde ta av sig ackrediteringsbrickan, kolla det! Om Schweiz vill satsa på astronaut- eller rymdtema vet jag inte, hoppas verkligen de skippar den tanken. Men låten i sig är rätt så bra. Det är något i tempot och ”beaten” som påminner väldigt mycket om en nytraditionell eurovisionslåt, en genre jag gillar skarpt.

 

 

listornamnskylt_erik

Schweiz har ett stort problem och de är att de skickar bra låtar men de tar sig inte till final. De senast åren har de kommit sist i sin semifinal fyra gånger, ett svårtslaget rekord. Tror tyvärr att Schweiz kommer missa final även i år. Låten är bra och hon är en duktig sångerska men jag tror inte att östeuropa förstår detta och det är Schweiz största problem.

 

 

listornamnskylt_haris

Andra Eurovision-tyckare verkar vara enas om att de alla gillar den här låten. Själv tycker jag inte den är mer speciell än vilken ballad som helst. Hon sjunger fint förvisso, men den är inte mer speciell för mig än andra ballader i varken årets tävling eller tidigare årgångar. Och i ett år med massa ballader kan den falla bort.

 

 

listornamnskylt_hollac16

ÅH – vad jag är så glad att Timebelle ÄNTLIGEN får tävla i Eurovision Song Contest! De borde ha fått tävlat redan 2015 med ”Singing Abut Love” men den här låten är minst lika bra, även om de kunde ha tagit i lite mer av allting. Jag hoppas att Schweiz går till final, för de har de förtjänat nu och jag hoppas att de kommer topp 5 – kanske till och med vinner! En av mina toppfavoriter i årets uppställning. Lite minuspoäng för att de kunde tagit i lite mer, annars är det här M-A-G-I-S-K-T.

 

 

Ja… en ballad, igen. Den försvinner lite i mängden av ballader.

 

 

listornamnskylt_robban

Det är ett bidrag som jag älskat från första början. Det är en klassisk Eurovisionlåt som är typisk gammalschlager (vilket ju även Estlands bidrag är i år). Hoppas att siffran 13 är turnumret för Schweiz, för de förtjänar verkligen att gå till final. Dock är jag inte helt säker på att de kommer att kvalificera sig dit, men jag håller både tummar och tår för dem. Schweiz behöver ett lyft i den här tävlingen.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 

ESC-Panelen