Det har blivit dags att presentera San Marino, som i år representeras av duon Valentina Monetta & Jimmie Wilson med låten “Spirit of the Night”.

San Marino debuterade 2008, men de hoppade av tävlingen direkt och återvände först år 2011 för att sedan ha medverkat varje år sedan dess. Landet som är det minsta landet till ytan bland årets ESC-länder har genom åren utmärkt sig på olika sätt, bland annat genom att skicka lite udda låtar av bland andra Ralph Siegel. Det är inget undantag i år. Dock har resultaten uteblivit helt och hållet, utom för år 2014 då man för första gången lyckades gå till final.

En intressant notering är att San Marino har alltid valt artist och bidrag genom internval. Inget undantag ifrån den regeln i år.

 

Allmän fakta & statistik

Allmän fakta & statistik
  • TV-kanal: SMRTV
  • Första tävlingsåret: 2008
  • Senaste tävlingsåret: 2016 (12:e plats i semifinal)
  • Bästa resultat: 24:a i final (2014)
  • Sämsta resultat: 19:e i semifinal (2008)
  • Uttagningsprocess 2017: Internval
  • Startnummer i semifinal 2: #10

 

Om uttagningsprocessen

Om uttagningsprocessen

San Marino valde artist och bidrag genom internval. Valet presenterades söndagen den 12:e mars, vilket var den sista dagen att för tävlingsländerna att lämna sina val till EBU.

 

Artist & bidrag

Artist & bidrag

Foto: Claude Langlois

Det val som San Marino har gjort är en återkomst av Valentina Monetta, som är med och tävlar i ESC för fjärde gången får i år. Denna gång får hon med sig en duettpartner & en låt av Ralph Siegel! Här följer lite info om de tävlande.

Valentina Monetta föddes den 1 mars 1975 (42 år) i San Marino, är sångerska som växt upp med sin sanmarinska mamma och italienska pappa samt två syskon. Som barn lärde hon sig tidigt att spela piano, men sången har också funnits med. År 1995 var hon med i gruppen Tiberio och det följdes sedan av ytterligare band under många år framöver. År 2001 prövade hon lyckan i Popstars, men det är på senare år som hon gjort sig känd i Eurovisionkretsen. Valentina Monetta representerade San Marino i ESC tre år i rad: 2012, 2013 och 2014, och på sitt tredje försök lyckades hon med bedriften att ta landet till final. Om det går minst lika bra som sist hon tävlade (en 24:e plats i finalen) återstår att se.

Jimmie Wilson är född och uppvuxen i Detroit i Michigan, USA (ålder okänd), men numera bor han i Tyskland. Han har tidigare musikalisk erfarenhet från musikaler som Hope (i rollen som Barack Obama) men han har också nyligen släppt ett musikalbum.

Denna duo har nu slagit ihop sig och ska representera ministaten San Marino med låten “Spirit of the Night” som har musik av Ralph Siegel medan Jutta Staudenmayer och Steven Barnacle har skrivit texten.

 

Lyssna på San Marinos bidrag här nedanför:

 

Panelen tycker till!

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5 (för exakta förklaringar – se här).

San Marino verkar har lika mycket fantasi som en brödrost. Återigen skickar man Valentina Monetta, och återigen med Ralph Siegel som låtskrivare, trots att kombinationen inte varit framgångsrik någon gång hittills. Det faktum att Ralphs senaste stora framgångar i ESC ligger 25 år tillbaka i tiden verkar inte besvära den lilla nationen det minsta, men det borde det kanske göra. Årets San Marinesiska disco-bidrag hade bäst före-datum 1978, och är idag inte mer än en möglig brödbit som inte ens svanarna hade ätit smulor av. Jösses, rädda oss…


 

 

listornamnskylt_alexander

Jaaaaa, allas vår älskade Valentina Monetta är  tillbaka, självklart med en låt av Ralph Siegel! Jag älskar det! Valentina är en artist som inte gjort annat än vuxit för varje omgång hon varit med i ESC. Och det blir bara bättre. Jag vet inte varför, men jag gillar det här.

 

 

listornamnskylt_haris

Är det inte dags att ge upp snart San Marino? Vad mer kan man säga om det här bidraget? Året är 2017 och låtskrivarna tyckte det här var en bra idé. Mer behöver jag inte säga. Tack för visat intresse San Marino.

 

 

listornamnskylt_hollac16

Förvisso är det lite kul att Valentina Monetta är tillbaka i Eurovisionen igen för det blir lite glädje för oss fans. Men, snälla, kom igen alltså. Det här ÄR årets skämskuddebidrag. Vad tänkte egentligen Ralph Siegel och company här? Bara musikvideon känns som årets aprilskämt, och det skulle lika gärna kunna ha varit refuserat material till Viking Lines förra reklamkampanj (ni vet den där folk dansar i slow motion innan musiken går igång som hastigast igen). Finns inte så mycket mer att säga om det här än att ge en självklar överkryssad geting till detta.

 

 

Det är en okej låt. Känns lite väl mycket 2000-tal. Men det är inte en ballad och det känns skönt.

 

 

listornamnskylt_robban

Valentina är tillbaka för fjärde gången och nu hade jag större förhoppningar om en bättre låt. Den här känns ganska slätstruken och Ralph Siegel har haft bättre låtar i den här tävlingen. Låten är som vanligt medryckande så därför sätter jag inte så lågt betyg även om jag vanligtvis går igång på den här typen av låtar. Jag känner en viss mättnad på såväl artisten som upphovsmannen; jag hade gärna önskat en låt på italienska nästa gång.

 

 


Kommentera

 
 

 

Fyll i koden i rutan nedanför för att kunna skicka iväg din kommentar: