« Inför ESC Ryssland 2016

Inför ESC Ryssland 2018 »


Det har blivit dags att presentera Ryssland, som i år skulle ha representerats av Julia Samoylova med låten “Flame Is Burning”. Men p.g.a. konflikten med årets värdland där den ryska utvalda artisten fått inreseförbud i Ukraina så blir det inget ryskt deltagande i ESC 2017. Dock så kommer vi sätta omdöme på detta bidrag eftersom det ändå togs ut i tävlan.

Ryssland debuterade i ESC 1994, men hade några svåra år i början då man inte riktigt fick de slutplaceringar man kanske önskade. Så efter en paus år 1998-1999 så var man tillbaka år 2000 igen och sedan dess har man inte missat en enda final. Faktum är att Ryssland har blivit en av de nya stormakterna i den här tävlingen, för fram till 2016 var Ryssland det enda land av de länder som måste kvala till finalen som hade längst obruten finalsvit. Förvisso finns det andra länder som också har det på CV:t men Ryssland är då det enda icke “Big Four”-land som haft flest finalsviter i rad (just nu). Landet har ett guld, fyra silver och tre brons på CV:t och som sämst har man slutat på 17:e plats. Ifjol (2016) var Ryssland en av favoriterna att vinna, men eftersom juryn sänkte Ryssland så hårt räckte inte att man vann tittaromröstningen. Istället blev det bara en tredjeplats som slutresultat.

Och nu är således Ryssland inte med i ESC 2017, vilket är första gången sedan slutet av 1990-talet. I och med detta bryts också landets 17-åriga finalsvit (därmed är det “Big Four”-länderna Storbritannien, Spanien, Frankrike och Tyskland som har just nu den längsta obrutna finalsviten).

 

 

Allmän fakta & statistik

Allmän fakta & statistik
  • TV-kanal: Channel One
  • Första tävlingsåret: 1994
  • Senaste tävlingsåret: 2016 (3:e plats i finalen)
  • Bästa resultat: 1:a i final (2008)
  • Sämsta resultat: 17:e plats i final (1995)
  • Uttagningsprocess 2017: Internval
  • Startnummer i semifinal 2: TÄVLAR INTE.

 

Om uttagningsprocessen

Om uttagningsprocessen

Ryssland valde artist och bidrag genom internval. Man var väldigt sent ute med att presentera sitt val vilket skedde först söndagen den 12:e mars. Efter valet har det varit en kontrovers mellan Ryssland och årets värdland Ukraina om den ryska sångerskan ska få åka in i Kiev i maj eller inte, och detta har resulterat i att det INTE blir någon rysk tävlande i årets Eurovision Song Contest.

 

Artist & bidrag

Artist & bidrag

Foto: Channel One Russia

Julia Samoylova föddes den 7 april 1989 i staden Uchta i delrepubliken Komi i Ryssland (dåvarande Sovjetunionen). Som barn förlorade hon känseln i benen i en muskelsjukdom och sedan dess sitter hon i rullstol. Hela livet har Julia sysslat med musiken, bland annat har hon spelat på olika klubbar och har haft ett eget band. År 2013 var hon en av finalisterna i ryska X Factor, men hamnade på andra plats. Ett år senare sjöng hon på invigningen av Vinter-OS i Paralympics i Sotji.

Den låt som Julia skulle ha tävlat med i ESC 2017 hette “Flame Is Burning” och är skriven och komponerad av Leonid Gutkin, Netta Nimrodi och Arie Burshtein.

 

Lyssna på Rysslands inofficiella bidrag här nedanför:

 

Panelen tycker till!

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5 (för exakta förklaringar – se här).

Jag blev nästan lite kränkt när jag hörde vad Ryssland ville skicka till ESC – och jag förstod ganska omedelbart att detta inte var ett bidrag de hade räknat med skulle få framföras i ESC. De visste mycket väl att Julia inte skulle få tävla (p.g.a. hennes besök på den ockuperade Krim), och de ville göra en politiskt markering. Genom att hon var handikappad kunde de få Ukraina att framstå som kallblodiga och hänsynslösa. Jag hoppas iallafall att det var deras strategi, för bidraget är en så dåligt att jag verkligen hoppas att de aldrig hade för avsikt att framföra det live. Visst, det är alltid en inspiration med handikappade som bryter igenom och vågar fullfölja karriärer, men att ge henne en sådan här dålig och billig låt som känns som den var skriven på en halvtimme – är en förolämpning mot henne och ESC. Jag saknar inte Ryssland i år, och önskar heller inte tillbaka dem om de ska skicka sånt här till ESC i framtiden. Hårt men sant!


 

 

listornamnskylt_alexander

Jag trodde förra året att Ryssland hade vuxit upp och slutat skicka blonda tjejer som sjunger politiskt provocerande låtar om fred och fröjd. Men där hade jag fel. Till en början vill jag säga att jag helt klart tycker att Ryssland ska få uppträda i Kiev! Men, och nu säger jag inte det här för att vara rasistisk eller på något sätt nervärderande, men jag har en väldigt stark åsikt om just det här bidraget. Jag tycker det är riktigt vidrigt och motbjudande. Inte det att hon sitter i rullstol, inte alls. Utan det att hon sitter i rullstol och kommer från Ryssland! Så otroligt smaklöst av ryssarna att skicka det här, ett lätt sätt att få folk att låta bli att bua, för inte kan man bua på någon i rullstol. Men jag kan inte släppa det att det är så förskräckligt otrevligt och inte okej.

 

 

listornamnskylt_erik

Jag blir provocerad när jag hör henne sjunga för att hon sjunger så fruktansvärt dåligt på engelska! Jag hör knappt vad hon sjunger! Hon sjunger säkert jättebra på ryska men då skulle de haft en låt på ryska eller kollat upp om artisten kan sjunga på ett annat språk. Jag måste ge Ryssland 0 poäng för det enda jag tänker på är hennes uttal. Ryssland som annars brukar skicka riktigt bra låtar har i år sjunkit ner till absoluta botten på grund av ett extremt dåligt uttal.


 

 

listornamnskylt_haris

Jag förstår varför Ryssland valde att skicka en rullstolsburen tjej till tävlingen när den går i just Ukraina. För vem kan bua åt någon med ett handikapp? Men samtidigt kändes det som ett fult spel av Ryssland och ett sätt att få sympatiröster. Låten i sig är bara tråkig och ett rent sömnpiller. Även om det är ett balladår så är detta en av de sämsta. Ryssland försökte inte ens göra en bra låt utan här skulle poängen vinnas bra på sympati. Känner samma inför detta som jag gjorde inför deras tanter 2012 – jag blir äcklad. En klar nolla!

 

 

listornamnskylt_hollac16

Personligen anser jag det är väldigt tråkigt och besvärligt att det finns länder som använder Eurovision Song Contest för att marknadsföra sin politiska status eller markera på historiska händelser. Är det inte Ryssland som prompt ska sjunga fredsvisor så är det ryska grannländerna som ska sjunga om hur illa de tycker om Ryssland. Tyvärr en tråkig och besvärlig utveckling i den här tävlingen. För mig står ESC för glädje och fest och inte ett politiskt martyrskap. Eurovisionen är inget krig, det är en sångtävling där man ska förenas i gemenskap! Många länder verkar glömma bort den tanken totalt här.

Det ryska bidraget har jag inte så mycket mer att säga om utan jag kan säga att jag håller med mina övriga panelkollegor som satt noll poäng här. Låten är fruktansvärt dålig och det går inte att sätta något annat betyg än en fet nolla. Detta p.g.a. den uppenbara cyniska tanken bakom hela bidraget (den syns, jag lovar!). Men hade Ryssland fått tävla med artisten & låten så jag är 100 procent övertygad om att Julia hade slutat på topp 5 i finalen. Inte för att jag tycker det är bra utan för att det alltid blir så när Ryssland har en slug tanke bakom sina nummer.

 

 

Ryssland var mitt favoritbidrag förra året, nu är det helt okej. Hon har en fin röst till en helt okej låt.

 

 

listornamnskylt_robban

Jag ger en poäng till detta för att det är härligt att se att minoriteter få framföra låtar offentligt och synas. Julia ska även ha en eloge för att hon ville ställa upp oavsett hennes handikapp. Men själva låten som sådan är pisstråkig. Det hade inte haft någon betydelse vem det än hade vart som framförde låten för den är lika dålig ändå. Helhetsmässigt känns det som att Ryssland bara är ute efter att provocera och eftersom de uppenbarligen inte bryr sig om minoriteter så känns detta bara F-E-J-K. Men jag ger ändå hela konceptet en poäng.

Vill tillägga att Ryssland var min stora favorit ifjol i Stockholm och jag är besviken att de inte vann då och att de inte deltar i år. Jag är riktigt less på de politiska spänningarna mellan Ryssland och Ukraina. Det är förvisso en komplicerad situation men tyvärr drar det ned stämningen avsevärt. Hoppas att Ryssland inte bojkottar tävlingen nästa år p.g.a. det här.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 

ESC-Panelen