« Inför ESC Norge 2016

Inför ESC Norge 2018 »


Det har blivit dags att presentera Norge, som i år representeras av Jowst feat. Aleksander Walmann med låten “Grab The Moment”.

Norge debuterade i ESC 1960 och har tävlat varje år utom 1970 och 2002. Norska resultaten har varierat stort i Eurovisionen genom åren, bland annat är Norge välkända för att man har rekord i andelen sistaplatser i finaler: hela 11 stycken! Senaste kom dessutom så sent som 2012. Men man har också tre segrar med sig, den första kom 1985 med Elisabeth “Bettan” Andreassen och Hanne Krogh som under duon Bobbysocks! tog Norges första guld. Sedan dröjde det tio år innan nästa seger kom och senast 2009 med Alexander Rybak som inte bara tog guld utan som också satte nytt poängrekord.  Efter segern har det gått ganska bra för Norge som har tre topplaceringar med sig. Men ifjol lyckades man inte gå vidare till finalen. Därför tog man in internationell experthjälp i år för att få till det.

En intressant notering är att Norge precis som Danmark alltid har haft samma namn på sin uttagning: Norsk Melodi Grand Prix.

 

Allmän fakta & statistik

Allmän fakta & statistik
  • TV-kanal: NRK
  • Första tävlingsåret: 1960
  • Senaste tävlingsåret: 2016 (13:e plats i semifinal)
  • Bästa resultat: 1:a i final (1985, 1995 & 2009)
  • Sämsta resultat: 18:e i semifinal (2007)
  • Uttagningsprocess 2017: Norsk Melodi Grand Prix 2017
  • Startnummer i semifinal 2: #12

 

Om uttagningsprocessen

Om uttagningsprocessen

Norge valde artist och bidrag genom Norsk Melodi Grand Prix 2017, som även i år var förlagd till en finalkväll i Oslo Spektrum. Efter en nationell antagning under sommaren och tidiga hösten 2016 valde NRK ut 10 tävlande som man tyckte bäst om.

Efter fiaskoresultatet i Stockholm 2016 valde NRK att byta strategi och tog in internationella jurygrupper som fick vara med och rösta i en första finalomgång tillsammans med tittarna. Juryns och tittarnas fyra gemensamma favoriter gick vidare till en avgörande omgång där tittarna fick sista ordet. Internationella jurygrupper har NRK annars bara använt åren 1985 och 1995 – och dessa gånger blev det ju seger!

 

Artist & bidrag

Artist & bidrag

Foto: Julia Marie Naglestad/NRK.

Jowst, artistnamn för Joakim With Steen, föddes den 26 juni 1989 (27 år) i Trondheim i Norge. Han är musikproducent och låtskrivare. Han har studerat musikproduktion vid privatuniversitetsskolan Noroff Education och började arbeta som ljudingenjör 2011. Förra året släppte Jowst singeln “Thinking Through Thorough Thoughts”.

Aleksander Walmann föddes den 12 januari 1986 (31 år) i Porsgrunn i Norge. Han är artist och låtskrivare. Han växte upp i en musikalisk familj och 2012 sökte han till The Voice Norge där han tog sig ända till final men åkte ut på målsnöret.

Jowst och Alexander bekräftades som en av de tävlande i Norsk Melodi Grand Prix 2017 med låten “Grab the Moment”. I finalen fick de fyra stycken 12-poängare av internationella jurygrupper och i guldfinalen var det duon som stod som segrare. Låten har musik av Jowst medan texten är gjord av Jonas McDonnell.

 

Lyssna på Norges bidrag här nedanför:

 

Panelen tycker till!

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5 (för exakta förklaringar – se här).

Här har vi ett typexempel på ett land som tänkt att modernt alltid är bra – och totalt glömt bort att musik också behöver vara intressant för att man ska vilja lyssna på den. Detta är nämligen onekligen en av de mest moderna bidragen i årets ESC, som likaväl hade kunnat producerats i USA som demo till vilken modern superartist som helst. Men detta inte är inte en låt som på något sätt är minnesvärd, tvärtom har jag oerhört svårt att minnas hur den lät och jag kan helt enkelt inte förstå vad det var norrmännen fastnade för här! Detta går långt under min radar…  Jag vet ärligt talat inte hur jag ska betygsätta detta – jag fattar inte det här. Sorry Norge – den här svensken “skjönner icke noet”.


 

 

listornamnskylt_alexander

Är det Norges år i år? Kanske ändå inte, om man frågar mig. Jo, det här utstrålar på alla sätt den där Nordiska kvalitén som finns i tävlingen, men inte är det något vinnarbidrag inte. Jag lyssnar gärna på det här på radion, eller som den första låten jag slänger på då jag vaknar, men har svårt att tro att Europa skulle gilla den såååååå mycket.

 

 

listornamnskylt_erik

Jag har hört rykten som säger att Norge väldigt gärna skulle vilja innan 2019, så antingen nästa år eller 2019 då det är tio år sedan Alexander Ryback vann med låten “Farytale”. De har till och med öppnat upp antagningen för 2018 års Melodi Grand Prix, bara en sån sak.  I år vinner de nog inte även fast låten inte är dålig utan tvärtom väldigt modern och med ett eget sound. Tror att det kan gå riktigt bra för Norge och till och med nå topp 10. Jag tycker låten är helt okej och placerar den i mitten med tre poäng.

 

 

listornamnskylt_haris

Jag tycker den här låten är rätt härlig faktiskt. Och budskapet om att man ska fånga stunden är något jag lever efter. Det är radiovänligt och en låt som säkerligen hade kunnat bli en hit utanför dessa sammanhang. Inte musik jag annars lyssnar på, men av någon oförklarlig anledning gillar jag det. Kanske kombinationen av de schyssta vibbarna, hans mjuka röst och textraden – “I’m gonna kill that voice in my head. I don’t care about falling. I’m gonna grab the moment”. Nästan blivit ett livsmotto för mig.

http://www.escpanelen.se/wp-content/uploads/2017/03/esc17_betyg4.jpg

 

 

listornamnskylt_hollac16

Precis som med Danmark känns Norges låt väldigt intetsägande och ärligt talat förstår jag inte riktigt hur man har tänkt här. Någon står och sjunger i tre minuter och en DJ med dolt ansikte (eller inte) och hejar på. Detta ger mig ingenting. Norge som annars har en egen och mystisk stil i den här tävlingen verkar mer gå mot popmusikens centra vilket är tråkigt. I år anser jag att det är ett riktigt bottenår för Norden, med undantag för Sverige då (opartiskt att säga så :), eller?). Nåväl, jag gav både Finland och Danmark 1 poäng vardera och det blir en fortsättning på det även här. Poängen är enbart för att det är lite musikaliskt intressant. Annars hade det blivit en nolla.

 

 

Under tiden han inte sjunger ser han lite tafatt ut… Låten är… inget speciellt.

 

 

listornamnskylt_robban

Detta är en cool låt med ett härligt beat som ligger rätt i sin tid och som tilltalar många unga tittare. Det är också en typ av låt som vi sällan hör i Eurovisionen. När jag lyssnar på låten får jag en positiv känsla och i jämförelse med förra årets tråkiga norska låt är detta ett klart lyft för dem.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 

ESC-Panelen