Det har blivit dags att presentera Montenegro, som i år representeras av Slavko Kalezić med låten “Space”.

Montenegro tävlade från början i ESC som en del av Jugoslavien, men efter att den unionen föll så blev man istället en del av Serbien kallat Serbien-Montenegro. 2004 gjorde den konstellationen entré i tävlingen och man fick två toppresultat. Men 2006 delades Serbien och Montenegro i två länder och 2007 gjorde dessa stater debut som egna länder. För Montenegros del har det inte gått lika bra som det har för Serbien. Montenegro deltog 2007-2009 utan att komma högre än 11:a i semifinal, vilket gjorde att landet avstod tävlan i två år. Man hade sedan två tröga år innan det till slut, genom två vackra balkanballader (en signerad Zeljko Joksimovic) som man tog sig till final. Ifjol när man satsade på riktig hård hårdrock så fallerade det dock igen…

En intressant notering är att Montenegro i stort sett alla år de tävlat (som enskilt land) bara skickat manliga sångare till Eurovisionen. Undantag gjordes 2009 när man skickade Andrea Demirović och 2013 när man hade Nina Žižić som featuring-sångerska i refrängen.

 

Allmän fakta & statistik

Allmän fakta & statistik
  • TV-kanal: RTCG
  • Första tävlingsåret: 2007 (2004 under Serbien-Montenegro)
  • Senaste tävlingsåret: 2016 (13:e plats i semifinal)
  • Bästa resultat: 13:e i final (2015)
  • Sämsta resultat: 15:e i semifinal (2012)
  • Uttagningsprocess 2017: Internval
  • Startnummer i semifinal 1: #6

 

Om uttagningsprocessen

Om uttagningsprocessen

Montenegro valde artist och bidrag genom internval. Den 29:e december 2016 presenterade TV-bolaget RTCG sitt val av artist och bidrag. Men det dröjde sedan till mars innan själva bidraget officiellt presenterades.

 

Artist & bidrag

Artist & bidrag

Foto: Dejan Milićević.

Slavko Kalezić föddes den 4 oktober 1985 i Podgorica (f.d. Titograd under Jugoslavien-åren) i Montenegro. Han är artist och skådespelare som uppträtt på en mängd olika scener, alltifrån konserter till teater, i filmer och tv-serier till TV-program som X Factor Adria.

Slavko har alltid hållit på med dans och sång, och t.ex. är han med i en teatergrupp på Montenegros nationella teater, där han har spelat över 30 olika roller. Han är vegeterian.

Låten som Slavko ska tävla med i ESC 2017 heter “Space” och är till grunden gjord av Momčilo Zeković Zeko. Sedan har även Adis Eminić och Iva Boršić varit med och skrivit texten. Låten är också producerad i Sverige av Stefan Öhrn, Johan Kronlund och Jovan Radomir.

 

Lyssna på Montenegros bidrag här nedanför:

 

Panelen tycker till!

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5 (för exakta förklaringar – se här).

Jaha, Montenegro fortsätter sin musikaliska ökenvandring genom att skicka de knasigaste bidragen de senaste två åren. Minns tillbaka till 2015 när de sist gjorde sig finalvärdiga med Knez’ “Adio”. I år känns det som att man istället går på chock snarare än kvalitet även om fest-delen av min hjärna går igång på detta dansvänliga balkan-alster. Men någonstans inser vi nog alla att detta kandiderar på sistaplatsen, och jag bävar inför scenshowen med alla halvnakna dansare i glitter. Men ändå – det är ju inte Eurovision utan något sådant här bidrag!


 

 

listornamnskylt_alexander

Det här är det jag vill ha av en Eurovisionslåt. En lovande vers som går över till en uptempo-refräng med en intetsägande text och utan egentlig mening! Udda inslag av saxofon och ett starkt techno-dunkadunka i bakgrunden!

 

 

listornamnskylt_erik

När jag lyssnar på Montenegro börjar jag genast tänka på Gunter om ni minns honom. Hade stora framgångar under mitten av 00-talet. Låten känns daterad och något som borde varit med i festivalen för flera år sedan. Om han uppträder med bar överkropp i Kiev lär han få publiken att jubla men det räcker inte för att ta sig till final.

 

 

listornamnskylt_haris

Jag tycker det här är så pass udda att jag gillar det. Jag brukar av någon anledning dras till Montenegros märkliga bidrag som de skickat genom åren. Givetvis kommer inget toppa “Adio” från 2015, men detta är kul på sitt sätt. Man blir liksom glad av låten och i en deltävling fylld av ballader bli man faktiskt rätt uppiggad av den här låten. Jag hoppas innerligt att vi får se någon bit från den coola musikvideon på scen.

 

 

listornamnskylt_hollac16

För det första är jag lite förvånad att Montenegro skickar en sådan är typ av bidrag. Det påminner i stil om Deens ”In The Disco” för Bosnien-Hercegovina 2004 (i formen av vad artisten vill få fram för budskap). Även om det här inte är någon direkt favoritlåt för mig i år och absolut inte en av Montenegros bättre bidrag i den här tävlingen så måste jag ändå säga att det svänger lite om den här låten. Och med tanke på att det är väldigt många ballader och midtempbidrag i den första semifinalen så skulle jag inte bli förvånad om Montenegro faktiskt tar sig till final.

 

 

Nej, nej, NEJ!!

 

 

listornamnskylt_robban

Här har vi verkligen ett bidrag som sticker ut och då främst artisten i sig. Jag vet inte om jag tycker detta är så fruktansvärt bra, men man blir glad och på partyhumör. Vi kan räkna med ett riktigt shownummer på scenen. Troligen stannar detta bidraget i semin.

 

 


Kommentera

 
 

 

Fyll i koden i rutan nedanför för att kunna skicka iväg din kommentar: