Det har blivit dags att presentera Moldavien, som i år representeras av SunStroke Project med låten “Hey Mamma!”.

Moldavien debuterade i ESC 2005 i Kiev med att bjuda på ett spexigt nummer med en farmor som slog på en trumma. Det blev succé och en sjätteplats direkt – landets hittills bästa slutplacering. Sedan dess har landet i stort sett varje år bjudit på något traditionellt som möter Europa, även om man på senare år har börjat gå mer på det moderna tilltalet allt mer. Dock har resultaten för landet de senaste åren inte alls gått så jättebra. Senast landet var i final var 2013 och ifjol (2016) fick man också sin hittills sämsta slutplacering – näst sist i semifinal.

En intressant notering är att Moldavien allt som oftast utbyter höga poäng med sin granne Rumänien och man får och ger även ofta poäng till/från Ryssland och Ukraina.

 

Allmän fakta & statistik

Allmän fakta & statistik
  • TV-kanal: TRM
  • Första tävlingsåret: 2005
  • Senaste tävlingsåret: 2016 (17:e plats i semifinal)
  • Bästa resultat: 6:a i final (2005)
  • Sämsta resultat: 17:e i semifinal (2016)
  • Uttagningsprocess 2017: O melodie pentru Europa 2017
  • Startnummer i semifinal 1: #12

 

Om uttagningsprocessen

Om uttagningsprocessen

Moldavien valde artist och bidrag genom uttagningen O melodie pentru Europa 2017. Detta var samma slags uttagning som tidigare år, men denna gång var uttagningen nedbantad. Istället för två semifinaler om totalt 24 tävlande hade man bara en semifinal med 14 tävlande. Fortfarande var det jury- och tittarröstning som avgjorde vilka bidrag som skulle gå till finalen. Totalt röstades 8 bidrag vidare till finalen, där en vinnare slutligen korades.

Tre bidrag som ursprungligen togs ut till tävlan drogs tillbaka (och ersattes). Ett bidrag diskades p.g.a. att det hade framförts före 1 september 2016, vilket bröt mot tävlingsreglerna medan två artister valde att hoppa av sin medverkan av okända skäl.

 

Artist & bidrag

Artist & bidrag

Foto: TRM.

SunStroke Project är en grupp som består av sångaren Sergei Yalovitsky, violinisten Anton Ragoza och saxofonisten Sergey Stepanov. Gruppen bildades år 2007 i Moldaviens huvudstad Chişinău, och har varit aktiva sedan dess.

Gruppen har tidigare försökt tävla för Moldavien i ESC och har faktiskt lyckats göra det en gång: 2010 i Oslo med låten “Run Away” som tog sig till final där den hamnade på 22:a plats. Den gången var sångerskan Olia Tira med som featuringartist. Året innan Oslo tävlade SunStroke Project med låten “No Crime” men blev slagna av Nelly Ciobanu. Två år efter Oslo, alltså 2012, gjorde SunStroke Project ett tredje försök med låten “Superman”, men de tog sig inte vidare i tävlingen. 2015 kom ett nytt försök med låten “Day After Day” som hamnade trea i finalen.

Först nu 2017 kom utdelning när de ställde upp med sin låt “Hey Mamma!” som de vann finalen med. Bidraget är komponerat av Anton Ragoza, Serghei Ialovitki, Seghei Stepanov och Mihail Cebotarenco, medan texten är skriven av Alina Galetcaia.

 

Lyssna på Moldaviens bidrag här nedanför:

 

Panelen tycker till!

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5 (för exakta förklaringar – se här).

Sunstroke project är äntligen tillbaka! Bandet som satte Moldavien på kartan efter att “Epic sax guy” blivit en viral succé på internet efter 2010 års ESC. Det var nog egentligen bara en tidsfråga innan de skulle göra comeback, och det känns som att de gör det med en värdig uppföljare även om den kanske inte är någon given succé. Låten är ju dock en av få upptempolåtar i år, och det känns verkligen som att Moldavien spelat sina kort rätt här. Man kan liksom inte undgå saxofonslingan eller de klubbvänliga rytmerna. Känns som att man har möjlighet att nå framgång även i år, men kanske dock “bara” till 12-15 plats i finalen.


 

 

listornamnskylt_alexander

Epic Sax Guy är tillbaka! Men vilket språk sjunger de egentligen på? Har svårt att förstå engelskan, musikvideon känns nog bara udda, och Epic Sax Guy har blivit en medelålders småtjock gubbe. Låten är konstgjord och musikvideon underlig. Gillar nog tyvärr inte det här alls lika mycket som jag gillade dem i Oslo.

 

 

listornamnskylt_erik

Åh vad roligt att Sunstroke Project är tillbaka i ESC. Förra gången de var med i ESC så bjöd de på stor show. 2010 hette låten “Run Away” och kom på en 22:a plats men blev en stor favorit hos fansen. Deras låt i år bjuder upp till dans igen. Jag som gillar saxofon blir inte besviken när de drar igång sin saxofonsdisco. Heja Moldavien!

 

 

listornamnskylt_haris

Låten känns omodern, har konstiga och opassande inslag av saxofon och är allmänt märklig bara. Jag förstår inte vad han sjunger även om det är på engelska, men jag kan inte låta bli att bli glad. De lyckades göra oss på gott humör 2010 och de gör det igen. Hade varit kul om de kunde föra över lite från musikvideon till scen, eller så är det bara något grabben i mig önskar. Storyn verkar vara att han vill visa att han är den perfekta svärsonen, men ger vibbar av något helt annat. Hur som helst är det kul och man kan inte riktigt tycka illa om det.

 

 

listornamnskylt_hollac16

Först vill jag säga välkommen tillbaka SunStroke Project. Sedan då till årets låt som de tävlar med: den är betydligt sämre jämfört med “Run Away” i Oslo 2010. Övergripande känns själva musikvideon till “Hey Mamma!” som ett slags intro till en vuxenklassad film, och det känns relativt billigt, dvs. tråkigt, att gruppen använder sig av klassiska öststatsstereotyper och fördomar för att sprida budskapet kring låten. Även om det görs med humor så känns det bara dumt. Själva låten håller heller inte särskilt hög klass, utan den känns omodern och konstig. Hade det varit typ år 2000 så hade jag gått igång mer på det här mot vad jag gör nu. Och de liveframträdanden som gruppen gjort inför tävlingen känns också bara märkliga och rätt tafatta. Nä, låten gör sig bättre som musikslinga på radio än som en ESC-låt. Ändå måste jag medge att låten i detta balladtäta startfält ändå funkar lite, men inte mycket. Det troliga är att det faller pladask. Moldavien som annars gett oss många bra låtar genom tiderna har blivit ett av de sämre länderna nu. Det är faktiskt lite synd.

 

 

Egentligen tycker jag inte alls att det är en bra låt, men om jag jämför med föregående bidrag (Polen) så händer det något och det är bra! Musikvideon är helt irrelevant och otroligt sexistisk. Jag hoppas att de lämnar sin tråkiga kvinnosyn hemma.

 

 

listornamnskylt_robban

Moldavien har inte varit i final sedan 2013. Därför anlitar man nu ett säkert kort i form av SunStroke Project som varit med förrut och kvalat landet vidare till final. Deras låt denna gång är minst lika medryckande och partyvänlig. Det är en låt som fastnar på hjärnan vare sig man vill eller ej. Tilltalande absolut. Sångaren har en skön & behaglig röst, även om hans engelska är bedrövlig. Epic Sax Guy underhåller med sitt saxofonspelande och vi lär bjudas på en ordentlig show. Sist gruppen var med i Eurovision kvalade de sig vidare till final. Återstår att se om de har samma tur denna gången.

 

 


Kommentera

 
 

 

Fyll i koden i rutan nedanför för att kunna skicka iväg din kommentar: