Det har blivit dags att presentera Irland, som i år representeras av Brendan Murray med låten “Dying to Try”.

Irland är det land som det gått bäst för i Eurovisionen – sett till andelen vinster. Detta då landet idag har totalt sju segrar varav fem av dessa kom under 1990-talet. Inget annat land har lyckats med en sådan stor bedrift (även om Sverige nu bara är en seger från lika många som Irland). Men, 90-talet är idag historia och ser vi på hur Irland ser ut idag i ESC så är det en ren och skär katastrof. Senaste segern kom 1996 och efter arrangemanget 1997 så har det gått mycket sämre. Sedan semifinalsystemet infördes år 2004 har Irland bara två platser i topp 10 som bäst men också två sistaplatser. De tre senaste åren har man ej heller lyckats kvala till finalen. Kanske blir det ändring på det i år?

En intressant notering är att irländaren Johnny Logan är till dags dato den enda ESC-artist som lyckats vinna Eurovision Song Contest mer än en gång. Han innehar två segrar (1980 och 1987) som artist och en som låtskrivare (1992).

 

Allmän fakta & statistik

Allmän fakta & statistik
  • TV-kanal: RTÉ
  • Första tävlingsåret: 1965
  • Senaste tävlingsåret: 2016 (15:e plats i semifinal)
  • Bästa resultat: 1:a i final (1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994 & 1996)
  • Sämsta resultat: 15:e i semifinal (2008 & 2016)
  • Uttagningsprocess 2017: Internval
  • Startnummer i semifinal 2: #9

 

Om uttagningsprocessen

Om uttagningsprocessen

Irland valde artist och bidrag genom internval. Det var för övrigt andra året i rad som det inte blev något Eurosong-program som Irland annars vanligen har producerat i olika tappningar och omfång. Istället var det managern Louis Walsh som i december 2016 meddelade att han hade valt ut Irlands artist. Därefter togs även tävlingsbidraget fram internt. Artist- och bidragsvalet presenterades officiellt den 10:e mars 2017.

 

Artist & bidrag

Artist & bidrag

Foto: Lili Forberg.

Brendan Murray föddes den 16 november 1996 (20 år) i Galway på Irland. Han är uppvuxen i Tuam och har alltid haft musiken med sig. I barndomen var han med i olika sångtävlingar och han lärde sig snabbt att spela olika instrument. Vid 16 års ålder hoppade han av skolan för att satsa helhjärtat på musiken, och det var i samband med att han blev castad till musikgruppen Hometown, en grupp som skapades av Louis Walsh under år 2014.

Hometown fick snabbt succé på hemmaplan med hits som “Where I Belong” och “Cry for Help”. Hösten 2015 släppte gruppen sitt debutalbum som snabbt blev en succé. Men bara ett år senare kom beskedet att gruppen skulle ta en paus. Det var i samband med det som Bredan Murray meddelades som Irlands val av artist till ESC 2017 i Kiev.

Den låt som Brendan ska tävla med i Kiev heter “Dying To Try” och är en klassisk ballad i Idolfinalist-stil. Låten är faktiskt skriven av en av de som tidigare producerat Idolvinnarlåtar i svenska Idol, Jörgen Elofsson, som i det här fallet producerat låten ihop med James Newman.

 

Lyssna på Irlands bidrag här nedanför:

 

Panelen tycker till!

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5 (för exakta förklaringar – se här).

Jag ska nog börja med att konstatera att detta inte har den minsta chansen att nå finalen i år – detta är godnatt-musik som kommer få halva Europa att somna. Men samtidigt är det en av de bättre balladerna i år, vilket är viktigt att påpeka. Den försöker inte vara mörk och suggestiv utan genuint emotionell såsom en ballad ska vara! Därmed håller jag betydligt bättre åsikt om den här än det mesta i detta startfält! Jag tycker därför ändå att irländarna ska vara nöjda med sitt bidrag! Men som sagt, det är för långsamt, och just i år är det för mycket av denna typ i startfältet.


 

 

listornamnskylt_alexander

Zzzzzzz, på tal om låtar som kommer drunkna i mängden och inte kommas ihåg trots sabbrepriser och sånt. Jo, vi har en tonartshöjning, men inte ens det hjälper när låten bara fungerar som sömnmedecin. Förskräckligt långa tre minuter mitt i allt.

 

 

listornamnskylt_erik

Man har väntat på att Irland ska resa sig igen och producera en riktigt bra låt men de lyckas de inte med i år. Denna låt är alldeles för anonym och tråkig. Finns flera ballader som är bättre än Irland. Jag hoppas att någon gång i mitt liv få uppleva en irländsk vinst och resa till ESC i Dublin det skulle vara häftigt.

 

 

listornamnskylt_haris

Låten ger mig lite nostalgivibbar tillbaka till sådär 15 år tillbaka. För visst låter det lite Westlife över hela den här låten? Jag tycker det är en fin och trevlig låt, men Brendan har en alldeles för pojkaktig röst för att ge den rättvisa. Tänk istället om Westlife eller någon med en riktigt stark röst hade framfört den, då hade detta varit en av tävlingens starkaste ballader. Nu blir den tyvärr en i mängden.

 

 

listornamnskylt_hollac16

Av alla ballader som tävlar i år håller jag den här bland de högsta. Anledningen är att det som Brendan sjunger om är precis som jag känner just nu. Jag kan alltså identifiera mig med texten, vilket är en av få låtar som fångar mitt intresse. Dock är jag medveten om att själva låten låter precis som vilken Idol-vinnarlåt som helst, och att det möjligen inte kommer att gå så bra för Irland i år heller på grund av det. Men jag håller tummarna för att det går bra för denna låt trots allt.

 

 

Lite bättre än förgående bidrag (Danmark). Irland är en liten ljusglimt i denna sörja. Alltid något.

 

 

listornamnskylt_robban

Jag tycker det är en finstämd och vacker låt, en av de bättre balladerna i år. Sångaren Brendan har en unik och fin röst. Tyvärr är Irlands storhetstid över så jag räknar inte med att Irland kommer så högt i år. Men jag hoppas att det går bra för dem ändå.

 

 


Kommentera

 
 

 

Fyll i koden i rutan nedanför för att kunna skicka iväg din kommentar: