Det har blivit dags att presentera Grekland, som i år representeras av Demy med låten “This Is Love”.

Grekland debuterade i ESC 1974 och har tävlat i stort sett varje år sedan dess med ett par undantag. Två gånger har man dock hoppat av tävlingen inför tävlan, trots klart artist- och bidragsval, och tre år har man avstått helt. Resultaten varierade kraftigt inledningsvis med ibland på topp 10 och ibland mer mot mitten, men aldrig sämre än 20:e plats (1998). Efter återkomsten 2001 då man skickade gruppen Antique fick Grekland sin första pallplats (en tredjeplats) och från semifinalens införande 2004 började det gå mycket bättre för Grekland än någonsin. Mellan åren 2004-2011 hamnade man alltid topp 10. I detta inkluderas en seger som togs 2005 i Kiev. Men på senare år har det gått sämre för Grekland som både 2014 och 2015 tangerade den sämre placeringen från 1998. Och ifjol hände det som ingen trodde skulle kunna hända.

För en intressant notering är att Grekland ifjol missade att kvalificera sig till final från semifinal. Man hamnade på en totalt 16:e plats i första semifinalen och blev därmed utslagen. Det kan tilläggas att varken juryerna eller tittarna röstade upp Grekland.

 

Allmän fakta & statistik

Allmän fakta & statistik
  • TV-kanal: ERT
  • Första tävlingsåret: 1974
  • Senaste tävlingsåret: 2016 (16:e plats i semifinal)
  • Bästa resultat: 1:a i final (2005)
  • Sämsta resultat: 16:e i semifinal (2016)
  • Uttagningsprocess 2017: Internval av artist/bidragsfinal
  • Startnummer i semifinal 1: #10

 

Om uttagningsprocessen

Om uttagningsprocessen

Grekland valde artist genom internval och bidrag genom en mindre final. Efter att ERT presenterat Demy som sitt artistval fick kompositören Dimitris Kontopoulos i uppdrag att komponera ihop tre bidrag till Demy. Sedan fick även Romy Papadea & John Ballard skriva texten till varsin låt samt en gemensam låt till Demy. I en mindre final fick sedan tittarna och olika grekiskdiasporajurygrupper rösta fram ett vinnarbidrag.

Det kan noteras att Demy var på plats i Ukraina för att spela in musikvideos till de tre bidragen.

 

Artist & bidrag

Artist & bidrag

Foto: Giannis Michelopoulos.

Demy, artistnamn för Dimitra Papadea, föddes den 21 augusti 1991 (25 år) i Aten, Grekland. Hon är artist som är signad till Panic Records i Grekland. Demy har alltid varit musikaliskt intresserad och lärde sig som barn att spela piano, sjöng i skolkören och tog sånglektioner. Detta är något som hon fortsatt göra än idag. Hon gjorde debut år 2011 och ett år senare blev hon nominerad och vinnare av priset Årets nykomling på MAD Music Awards 2012. Demy har därefter fortsatt att släppa singlar och album. Dessutom har hon flera gånger varit nominerad i andra galor och vunnit priser.

Demy får inspiration från en mängd olika musikstilar och hon har fått förmånen att få uppträda och samarbeta med en rad olika grekiska artister.

Låten som hon ska tävla med i ESC i Kiev heter “This Is Love”. Låten är komponerad av Dimitris Kontopoulos medan texten är skriven av Romy Papadea & John Ballard.

 

Lyssna på Greklands bidrag här nedanför:

 

Panelen tycker till!

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5 (för exakta förklaringar – se här).

Jag tycker det är lite ironiskt det här – landet som i princip dominerade ESC för 10 år sedan men i ett antal år nu kämpat för att komma nånvart i tävlingen, skickar i år en låt som man skäms över att gilla. Detta är min “guilty pleasure” d.v.s. en låt som man vet är rätt tafflig men man inte kan sluta lyssna på. Problemet är att grekerna fortfarande är ute o seglar rent musikaliskt, och man har inte återhämtat sig ifrån fjolårets fiasko då man missade finalen för första gången. Men man försöker iallafall ge intryck av att man har ambitioner nu – trots att resultatet är riktigt krystat. Det känns som att låten består av 4-5 låtar som man klippt sönder och sedan sytt ihop – varav en eller två låtar är riktigt bra och resten påminner om vinjetter till barnprogram och dåliga radioreklamer. Hade man bara haft den bra låten i sin helhet, då hade detta varit en vinnarkandidat, men nu lär den få kämpa för att nå finalen. Ändå vet jag att jag kommer heja på den i smyg. Kan inte sluta lyssna…


 

 

listornamnskylt_alexander

 I princip en helt fin ballad med eurotechno-stuk, men jag fasar lite inför live-sändnigarna, då jag inte är alltför säker på att hon kommer klara av sång-delarna. Den gör ett rejält lyft när det kommer till refrängen, som jag starkt gillar, men versen i sin tur är kanske lite blek.

 

 

listornamnskylt_erik

Jag skäms att jag gillar Greklands låt (man ska minst en skämslåt i varje ESC). Jag hör att det inte är Mozart som skrivit denna låt. Jag hör också att de blandar genres hejvilt. Men jag kan inte hjälpa att när balladen övergår till uptempo, då vill jag bara ställa mig upp och dansa.  Det här är ESC för mig! Heja Grekland!

 

 

listornamnskylt_haris

Jag tycker detta är en av årets mest förvirrade låtar. Det känns som att de inte riktigt vet vilken genre de ska fokusera på. Är det upptempo eller är det en ballad? De är överallt och jag är helt ointresserad. Detta är min Donny Montell 2016, med andra ord helt värdelöst. Jag saknar de gamla grekiska bidragen. Argo från förra året var mil bättre än detta. Sen känns känns det som att de vill köra ner budskapet i halsen på mig. Verkligen inget för mig, men en och annan person i Europa lär säkert falla för det.

 

 

listornamnskylt_hollac16

Till en början vill jag säga direkt att Grekland kommer inte få en ny seger när man nu återvänder till Kiev – staden där man fick sin första seger i ESC (för 12 år sedan). Det blir alltså inte Aten vi får åka till 2018. För Demy är absolut inte i klass med Helena Paparizou om jag ska jämföra. Sedan har Demys bidrag ett tämligen enkelt budskap som andra vinnare redan försökt och lyckats bättre med, t.ex. Conchita, Loreen, Måns och Jamala. Här känns det mer som att man blir överöst av ett viktigt budskap men att det blir nästan för mycket. Ungefär att en skivbolagssnubbe har bestämt att det här temat kör vi på för det går folk igång på. Med detta sagt vill jag ändå säga att det är ett litet lyckopiller i semifinalen och jag tror att Grekland kan få lite revansch att gå till final. Men mycket mer än så ska de nog inte räkna med idag.

 

 

Ett misslyckat försök till en upptempolåt. Jag har inga ord, det är så dåligt. Jag vet att jag låter väldigt negativ angående årets bidrag men jag tycker inte det är bra. Det är fåtalet låtar som är bra. Jag tycker ändå att det brukar finnas bra bidrag men i år lyser de med sin frånvaro.

 

 

listornamnskylt_robban

Grekland har enligt mig gått ner sig i tävlingen. Efter “Opa” (2010) har de tappat mig totalt (bortsett från 2014). Ifjol fick de för första gången smaka på hur det kändes att missa finalen. Denna partylåten de kommer med i år är alldeles för billig och basic för att jag ska tycka om den och den kommer nästan 15 år försent. Vanligtvis så gillar jag den här eurodisco-genren, men denna låten känns alldeles för slätstruken och omodern. Kul med en uptempolåt, men synd att den inte var så särskilt bra.

 

 


Kommentera

 
 

 

Fyll i koden i rutan nedanför för att kunna skicka iväg din kommentar: