Det har blivit dags att presentera Frankrike, som i år representeras av Alma med låten “Requiem”. Då Frankrike tillhör gruppen “Big Five” (de fem länder som betalar mest till EBU) är man direktkvalificerad till finalen och slipper därmed kvala till sig sin finalplats.

Frankrike var ett av ursprungsländerna när ESC debuterade 1956 och landet har deltagit alla år utom år 1974 och 1982. Man har således i stort sett varit med alla år och i år (2017) firar man faktiskt 60-årsjubileum i tävlingen! Frankrike har historiskt tillhört de främsta länderna i tävlingen. Man har fem segrar, 6 stycken silver och 7 stycken bronsplatser. Men nu i modern tid har Frankrike haft svårt att leverera, inte minst att man hade sin senaste pallplats för 26 år sedan och man har sedan “Big Four/Five” tillkom i princip varje år hamnat under plats 15, med bottennotering 2014 då man för första gången kom sist. Men ifjol kom en stark uppryckning när Amir blev sexa i finalen. Frankrike har varit noga med att behålla franska språket i sina bidrag, men på senare år har man börjat blanda in engelska fraser/stycken.

En intressant notering är att det i år (2017) har det gått exakt 40 år sedan Frankrike vann Eurovision Song Contest senast.

 

Allmän fakta & statistik

Allmän fakta & statistik
  • TV-kanal: France 2
  • Första tävlingsåret: 1956 (1 och 2)
  • Senaste tävlingsåret: 2016 (6:e plats i finalen)
  • Bästa resultat: 1:a i final (1958, 1960, 1962, 1969 & 1977)
  • Sämsta resultat: 26:a i final (2014)
  • Uttagningsprocess 2017: Internval
  • Startnummer i finalen: Avgörs den 12 maj 2017!

 

Om uttagningsprocessen

Om uttagningsprocessen

Frankrike valde artist och bidrag genom internval. Artist och bidrag valdes ut efter en antagning som fick in över 300 bidrag. En jury valde sedan ut artist och bidrag, vilket presenterades officiellt den 9 februari 2017.

 

Artist & bidrag

Artist & bidrag

Foto: Renaud Corlou.

Alma, artistnamn för Alexandra Maquet, föddes den 27 september 1988 (28 år) i Lyon, Frankrike. Hon är sångerska och låtskrivare. Alma växte upp med sina föräldrar och två yngre systrar i Lyon, men familjen har också bott i Brasilien, Italien och i USA. Genom det har Alma lärt sig tala engelska, italienska och portugisiska. Det var under perioden utomlands som Alma började skriva musik samtidigt som hon studerade. Efter studierna beslöt hon sig för att helhjärtat satsa på musiken. Så hon tog sitt och flyttade till Paris där hon träffade låtskrivaren Nazim Khaled som hon började göra musik med. De har gjort musiken ihop till hennes debutalbum som släpps en vecka före ESC 2017 börjar (den 5:e maj för att vara exakt).

Det är också Nazim Khaled som gjort Almas tävlingsbidrag “Requiem” som går att lyssna på här nedanför. Notera att i samband med Alma presenterades som Frankrikes 60:e ESC-representant släpptes också en första version av bidraget. Den versionen var i något lugnare tempo och Alma sjöng hela låten på franska. Drygt en månad senare, den 11:e mars, släpptes en ny version av låten. Då hade man gjort verserna i något mer upptempoversion och dessutom sjunger Alma nu refrängen (och andra utvalda delar av låten) på engelska. Majoriteten av låten framförs dock på franska.

 

Lyssna på Frankrikes bidrag här nedanför:

 

Panelen tycker till!

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5 (för exakta förklaringar – se här).

Jag blev mycket positivt överraskad av Frankrikes bidrag i år, för återigen känns det som att man faktiskt tar ESC på allvar igen efter flera års halvhjärtade försök (ifjol var undantaget). Requiem är en galet unik låt, och för mig så är den helt i sin egen division i årets ESC – dock både på gott och ont. Visst är det lite tröttsamt att man fortsätter sjunga på franska, men i år är det verkligen passande. Låten är svårplacerad genremässigt och får ett helt unikt sound som passar bra till franska. Däremot så finns risken att detta kan bli lite för unikt, och att Europa helt enkelt avfärdar det som konstigt. Men låt dem då göra det, Requiem är en liten pärla ändå – trots att vinnarchansen är enormt liten.


 

 

listornamnskylt_alexander

Åååååååh, vad braaaaaaa! Den har det där lite Eurovisionsballadiga, men ändå ett stadigt beat i bakgrunden, hon sjunger på både franska och engelska, och hon klarar av att sjunga live! Kan det bli bättre än det här! Här har vi årets vinnare, om ni frågar mig.

 

 

listornamnskylt_erik

De senaste åren har Frankrike haft bra låtar  i mitt tycke och det har snackas om dem bland fansen men Europas befolkning har inte tyckt om Frankrikes bidrag. Ifjol kom de visserligen på en sjätte plats men mellan 2012-2015  är deras bästa plats en 22:a plats.  Frankrike verkar ha lärt sig läxan för i år skickar de en bra låt som är riktigt vass. Jag älskar att de sjunger på franska och jag tycker att det fungerar bra när de byter till engelska i refrängen. Kan 2017 bli Frankrikes år? Jag skulle inte bli besviken.

 

 

listornamnskylt_haris

Frankrike verkar ha hittat sitt recept för framgång i Eurovision. Efter många år av misslyckanden så kommer man för andra året i rad till tävlingen med en riktigt bra låt. Alma är charmig, vacker och sjunger väldigt fint. Jag tror detta kan gå riktigt långt, speciellt med tanke på konkurrensen i år. Men även om man bortser från det så är det en riktigt bra låt. Kombinationen mellan franskan och engelskan sitter också perfekt. Det liksom svänger härligt om låten och i refrängen kan man inte låta bli att ryckas med. Jag blir nyfiken på hur man kommer presentera det här på scen, för det tror jag kommer bli den stora faktorn mellan om det går bra eller riktigt bra. Hur mycket kan man egentligen göra med en denna typen av låt?

 

 

listornamnskylt_hollac16

Jag älskar Frankrikes bidrag som jag tycker är ett av årets mest genuina bidrag. Dock har jag två invändningar som jag tror kan fälla dem från seger. För det första att låtskrivaren har lagt in engelsk text i refrängen. Det behövs inte, för mig stör det istället att det blir frangelska när det har räckt med franska enbart. Sedan känns Alma som artist inte helt hundra live på scen. Hon känns lite spänd och nervös (i de många klipp jag har sett) jämfört med musikvideon. Jag drar av en halv poäng för det jag anmärkte på, i övrigt är detta en riktigt bra låt. Min vinnare för året.

 

 

Jag är som tidigare känt inget fan av när låtar sjunger på sina egna språk. Så tack för att refrängen är på engelska. Det är en låt där det händer lite så det är alltid bra. En helt okej låt.

 

 

listornamnskylt_robban

Frankrike kommer stärkta till årets tävling efter den fina sjätteplatsen man fick ifjol. Årets låt är minst lika bra och catchy och jag tror att det kommer gå fortsatt bra för de i tävlingen i år. Jag gillade “Requiem” från första stund. Dock hade de inte behövt slänga in engelska i den slutgiltiga versionen, men det är personligen inget som drar ner eller förstör låten. Av samtliga 42 ESC-bidrag i år tillhör Frankrike absolut de främsta favoriterna för mig personligen.

 

 


Kommentera

 
 

 

Fyll i koden i rutan nedanför för att kunna skicka iväg din kommentar: