Inför Eurovision 2017 – Finland« Inför ESC Finland 2016

Inför ESC Finland 2018 »


Det har blivit dags att presentera Finland, som i år representeras av duon Norma John med låten “Blackbird”.

Finland har varit med i ESC sedan år 1961 och har i stort sett varit med alla år sedan dess med undantag för de år på 90-talet när sämre placeringar gjorde att man fick stå över ett års tävling. Ett annat undantag gjordes även 1970 när Finland tillsammans med Sverige, Norge och några andra länder bojkottade finalen p.g.a. att fyra länder delat på segern året innan. Finlands resultat i Eurovisionen har inte alltid varit så lysande. Till man fick sin första efterlängtade seger med Lordi år 2006 hade man då haft hela 8 sistaplatser varav tre med noll poäng. Efter att man fått arrangera tävlingen på hemmaplan för tio år sedan (2007) så har topplaceringarna uteblivit, även om Finland har lyckats kvala vidare ytterligare fem gånger på nio försök. Men samtliga gånger har det slutat i bottenträsket. Man har också fått en nionde sistaplats i final.

En intressant notering är att pianisten och halva duon i årets finländska uppställning, alltså Lasse Piirainen, för tillfället är en av pianisterna i den finländska upplagan av “Så ska det låta”, eller “Bumtsibum”, som programmet heter i Finland. Det programmet är ändå redan inspelat på förhand, så det kommer inte störa duons förberedelser inför Eurovisionen i maj.

 

Allmän fakta & statistik

Allmän fakta & statistik
  • TV-kanal: YLE
  • Första tävlingsåret: 1961
  • Senaste tävlingsåret: 2016 (15:e plats i semifinal)
  • Bästa resultat: 1:a i final (2006)
  • Sämsta resultat: 18:e i semifinal (2005)
  • Uttagningsprocess 2017: UMK 2017
  • Startnummer i semifinal 1: #7

 

Om uttagningsprocessen

Om uttagningsprocessen

Finland valde artist och bidrag genom den nationella uttagningen “Tävlingen för ny musik 2017” eller på orginalspråket finska “Uuden Musiikin Kilpailu UMK17”, som till skilland från tidigare år i år endast hölls som en nationell final. I tävlingen uppträdde 10 stycken finalister i Esbo Metro Arena, som även livesändes på Yle Tv 2 med både finskt och svenskt referat. Sändningen leddes av Krista Siegfrids, som ju tidiager vunnit UMK, tävlat för Finland i Eurovisionen 2013 med “Marry Me”, och även stält upp i den svenska Melodiestivalen två gånger. Tävlingen avgjordes med hjälp av både internationella jurygrupper och telefonröster, och båda hade halva makten var. Bådas favorit var dok Norma John med låten Balckbird, som sit och slutligen vann tävlingen.

 

Artist & bidrag

Artist & bidrag

Foto: Anton Sucksdorff.

Norma John är en duo som bildades år 2008, och består för tillfället av de mycket goda vännerna Leena Tirronen och Lasse Piiriainen. De har spelat och musicerat tillsammans sedan gymnasiet, och kallas sig själva för något av ett “terapeutiskt indie-band”. Under årens lopp har duon även varit ett band, bestående av Nicolas Rehn, gitarr, Miikkael Anttila, bas och Otto Alahuhtala, trummor. Då kallade bandet sig Norma John and a backbone. De ser Loreen med sin Euphoria som en stor Eurovisions-förebild, då de tycker att hennes inlevelse och dramatik i uppförandet är något de själva också vill tangera. Över lag tycker de att Blackbird, som de skrivit tillsammans, är en mycket visuell låt, som förhoppningsvis kommer väcka känslor hos lyssnare och tittare över Europa.

 

Lyssna på Finlands bidrag här nedanför:

 

Panelen tycker till!

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5 (för exakta förklaringar – se här).

Vågad ballad ifrån Finland i år – som påminner starkt om “Birds” med Anouk från Nederländerna 2013. Precis som då tycker jag extremt mycket om den här sorgsna, diffusa och närmast mystiska musik som skapar en rejäl kontrast till nästan allt annat i startfältet i år. Visst är startfältet mättat på ballader, men jag tror ändå detta kommer att sticka ut tillräckligt för att nå finalen. Sedan beror mycket som vanligt på scenshowen, men den får vi ju först se i Kiev. Just där kan detta bidrag mycket väl falla – och vad vi såg i UMK i vintras skvallrar om att förbättringar är nödvändiga.


 

 

listornamnskylt_alexander

Det är lite synd att Finland skickar just den här balladen ett år då resten av Europa, eller åtminstone de som tävlar tillsammans med Finland i semifinalen har valt att likväl skicka ballader. Men i år finns det inget skäl att skämmas över att vara finländare i alla fall. Jag har påkänn att det nya upplägget av UMK kan ha lett till det här valet, likaså de internationella jurygrupperna, men det är svårt att säga. Lite beroende på var Finland blir placerad i den första halvan av första semin så varierar våra chanser på en finalplats, men månne det inte skulle vara dags för oss finnar att få uppträda på lördag kväll också, för en gångs skull liksom. Jag gillar den, och inte bara för att jag är finländare, utan även för att jag tycker att det helt ärligt är en bra låt 🙂

 

 

listornamnskylt_erik

Det är många ballader med i årets ESC men Finland har en av de bästa. Älskar verkligen denna finstämda ballad. Tycker sångerskan sjunger riktigt bra också. Tyvärr är det många ballader med i årets ESC så det finns stor risk att den blir utkonkurrerad av andra midtempo-låtar/ballader. Om det inte varit ett balladår tror jag att denna låt hade varit med i toppstriden.

 

 

listornamnskylt_haris

När jag först hörde denna låten blev jag förälskad direkt, men ju närmare vi kommer Eurovision desto mer har kärleken för låten försvunnit. Det har gått ifrån något alldeles underbart till rätt så tråkigt. Låten påminner mycket om andra låtar från tidigare år i Eurovison , men för mig för den tillbaka tankarna till 2013 då Finland borde skickat “We should be through” och fört tillbaka tävlingen till Helsingfors igen, för den balladen var mäktig. Istället skickade man en tjej som sökte den rätte och det floppade. Denna är inte i samma klass och andra ballader i årets tävling är snäppet vassare. Men för en som är lite melankolisk av sig är detta en guldklimp i en salig blandning av tråkiga ballader.

 

listornamnskylt_hollac16

Jag är hemskt ledsen Finland, men nu måste jag få vara ärlig. Det här är ingen låt som jag går igång på, tvärtom tycker jag “Blackbird” är en väldigt seg och ointressant låt. Så fort jag har hört den så har jag glömt bort den. I årets UMK fanns det åtminstone ett otal bra låtar som hade fungerat bättre än “Blackbird” som nu valts ut. Men jag hoppas att det går bra för er trots allt, men tyvärr måste jag ge ärliga betyg och då kan jag inte ge er mer än ett poäng och det tack vare en fin melodislinga.

 

 

Ännu en ballad, ännu en stor gäspning. I ett så stort startfält av ballader så känns det inte så strategiskt att skicka ännu en ballad. Jag är tveksam om Finland når finalen ens… Tyvärr.

 

 

listornamnskylt_robban

Vackert och finstämt från våra grannar på andra sidan Östersjön. Finland har haft två år på raken med utebliven finalplats. Det lär inte bli någon finalplats i år heller. Detta bidraget är alldeles för tråkigt för att folk i allmänhet ska ringa och rösta på det. “Blackbird” påminner lite om Irlands ESC-vinnarlåt från 1996, “Nocturne”.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen