Det har blivit dags att presentera Estland, som i år representeras av duon Koit Toome & Laura med låten “Verona”.

Estland debuterade som självständig stat i ESC 1994, några år efter att Sovjetunionen hade fallit. Man har tävlat alla år sedan dess utom 1995. Första gången man deltog gick det inget vidare, men efter återkomsten 1996 och fram till 2002 hade man ganska många lysande år med flera topp 10-placeringar, särskilt vinsten i Köpenhamn 2001 var väldigt viktig eftersom det var då man fick arrangera tävlingen för första gången någonsin. Men efter segern så har det mer eller mindre gått spikrakt nedåt, med några få undantag. Estland har haft svårt lyckas kvala sig vidare till finalen, för på 13 försök har det bara blivit avancemang vid fem tillfällen. Ifjol lyckades man med bedriften att komma sist i sin semifinal.

En intressant notering är att Estland har totalt sett (i finaler) gett Ryssland mest poäng, följt av Sverige, Norge, Lettland och Finland. I semifinaler är det Finland, Ryssland, Lettland, Ukraina och Danmark.

 

Allmän fakta & statistik

Allmän fakta & statistik
  • TV-kanal: ERR
  • Första tävlingsåret: 1994
  • Senaste tävlingsåret: 2016 (18:e plats i semifinal)
  • Bästa resultat: 1:a i final (2001)
  • Sämsta resultat: 22:a i semifinal (2007)
  • Uttagningsprocess 2017: Eesti Laul 2017
  • Startnummer i semifinal 2: #17

 

Om uttagningsprocessen

Om uttagningsprocessen

Estland valde artist och bidrag genom Eesti Laul 2017. Faktum är att TV-bolaget ERR gick ut med att man skulle använda sig av Eesti Laul redan dagar innan finalen av ESC 2016 ens var avgjord. Upplägget blev två semifinaler och en final, där finalen hölls i Saku Suurhall, och totalt valdes 20 tävlande ut efter en nationell antagning. För första gången någonsin tilläts utländska låtskrivare skicka in bidrag till tävlingen, dock endast i samarbete med estniska låtskrivare. De 20 tävlande presenterades i november 2016 och en månad senare släpptes också bidragen i helhet samt semifinalindelning och startordning.

En ytterligare nyhet blev att röstningsförfarandet i semifinalerna förändrades. ERR behöll kombinerad jury- och telefonröstning, men gjorde en annorlunda modell. Först framfördes bidragen och sedan röstade jury och tittare vidare fyra bidrag till finalen. Sedan fick tittarna rösta fram ett wildcard bland de kvarstående tävlande. I finalen tävlade sedan 10 bidrag om segern.

Som tidigare nämnt valde en urvalsjury på ERR ut 20 tävlande till Eesti Laul 2017. Bland dessa tävlande återfanns fyra tidigare vinnare av Estlands uttagningar: Ivo Linna (1995) Koit Toome (1998), Laura Põldvere (2005) och Elina Born (2015). Ingen av dessa har dock vunnit Eurovision Song Contest. Men två av dessa ställde upp i duett och vann. Det handlar om Koit Toome och Laura Põldvere.

 

Artist & bidrag

Artist & bidrag

Foto: Kalle Veesaar/Moonwalk.

Det är alltså en rutinerad duo som ska representera Estland i år. Bägge dessa har tidigare representerat Estland i Eurovisionen, även om det nu var ganska många år sedan sist.

Koit Toome föddes den 3 januari 1979 (38 år) i Tallinn, Estland. Han är sångare, musikalartist och röstskådespelare som gjort allt ifrån popmusik till musikaler. 1994 startade han gruppen Code One som förutom han själv bestod av Sirli Hiius. De gjorde en rad hits tillsammans innan de splittrades år 1998. Samma år ställde Koit upp Estlands ESC-uttagning Eurolaul med låten “Mere lapsed” som han vann och fick därmed tävla för Estland i ESC som ägde rum i Birmingham. I ESC gick det dock inget vidare då Koit hamnade på en sammanlagd 23:e plats. Men Koit hängde inte läpp för det, utan gick vidare i karriären. 2007 vann han Estlands motsvarighet till Let’s Dance och tre år senare släppte han sitt första studioalbum. Efter det har han förutom musiken arbetat som röstskådespelare innan han nu återgick till Estlands ESC-uttagning och vann ihop med en annan forn estnisk ESC-representant…

Laura, artistnamn för Laura Põldvere, föddes den 30 augusti 1988 (28 år) i Tartu, Estland. Hon är sångerska som slog igenom för allmänheten när hon tävlade i Estlands Eurolaul 2005; dels som soloartist men också som gruppmedlem i Suntribe. Det var den senare som vann och fick åka till Kiev och tävla för Estland. Men trots ett glatt budskap med låten “Let’s Get Loud” så blev det inget finalavancemang för dem. Istället gick Laura vidare i solokarriären och släppte egen musik. Hon har dock försökt tävla för Estland i ESC efter 2005, både åren 2007 och 2016, men ingen av dessa gånger lyckades hon vinna. Det var först nu när hon gick tillsammans med Koit Toome som det blev succé. Och nu ska hon alltså tillbaka till Kiev för att ta revansch!

Låten som Koit och Laura tävlar med heter “Verona” som har text & musik av Sven Lõhmus. Denna låtskrivare kan ses som Estlands motsvarighet till Thomas G:son, som haft med ett stort antal låtar både på hemmaplan och utomlands (i ESC-nationella alltså) och som haft hittills tre låtar i startfält för Estland i ESC: 2005, 2009 och 2011. Nu blir det alltså en fjärde gång för Sven.

 

Lyssna på Estlands bidrag här nedanför:

 

Panelen tycker till!

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5 (för exakta förklaringar – se här).

Detta är en låt som har växt på mig sedan den vann den estniska uttagningen, och i synnerhet sedan man gjorde en ny version av låten inför ESC. Problemet var att jag tyckte att låten helt enkelt var för gammaldags – lite för mycket Fame 2003, lite för lite 2017. Och även om jag inte kan förneka att hela upplägget i låten skriker “Give me your heart” fortfarande – så är den riktigt bra och sedan nyversionen dessutom ganska uppdaterad. Den har tack vare detta blivit en av mina personliga favoriter, trots att den nog tilltalar mig rent nostalgisk snarare än av musikkvalitet. Men vem vet – det kanske räcker till en finalbiljett ändå? Låten sticker ut extremt mycket i ett startfält där allting ska låta så modernt som möjligt, så har de tur så går denna schlagerinspirerade duetten vidare till finalen ändå!


 

 

listornamnskylt_alexander

Esterna skickade ”Goodbye to Yesterday”, och fick hela Europas förtroende och kärlek. Sen skickade de den där ”trollande” sliskiga killen förra året, och tappade allt de en gång byggt upp. I år skickar de något som kunde ha blivit en bra uptempo-låt, eller något som kunde ha blivit en vacker ballad. Men då du kör ner de två i en matberedare för du ”Verona”, ett sammelsurium utan både genre och tolvpoängare. Sorry, men åk tillbaka hem och fundera ett år till,  det gick inte så bra det här nu…

 

 

listornamnskylt_haris

Detta är rätt schysst. Lite nostalgikänsla med båda de tävlanden och själva melodin. Det låter som något som hade varit populärt i slutet på 90-talet. Men tror ändå det kan funka helt ok i tävlingen. Det är bra även om det är en gnutta omodernt. Och de matchar varandra rätt bra i sången.

 

 

listornamnskylt_hollac16

Först vill jag säga att jag tror att låtskrivaren Sven Lõhmus måste ha lyssnat på gamla Magnus Carlsson-bidrag från åren 2000-2006, för själva melodislingan, tempot och tonläget i “Verona” låter precis som ett sådant sound. Men, för mig påverkar det inte så mycket för jag tycker låten är väldigt bra. Det är en av årets bättre låtar som jag hoppas det kommer gå bra för. Dock ser jag en oroande tendens att det här kan bli en av fansens stora favoriter som sedan får en alldeles för dålig placering när det väl kommer till resultattavlan. Alltså att Koit och Laura får uppleva en lex Zoë.

 

 

Först tycker jag den är lite tråkig, sen blir den lite bättre. Uppbyggnaden till refrängen är bra. Helt okej låt.

 

 

listornamnskylt_robban

Det här är en av de två främsta bidragen som jag älskar i årets tävling. Det stör inte alls att den är lite gammalmodig i stilen – tvärtom gillar jag att det är 80-talsinfluenser. Är en stor beundrare av Koit Toome som är en kompetent sångare. Det är en snygg duett och jag är övertygad om att det kommer att gå bra för Estland. Det är också en typisk Eurovisionlåt som många känner igen och kan relatera till. Estland är det land på Baltikum som jag gillar mest, för de skickar ofta låtar som förtjänar framgång och så även i år.

 

 


Kommentera

 
 

 

Fyll i koden i rutan nedanför för att kunna skicka iväg din kommentar: