« Inför ESC Cypern 2016

Inför ESC Cypern 2018 »


Det har blivit dags att presentera Cypern, som i år representeras av Hovig med låten “Gravity”.

Cypern har deltagit i ESC sedan år 1981 med undantag för åren 1988, 2001 och 2014. Som vi tidigare har berättat tillhör Cypern ESC:s fyra sorgebarn – dvs. de fyra länder som debuterade före 1990-talet men som ännu inte vunnit tävlingen än. Läs gärna Adrians krönika om detta. Cypern har annars bjudit på en mängd olika genrer genom tiderna, främst med inslag av grekiska eller engelska toner. Ifjol körde man rockband men även om man tog sig till final så blev det inte så bra slutresultat. Senaste högsta noteringen för Cypern är en femteplats i finalen 2004.

En intressant notering är att Cypern och Grekland ofta utbyter höga poäng med varandra i tävlingen. Men, på senare tid har den klassiska “and 12 points from Cyprus goes to…Greece” bytts ut till lägre poängsummor.

 

Allmän fakta & statistik

Allmän fakta & statistik
  • TV-kanal: CyBC
  • Första tävlingsåret: 1981
  • Senaste tävlingsåret: 2016 (21:a plats i finalen)
  • Bästa resultat: 5:a i final (1982, 1997 & 2004)
  • Sämsta resultat: 15:e i semifinal (2013)
  • Uttagningsprocess 2017: Internval
  • Startnummer i semifinal 1: #15

 

Om uttagningsprocessen

Om uttagningsprocessen

Cypern valde artist och bidrag genom internval. TV-bolaget CyBC var faktiskt först ut för säsongen att presentera sin artist, vilket man gjorde redan den 21:a oktober 2016. I samband med detta meddelades att låten skulle vara gjord av Thomas G:son. Låten släpptes officiellt den 1:a mars 2017.

 

Artist & bidrag

Artist & bidrag

Foto: Leica Camera Cyprus Team.

Hovig, artistnamn för Hovig Demirjian, föddes den 3 januari 1989 (28 år) i Nicosia, Cypern. Han är cypriot men med armeniska rötter. Han har studerat och arbetat med marknads- och ekonomifrågor, men eftersom bandet till musiken alltid varit starkast för honom är det också det som han gör istället numer. År 2009 deltog Hovig i grekiska X Factor där han slutade på en sjunde plats. Året därpå försökte han på hemmaplan få tävla för Cypern i Eurovision Song Contest med låten “Goodbye”, men hamnade bara på en tredjeplats i nationella finalen. Fem år senare, år 2015, försökte han igen men blev då fyra i finalen med låten “Stone in a River”.

Det är således först nu i år som Hovig får chansen att representera Cypern i Eurovisionen efter att TV-bolaget CyBC har valt ut honom internt. Låten “Gravity” som han ska tävla med är som tidigare nämnt skrivet av legendaren Thomas G:son, som nu fått med sitt 13:e ESC-bidrag genom tiderna. G:son har tidigare stått bakom cypriotiska, danska, georgiska, norska, spanska och svenska bidrag i ESC, samt i ett otal länders nationella uttagningar (som t.ex. svenska Melodifestivalen).

 

Lyssna på Cyperns bidrag här nedanför:

 

Panelen tycker till!

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5 (för exakta förklaringar – se här).

Äntligen kommer Cypern med en låt som faktiskt skulle ha en rimlig chans att vinna ESC! Årets cypriotiska bidrag är enormt snyggt producerat och tilltalar mig oerhört mycket – trots att det stundtals doppar foten i det suggestiva låtträsket där alla andra bidra ligger och simmar runt. Låten balanserar mellan upptempopop och suggestiv midtempoballad. Men det är just det som jag gillar, förutom den sköna basgången. Däremot krävs en rejäl scenshow för att sälja detta i Europa, vilket får mig att tro att Cypern inte kallt kan räkna med en finalplats just nu. Tvärtom, kommer nog allt att avgöras på scenen i Kiev.


 

 

listornamnskylt_alexander

Thomas G:son står i år för Cyperns bidrag, och det märks. Låten låter modern och i princip som något som i alla fall hemma i Finland kunde spelas på radio när som helst. Hovig, som artisten heter, klarar sånginsatsen väl, men det känns ändå som om något saknas. Kanske är det för att den är upprepande och repititiv, eller kanske är det för att den påminner så förskräckligt mycket om låten ”Human” av Rag n Bone Man.

 

 

listornamnskylt_erik

En till midtempo låt! Om Cypern varit det enda landet som ställt upp med denna typ av låt så hade han kunnat vara en potentiell utmanare men när det finns så många låtar av samma sort är risken stor att vissa faller i glömska. Det är för övrigt Thomas G:son som skrivit låten. Bara det är värt en extra halv poäng.

 

 

listornamnskylt_haris

I detta träsk av ballader kommer Cypern med något uppfriskande. Det är snyggt, välproducerad och jag diggar verkligen med. Det är något i låten som jag inte riktigt kan sätta fingret på som tilltalar mig med den. En av årets bättre låtar i denna genre av låtar, upptempo/midtempo poplåtar. Catchig refräng dessutom. Avgörandet lär komma på scen och jag hoppas de fixar det och bjuder oss på något speciellt för låten ger verkligen möjligheten för det.

 

 

listornamnskylt_hollac16

Ifjol var Cypern mina stora favoriter och då kom de bara på plats 21 (!) i finalen. Årets cypriotiska låt som Hovig framför når absolut inte upp till vad Minus One gjorde ifjol, men den känns ändå befriande. Åtminstone om jag ska se i perspektiv till att det är en relativ seg första semifinal. Låten är ganska bra, och den kan säkert kan nå höga höjder. Vid vissa lyssningar så når den till och med lite högre. Den ska gå till final om jag får bestämma.

 

 

Jag gillar beatet i låten och refrängen är lite catchig. Den sticker ut bland alla ballader, tack och lov. Dock är den inte superspännande. Men helt okej.

 

 

listornamnskylt_robban

Detta är en väldigt traditionell Eurovision-låt. Den här typen av låtar känner vi igen sen tidigare. Jag tilltalas av detta och som jag uttryckt mig många gånger förrut. G:son levererar alltid bra låtar. Hoppas på ett mäktigt liveframträdande med lite häftiga bakgrundsdetaljer och dansare, för den behöver något extra som lyfter helhetskonceptet, eftersom det här är en midtempo-poplåt som diggar på i samma tempo utan någon direkt höjning. Någon topplacering i resultatet förväntar jag mig inte.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen