Det har blivit dags att presentera Belgien, som i år representeras av Blanche med låten “City Lights”.

Belgien var en av de sju ursprungsländerna när Eurovision Song Contest drog igång år 1956. Landet har deltagit så gott som alla år, med undantag för åren 1994, 1997 och 2001. Belgien är ett tvåspråkigt land och därför har respektive landsdel ett eget TV-bolag som samsas om den nationella uttagningen. Vartannat år är det flamländska VRT och vartannat år är det franskspråkiga RTBF som arrangerar tävlingen i landet, och därför kan uttagningsmetoderna skilja sig markant. VRT brukar allt som oftast välja genom uttagningen Eurosong (nationell uttagning) medan RTBF oftast på senare tid har föredragit internval. Så blev det också i år när RTBF tog ut artist och bidrag.

En intressant notering är att Belgien har än så länge endast en seger i bagaget, nämligen med Sandra Kims “J’aime la vie” år 1986. Intressant är att Sandra vid den tidpunkten bara var 13 år gammal, vilket är den yngsta vinnaren genom tiderna. Och detta rekord kommer att hålla sig så länge EBU behåller regeln om att de tävlande måste vara minst 16 år gamla för att få ställa upp i ESC.

 

Allmän fakta & statistik

Allmän fakta & statistik
  • TV-kanal: RTBF (årets uttagning)
  • Första tävlingsåret: 1956 (Låt 1 och 2)
  • Senaste tävlingsåret: 2016 (10:e plats i finalen)
  • Bästa resultat: 1:a i final (1986)
  • Sämsta resultat: 17:e i semifinal (2009 & 2012)
  • Uttagningsprocess 2017: Internval
  • Startnummer i semifinal 1: #5

 

Om uttagningsprocessen

Om uttagningsprocessen

Belgien valde artist och bidrag genom internval. RTBF bekräftade den 22:a november 2016 att man skulle skicka sångerskan Blanche till ESC 2017 i Kiev. Sedan dröjde det ända till den 8:e mars 2017 innan Blanche’ bidrag officiellt presenterades.

 

Artist & bidrag

Artist & bidrag

Foto: Marie Wynants.

Blanche, artistnamn för Ellie Delvaux, föddes den 10 juni 1999 (17 år) i Bryssel, Belgien. Hon är artist som gjorde sig känd när hon tävlade i The Voice i Belgien 2016. Hon lyckades gå vidare från den första auditionen genom slutkvalet och fram till de direktsända tävlingarna, men åkte ut efter andra veckans livesändningar. Efter det kom hon i kontakt med den belgiska låtskrivaren och artisten Pierre Dumoulin som hon började skriva låtar tillsammans med. De två började samarbeta och skapade ett team.

I samband med att franskspråkiga RTFB gjorde sitt artistval till ESC 2017, där de valde Blanche som artist, utökades teamet för Blanche och Pierre Dumoulin med Tim Bran. Tillsammans gjorde de låten “City Lights” som Blanche ska framträda med i ESC 2017 i Kiev. Även Emmanuel Delcourt har varit med och skapat låten. Till historien hör att Pierre Dumoulin har gjort musiken med Emmanuel Delcourt och texten med Blanche.

 

Lyssna på Bekgiens bidrag här nedanför:

 

Panelen tycker till!

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5 (för exakta förklaringar – se här).

Belgien har verkligen gjort framsteg de senaste åren, och i år har de verkligen höjt ribban rejält! “City lights” är modern, cool och snyggt producerad, men kan riskera att hamna i skymundan med alla andra mörka suggestiva bidragen i år. Visst, detta är den klart snyggaste och bästa av de låtarna i år – men det betyder inte att risken ändå finns att denna glöms bort. Som vanligt hänger nog mycket på hur Blanche framställs på scenen, och det ska därför bli mycket intressant att följa repetitionerna i Kiev. För här har Belgien en potentiell topp-3 låt!


 

 

listornamnskylt_alexander

Det här är än en gång en låt som jag är hemskt osäker på ifall jag gillar eller inte. Samtidigt som jag gillar sångaren och hennes röst, så tycker jag den blir lite underlig och udda i vissa sekvenser. Jag skulle kanske säga att det inte riktigt är en Eurovisionslåt det här.

listornamnskylt_erik

Ett av mina favoritländer i ESC under 00-talet. Har tappat en del under 10-talet men jag hoppas de kan växla upp igen och producera låtar som sticker ut. I år skickar Belgien en midtempoballad. Låten växer för varje lyssning men jag blir inte känslomässigt berörd som andra som hyllar den till skyarna. Tycker att låten är en miten låt. Helt okej men inte mer än så.

 

listornamnskylt_haris

Det känns som att Belgien hänger med i tiden och skickar en låt som funkar även utanför dessa sammanhang. Personligen vet jag inte riktigt vad jag tycker om den. Detta är en av de låtarna där jag känner mig riktigt kluven. Jag tycker inte det är dåligt, men inte heller något jag skulle sitta och lyssna på. Tycker det är ändå kul att Belgien testar alla dessa genrer och vågar prova saker i tävlingen som inte hör till vanligheterna. Intressant notis: Jag trodde detta var två personer som sjöng, men det är visst en och samma tjej som sjunger hela låten.

 

 

listornamnskylt_hollac16

För många är det här årets stora favorit. För mig är det här bara ett stort sömnpiller. Jag förstår inte hypen kring att det här skulle kunna vara en av årets vinnarkandidater. Konstnärliga bidrag från Belgien har dock visat sig funka när det väl gäller (t.ex. år 2015) men för mig blir det bara tack och god natt när jag hör den här låten.

 

 

Vilken enformig låt. Blanche sjunger helt monotont, det händer ingenting i hennes röst. Det är synd, jag hade hoppats på Belgien. De brukar ha bra bidrag. Tyvärr kommer den enformiga sången bli Belgiens fall.

 

 

listornamnskylt_robban

Här instämmer jag helt och hållet med min panelkollega Adrian. Jag fullkomligt älskar detta bidraget. Lätt en av mina absoluta favoriter det här året. Belgien satsar återigen på kombinationen; en ung artist ihop med en modern låt. Det har varit ett framgångskoncept för Beligen flera gånger tidigare. Jag känner viss nervositet att Blanche inte kommer att greja livesången och att hon har en alldeles för blyg och osäker framtoning. Hoppas att jag har fel.

 

 


Kommentera

 
 

 

Fyll i koden i rutan nedanför för att kunna skicka iväg din kommentar: