Det har blivit dags att presentera Armenien, som i år representeras av Artsvik med låten “Fly with Me”.

Armenien debuterade i Eurovision Song Contest 2006 och har sedan varit med alla år utom år 2012 (då tävlingen hölls i Azerbajdzjan). Samtliga gånger man har deltagit utom en gång har man lyckats kvala sig till final. Som bäst har man två fjärdeplatser i finaler (2008 och 2014), varav den senare gången var man från början favorittippad till segern. I år deltar Armenien för elfte gången gillt.

En intressant notering är att Armenien lyckats få många höga placeringar i finaler. Av de hittills nio gånger man lyckats ta sig till final har man bara hamnat utanför tiotoppen två (!) gånger (2013 och 2015).

 

Allmän fakta & statistik

Allmän fakta & statistik

 

Om uttagningsprocessen

Om uttagningsprocessen

Armenien valde artist genom den Idol-liknade tävlingen Depi Evratesil medan bidraget valdes internt. Armenien har ju annars de senaste åren bara valt artist och även som oftast bidrag internt, men denna gång satsade TV-bolaget AMPTV på en mycket större uttagning. Denna påbörjades redan under sommaren 2016 med artistansökningar, där personer med armeniska rötter fick delta. Bland de ansökningar som hade inkommit valdes 80 personer ut som fick gå på auditions. AMPTV valde också ut en sexmannajury vilka bestod av tidigare armeniska ESC-representanter som alla, utom en, lyckats mycket bra i Eurovisionen under sina respektive tävlingsår. Juryn bestod av Hayko (2007), Anush Arshakyan (2009), Inga Arshakyan (2009 och 2015), Aram Mp3 (2014), Essaï Altounian (2015) och Iveta Mukuchyan (2016).

Depi Evratesil pågick sedan under tre månaders tid genom totalt fyra faser. Första fasen var auditions, där de sökande fick framföra valfri cover för juryn som sedan beslöt sig för vilka tävlande som skulle få gå vidare. Totalt var det 37 deltagare som slutligen valdes ut. Dessa fick sedan sjunga live för juryn och en publik igen, där nu juryn skulle göra en ytterligare gallring. Varje jurymedlem skulle nämligen välja ut fyra tävlande vardera; totalt 24 tävlande. När alla jurymedlemmar hade fyllt sin kvot om tävlande började tävlingen på allvar. Varje jurymedlem skulle då ställa två av sina utvalda mot varandra i dueller, och sedan skulle varje jurymedlem få rösta vidare den artist man tyckte bäst om.

Efter att den tredje gallringen var klar återstod endast 6 tävlande. Då fick publiken börja vara med och rösta tillsammans med juryn genom två semifinaler. I den första semifinalen röstade juryn och tittarna vidare fyra tävlande och i den andra semifinalen gick bara två tävlande vidare. Skillnaden mot den andra semifinalen var att originaljuryn inte hade någon makt, utan det var istället en internationell jury som röstade. Finalen hölls sedan på julaftonen och då korades vinnaren.

Efter att vinnaren hade korats påbörjades processen att välja ut tävlingsbidraget. Denna process skedde helt och hållet internt.

 

Artist & bidrag

Artist & bidrag

Foto: Yelena Dunayeva.

Artsvik, artistnamn för Artsvik Harutyunyan, föddes den 21 oktober 1984 i Kapan, Armenien (dåvarande Sovjetunionen). Hon är artist inom genrerna pop, R&B och soul.

Vid fem års ålder flyttade hennes familj till Moskva i Ryssland, där hon kom att växa upp. Efter att ha gått ut skolan ville hon fortsätta till högre studier, och hon började utbilda sig till psykolog. Men musiken som alltid legat henne varmt om hjärtat tog överhand och det blev också musiken som hon valde att satsa på. 2012 blev hon medlem i gruppen Jazz Parking Project samtidigt som hon sökte till The Voice i Ryssland. Succén var ett faktum och hon började ge ut covers. Hennes musik har inte bara nåtts i Ryssland utan även utomlands.

År 2016 flyttade Artsvik till Armenien och när hon såg att AMPTV sökte deltagare till sin stora ESC-uttagning Depi Evratesil tog hon chansen och ansökte. För varje framträdande hon gjorde fick hon mer beröm och högre poäng och i finalen på julafton var det också hon som slutligen stod som segrare.

Den låt som Artsvik ska tävla med heter “Fly With Me”. Låten har musik av Lilith och Levon Navasardyan, medan texten är skriven av Avet Barseghyan och David Tserunyan. Låten var den sista låten att presenteras officiellt av samtliga 43 bidrag i årets ESC-startfält.

 

Lyssna på Armeniens bidrag här nedanför:

 

Panelen tycker till!

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5 (för exakta förklaringar – se här).

Armenien har en viss förmåga att få intressanta artister att göra tråkiga och ointressanta låtar verkar det som. Artsvik är en mycket spännande sångerska som förmodligen hade kunnat gå mycket bra att sälja in i Europa, men problemet är att låten är en fullständig flopp. Trots att låten heter “Fly with me” så lyfter den aldrig! Den blir en 3 minuter lång gäspning istället. Den hade kunnat fungera om man bara hade lagt in, typ en refräng kanske? Jag förstår ärligt talat inte hur låtskrivarna tänkte här – men detta är ett bidrag som inte lär flyga in i finalen. Snarare lär det bli en kraschlandning i bottenträsket.


 

 

listornamnskylt_alexander

Inte en balkanballad, men ändå ett rejält öst-Europeiskt stuk. Riktigt annorlunda, men lite för annorlunda för att fastna för mig. Jag tycker det är något intressant, men lite för udda kanske för min del.

listornamnskylt_erik

Armenien var det land som var sist ut med artist och låt. Låten är unik. Om Loreen hade tävlat för Sverige hade denna låt varit den som kunnat konkurrerat med Loreen.  Jag gillar detta, jag som inte brukar gilla moderna rytmer men jag tycker de har en skön mix av ny musik och gammal armensk folkmusik. Hoppas Europa förstår detta och skickar den till final, jag är inte säker på att den går till final tyvärr.

 

 

listornamnskylt_haris

Är det bara jag som tycker att Armenien verkar skicka samma låt till Eurovision varje år? Det låter likt varje gång, med trummor och någon sorts rop till slagfältet. Kanske är bara jag. Ironisk titel då låten aldrig lyfter. Armenien har dock en förmåga att få till snygga scennummer vilket är till deras fördel och kan ta dem till final. Annars är detta helt ointressant för mig. Och det stora mysteriet är nog vart refrängen tog vägen.

 

 

listornamnskylt_hollac16

Armenien är ett land som ofta skickar konstnärliga låtar som jag personligen väldigt sällan förstår mig på. Men det finns underliggande toner där deras olika låtskrivare och kompositörer har lyckats fånga alla hörn av Europa. På det sättet kan många känna igen sig i tilltalet av vad artisten vill framföra, men mig har de av någon anledning misslyckats att nå. I år är det inget undantag gällande bägge delarna. Jag är övertygad om att Armenien absolut utan någon som helst tvekan tar sig till final i år med denna orientaliska öst-väst-influerade låt. Men personligen anser jag den är rätt tråkig och slätstruken, därav det betyg jag kommer att ge Armenien i år.

 

 

Ja… Det är inte roligt detta. En låt som säger ingenting. Så tråkig…

 

 

listornamnskylt_robban

Armenien är alltid förhandsfavoriter på senare år och lyckas få till maffiga scenframträdanden och bra placeringar. De ska ha cred för att de ger sig på så annorlunda och kluriga låtar och dessutom uppnår resultat. Ifjol minns jag att jag nollade Armenien och i efterhand var inte den nollan befogad. För vilket mäktigt framträdande sångerskan Iveta bjöd på i Stockholm (även om låten inte var något för mig). Av någon underlig anledning lyckas Armenien med den här typen av låtar, så jag är övertygad om att de kommer komma högt i år igen. Men återigen är detta inget för mig. Endast tre bidrag kommer jag på som jag verkligen älskar från Armenien i ESC-sammanhang; Qélé, Qélé (2008), “Nor Par” (2009) och “Apricot Stone” (2010).

 

 


Kommentera

 
 

 

Fyll i koden i rutan nedanför för att kunna skicka iväg din kommentar: