« Inför ESC 2016 Inför ESC 2018 »

Inför Eurovision Song Contest 2017 i Kiev presenterade vi i panelen de 42 tävlande länderna med tillhörande artister och bidrag. Utöver en sådan bakgrund poängsatte vi också alla bidragen.

Vid våra betygsättningar har vi i panelen använt oss av den klassiska “sämst-till-bäst”-poängskalan 0-5. Noll poäng betyder sämst och fem poäng betyder bäst. Skalan har även detta år varit utökad med halvpoäng, och detta för att vi tydligare ska kunna säga exakt vad vi tycker om bidragen. Poängen vi har kunnat sätta är således 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 eller 5.

Här nedan presenterar vi länkar till varje artikel i serien. Landslänkarna går till respektive Inför-presentation, medan bidragslänkarna går till musikvideorna.

Mycket nöje!

/ESC-Panelens skribenter

 

Semifinal 1

 

 1. sweden_bigSverige: Robin Bengtsson – I Can’t Go On
 2. georgia_bigGeorgien: Tamara Gachechiladze – Keep the Faith
 3. australia_bigAustralien: Isaiah – Don’t Come Easy
 4. albania_bigAlbanien: Lindita Halimi – World
 5. belgium_bigBelgien: Blanche – City Lights
 6. montenegro_bigMontenegro: Slavko Kalezić – “Space
 7. finland_bigFinland: Norma John – Blackbird
 8. azerbaijan_bigAzerbajdzjan: DiHaj – Skeletons
 9. portugal_bigPortugal: Salvador Sobral – Amar Pelos Dois
 10. greece_bigGrekland: Demy – This Is Love
 11. poland_bigPolen: Kasia Moś – Flashlight
 12. moldova_bigMoldavien: SunStroke Project – Hey Mamma!
 13. iceland_bigIsland: Svala – Paper
 14. czechrep_bigTjeckien: Martina Bárta – My Turn
 15. cyprus_bigCypern: Hovig – Gravity
 16. Armenien: Artsvik – Fly with me
 17. slovenia_bigSlovenien: Omar Naber – On My Way
 18. latvia_bigLettland: Triana Park – Line

 

 

Semifinal 2

 

 1. serbia_bigSerbien: Tijana Bogićević – In Too Deep
 2. austria_bigÖsterrike: Nathan Trent – Running On Air
 3. macedonia_bigMakedonien: Jana Burčeska – Dance Alone
 4. malta_bigMalta: Claudia Faniello – Breathlessly
 5. romania_bigRumänien: Ilinca ft. Alex Florea – Yodel It
 6. netherlands_bigNederländerna: O’G3NE – Lights And Shadows
 7. hungary_bigUngern: Joci Pápai – Origo
 8. denmark_bigDanmark: Anja Nissen – Where I Am
 9. ireland_bigIrland: Brendan Murray – Dying to Try
 10. sanmarino_bigSan Marino: Valentina Monetta & Jimmie Wilson – Spirit Of The Night
 11. croatia_bigKroatien: Jacques Houdek – My Friend
 12. norway_bigNorge: Jowst feat. Aleksander Walmann –Grab the Moment
 13. switzerland_bigSchweiz: Timebelle –Apollo
 14. belarus_bigVitryssland: Navi Band – Story Of My Life (Historyja majho zyccia)
 15. bulgaria_bigBulgarien: Kristian Kostov – Beautiful Mess
 16. lithuania_bigLitauen: Fusedmarc – Rain of Revolution
 17. estonia_bigEstland: Koit Toome & Laura – Verona
 18. israel_bigIsrael: Imri Ziv – I Feel Alive

 

Tävlar ej:

 

 

Värdlandet & Big Five

 

 

 

Panelens poängstege

En del i Panelens Inför ESC-guide är att alla panelmedlemmar gör personliga omdömen och betygsätter alla låtar. Vår betygsstege består av 10 steg från noll till fem, där noll är lika med sämst och fem är lika med bäst. Mellan 1 och 4 kan panelmedlemmarna också sätta halvpoäng (1.5, 2.5, 3.5 eller 4.5). Här nedan följer förklaringar till poängen.

 

Världsbäst

Bidrag som vi tycker håller riktigt hög klass i årets tävling får högsta betyget som är en femma! Om det är nästan perfekt men något sista saknas blir det ett halvt poängs avdrag, dvs. 4.5 poäng totalt.


 

Väldigt bra

Låtar som vi anser håller hög klass på en medelnivå får betyg 3.5 av oss, och om det är väldigt bra ökas betyget till en 4:a.


 

Godkänt

Om vi anser att ett bidrag är godkänt, men inte mer än så ger vi det 2, 2.5 eller 3 i betyg. Låten är varken bra eller dålig, dvs. det är ingen vinnare för oss. 

Dålig respektive sämst

De bidrag som inte faller oss i smaken alls ger vi bottenbetyg till. De bidrag vi inte gillar alls får noll poäng, medan låtar som når upp till en viss standard t.ex. bra sångröst eller ett okej scenframträdande kan ge 1 poäng eller 1.5 poäng. Men det betyder inte att vi gillar låten/artisten/framträdandet för det… 


2 kommentarer

 1. Lisbeth Apelqvist skriver:

  Katastrof att ESC går med på Ukrainas krav att Ryssland inte får skicka sin artist. Att hela ESC tar ställning politiskt är helt galet och så sorgligt . Alla skall ju vara med handlar om Musik. Jag har hört flera gånger att det är politiskt oberoende. så sorgligt . Flytta hela tävlingen till ett land där alla är välkomna.

  • RM skriver:

   Ukraina hindrar inte att Ryssland deltar i tävlingen, det är Ryssland som har valt att välja en artist som har uppträtt på Krim utan tillstånd från Ukraina och därmed har brutit mot Ukrainsk lagstiftning. Krim är fortfarande formellt Ukrainsk mark enligt Ukraina och världssamfundet, men ockuperat av Ryssland. Enligt Ukrainsk lagstiftning finns det restriktioner för utländska besökares inresa till Krim.

   Det finns en “svart lista” över ryska artister som brutit mot Ukrainsk lagstiftning genom att uppträda på Krim utan tillstånd av Ukraina och Ryssland har valt en artist som finns på den listan. Det finns inget hinder för Ryssland att välja en artist som inte olovligen har uppträtt på Krim, om Ryssland verkligen hade velat delta i tävlingen så hade de valt en annan rysk artist – då hade de fått inresa.

   Ukraina har alltså inget generellt inreseförbud mot ryska artister, utan “svarta listan” gäller endast ryska medborgare som besökt Krim utan tillstånd av Ukraina och därmed har brutit mot Ukrainsk lagstiftning. Det finns många ryska artister som är välkomna i Ukraina och som utan problem hade fått delta som ryska representanter i ESC.

   Att Ryssland inte har haft intresse att delta i år utan valt en Krim-artist bara för att provocera, det visas av att Ryssland inte har deltagit på det obligatoriska mötet för delegationer som skedde flera veckor innan tävlingen, och Ryssland har heller inte bokat några hotell för sin delegation vilket annars normalt görs flera månader innan tävlingen. Dessutom uppträde den ryska artisten igen på Krim samtidigt som den första semifinalen var, vilket också visar att Ryssland använder ESC för att protestera mot att Ukraina vann förra året.


Kommentera

 
 

 

Fyll i koden i rutan nedanför för att kunna skicka iväg din kommentar: