Eurovision 2017

 

Eurovision Song Contest 2017


Den 62:a upplagan av musiktävlingen Eurovision Song Contest ägde rum i Kiev, Ukraina, den 9:e, 11:e och 13:e maj 2017. Vinnaren blev Salvador Sobral från Portugal, som i och med det tog hem Portugals första vinst i Eurovisionen någonsin!


Det var andra gången som Ukraina arrangerade Eurovision Song Contest (tidigare var år 2005 efter att Ruslana tagit hem segern 2004). Men räknar man in de två gånger som landet stått värd för Junior Eurovision Song Contest var det faktiskt fjärde gången gillt!

 

Kiev blev värdstad efter en dragkamp

Tidigt efter att Ukraina vunnit ESC 2016 började bud komma in från olika ukrainska städer som visade intresse för att arrangera tävlingen. TV-bolaget NTU (numera UA:PBC) tog in anbud under sommaren och arrangerade sedan ett debattprogram mellan de städer som fått sina bud godkända. Efter detta valdes tre städer ut: Dnipro, Kiev och Odessa som gick vidare till en avgörande omgång. Efter många om och men blev det Kiev som tog hem den kampen. Detta val skulle ursprungligen vara klart redan i månadsskiftet juli/augusti 2016, men sköts fram till den 9 september.

I samband med att Kiev presenterades som värdstad meddelades även att sändningsdatumen 9-13 maj blev de officiella tävlingsdatumen.

 

Problem inom ledningsgruppen

Med lite drygt 2,5 månad kvar till ESC 2017 skulle inledas kom det tråkiga beskedet att problem uppstått inom ledningsgruppen för tävlingen. Så pass allvarligt att de två exekutiva producenterna för tävlingen och flera andra ledamöter hoppat av sina uppdrag. Men det dröjde inte länge förrän en ny exekutiv producent hade utsetts, i det här fallet Pavlo Hrytsak

NTU/UA:PBC tog också in ett pan-europeiskt team bestående av personer från tidigare års Eurovisioner från 2011-2016, däribland Christer Björkman i spetsen som Show Producer. Dessa fick rollerna att producera det här årets ESC.

 

Ukraina ville hylla mångfalden

Årets slogan var Celebrate Diversity (sv. översättning kan vara fira mångfald). Detta budskap var centralt för årets tävling. Utöver det ville man få in ukrainsk kultur i tävlingen, vilket bland annat kom att användas i logotypen. Den symboliserades nämligen av ett ukrainskt armband som kallas Namysto, som sägs vara en slags skyddande amulett samt är en symbol för skönhet och hälsa. Den består av ett antal olika element. I tävlingen ville tävlingsledningen att detta skulle symbolisera mångfald och individualism.

 

42 länder deltog – Australien var med för tredje gången

ESC 2017 innehöll två semifinaler och en final. Alltså var det samma modell som det varit sedan år 2008.

Bekräftelser från intresserade länder som ville delta i årets tävling pågick från det att finalen av ESC 2016 knappt ens hade avgjorts och fram till hösten 2016. I slutet av oktober 2016 fastställdes deltagarlistan av EBU som då innehöll 43 länder. Bland dessa återfanns samtliga länder från året innan – utom Bosnien-Hercegovina samt ett återvändande från Portugal och Rumänien. Australien kvarstannar minst detta år.

Men sent omsider hoppade Ryssland av tävlingen. Anledningen till avhoppet berodde på att den ryska utvalda artisten Julia Samoylova (som skulle ha framfört låtenFlame Is Burning) blev nekad inresetillstånd av ukrainska myndigheterna. Detta sedan det framkommit att Julia framträtt på en konsert på Krimhalvön efter att Ryssland annekterat Krim.

EBU försökte få parterna att komma överens om att göra ett undantag för Julia, men misslyckades och en tid senare kom beskedet att Ryssland vägrade att sända tävlingen varför de hoppade av. Således är det första gången sedan år 1999 som Ryssland ej är med och tävlar.

 

Portugal vann – för första gången någonsin

Fram till det här året var Portugal det land som tävlat flest år utan att någonsin vinna Eurovision Song Contest. Men nu blev det ändring på det. För efter 48 besvikelser med endast en sjätteplats i final (1996) som bästa resultat var det 27-åriga Salvador Sobral som stod som segrare med rekordsumman 758 poäng! Därmed var en lång ESC-förbannelse över och Portugal har äntligen fått sin första seger i denna tävling.

 

Och Bulgarien och Moldavien fick sina hittills bästa slutplaceringar genom tiderna

Bulgarien och Moldavien är två länder som haft svårt att lyckas i den här tävlingen, men inte i år. Bulgarien blev ju förvisso fyra i finalen 2016, men lyckades toppa detta med att bli tvåa det här året. Även Moldavien, som blev trea, fick sin bästa placering genom tiderna. Man hade tidigare en sjätteplats i final som bästa placering och de senaste tre åren misslyckades landet helt att ens ta sig till final.

 

Favorittippade Italien föll hårt

Redan under de nationella uttagningarna blev Italiens utvalda artist Francesco Gabbani väldigt favorittippad och detta höll i sig ända fram till dagarna före finalen. Men i finalen gick det inte som väntat, utan Italien föll många placeringar och blev slutligen “bara” 6:a. Både Sverige och Belgien, som också varit favorittippade men inte lika stort som Italien, hamnade före Italien.


Fakta

Var?

 • Kiev, Ukraina

När?

 • Semi 1: tisdag 9 maj 2017
 • Semi 2: torsdag 11 maj 2017
 • Final: lördag 13 maj 2017

Slogan

Celebrate Diversity


Antalet deltagande länder

42 länder deltog, varav 36 länder behövde kvala genom semifinalerna, där endast 20 gick vidare till finalen. Som vanligt var Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland redan klara för finalen i och med “Big Five”-skapet. Dessutom var även Ukraina direktkvalificerade till finalen i och med värdskapet. 26 länder deltog i finalen.


Programledare

Oleksandr Skichko, Volodymyr Ostapchuk och Timur Miroshnychenko. Foto: UA:PBC


Sveriges kommentatorer

Måns Zelmerlöw & Edward af Sillén (SVT),

Carolina Norén & Björn Kjellman (SR)


Vinnare

 • Portugal
 • Salvador Sobral
 • “Amar Pelos Dois”


«ESC 2016

ESC 2018 »


 

Semifinalerna

Semifinalerna av ESC 2017 sändes den 9:e och 11:e maj 2017. Totalt var det 36 länder som behövde kvala till sig platser i finalen. Av dessa var det bara 20 länder som gick vidare till finalen. Innan tävlingen ägde rum lottade EBU in länderna i semifinalerna, och därefter har producenterna för tävlingen satt startordningen.

Resultatet avgjordes genom jury- och tittarröstning som adderades samman. Exakta slutplaceringar avslöjas först efter finalens avgörande.

 

Semifinal 1

18 länder tävlade om tio finalplatser. Italien, Spanien och Storbritannien var med och extraröstade.
Länderna i fetstil med beige bakgrundsfärg tog sig till finalen, övriga röstades ut. Bidragslänkarna går till de officiella liveframträdandena i programmet.

 

#

Land

Artist och bidrag

Placering

Poäng

1  sweden_bigSverige  Robin Bengtsson – I Can’t Go On 3 227
2  georgia_bigGeorgien  Tamara Gachechiladze – Keep the Faith 11 99
3  australia_bigAustralien  Isaiah – Don’t Come Easy 6 160
4  albania_bigAlbanien  Lindita Halimi – World 14 76
5  belgium_bigBelgien  Blanche – City Lights 4 165
6  montenegro_bigMontenegro  Slavko Kalezić – “Space 16 56
7  finland_bigFinland  Norma John – Blackbird 12 92
8  azerbaijan_bigAzerbajdzjan  DiHaj – Skeletons 8 150
9  portugal_bigPortugal  Salvador Sobral – Amar Pelos Dois 1 370
10  greece_bigGrekland  Demy – This Is Love  10 115
11  poland_bigPolen  Kasia Moś – Flashlight 9 119
12  moldova_bigMoldavien  SunStroke Project – Hey Mamma! 2 291
13  iceland_bigIsland  Svala – Paper 15 60
14  czechrep_bigTjeckien  Martina Bárta – My Turn 13 83
15  cyprus_bigCypern  Hovig – Gravity 5 164
16  Armenien  Artsvik – Fly with me 7 152
17  slovenia_bigSlovenien  Omar Naber – On My Way 17 36
18  latvia_bigLettland  Triana Park – Line
18 21

 

Semifinal 2

18 länder gjorde upp om tio finalplatser. Frankrike, Tyskland och Ukraina var med och extraröstade.
Länderna i fetstil med beige bakgrundsfärg tog sig till finalen, övriga röstades ut. Bidragslänkarna går till de officiella liveframträdandena i programmet.

 

#

Land

Artist och bidrag

Placering

Poäng

1  serbia_bigSerbien  Tijana Bogićević – In Too Deep 11 98
2  austria_bigÖsterrike  Nathan Trent – Running On Air 7 147
3  macedonia_smallMakedonien  Jana Burčeska – Dance Alone 15 69
4  malta_smallMalta  Claudia Faniello – Breathlessly 16 55
5  romania_smallRumänien  Ilinca ft. Alex Florea – Yodel It 6 174
6  netherlands_smallNederländerna  O’G3NE – Lights And Shadows 4 200
7  hungary_smallUngern  Joci Pápai – Origo 2 231
8  denmark_smallDanmark  Anja Nissen – Where I Am 10 101
9  ireland_smallIrland  Brendan Murray – Dying to Try 13 86
10  sanmarino_smallSan Marino  Valentina Monetta & Jimmie Wilson
Spirit Of The Night
18 1
11  croatia_smallKroatien  Jacques Houdek – My Friend 8 141
12  norway_smallNorge  Jowst Grab the Moment 5 189
13 switzerland_smallSchweiz  Timebelle –Apollo 12 97
14  belarus_smallVitryssland  Navi Band – Story Of My Life (Historyja majho zyccia) 9 110
15  bulgaria_smallBulgarien  Kristian Kostov – Beautiful Mess 1 403
16  lithuania_smallLitauen  Fusedmarc – Rain of Revolution 17 42
17  estonia_smallEstland  Koit Toome & Laura – Verona 14 85
18  israel_smallIsrael  Imri Ziv – I Feel Alive
3 207

 

Finalen

Finalen av ESC 2017 ägde rum den 13 maj 2017. Totalt var det 26 länder som gjorde upp om segern; av dessa hade 20 kvalificerat sig från de två semifinalerna. Från början var värdlandet Ukraina samt de s.k. “Big Five”-länderna Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland, som genom sina ekonomier betalar mer till tävlingen, direktkvalificerade. Jury- och tittarröstning i årets 42 tävlingsländer avgjorde vinnaren.

Länderna presenteras nedan i startordning. Länkarna går till de officiella liveframträdandena från semifinalerna (gäller även de från början direktkvalificerade länderna).

 

#

Land

Artist och bidrag

Placering

Poäng

1  israel_smallIsrael  Imri Ziv – I Feel Alive 23 39
2  poland_bigPolen  Kasia Moś – Flashlight 22 64
3  belarus_smallVitryssland  Navi Band – Story Of My Life (Historyja majho zyccia) 17 83
4  austria_bigÖsterrike  Nathan Trent – Running On Air 16 93
5  Armenien  Artsvik – Fly with me 18 79
6  netherlands_smallNederländerna  O’G3NE – Lights And Shadows 11 150
7  moldova_bigMoldavien  SunStroke Project – Hey Mamma! 3 374
8  hungary_smallUngern  Joci Pápai – Origo 8 200
9  italy_smallItalien  Francesco Gabbani – Occidentali’s Karma  6 334
10  denmark_smallDanmark  Anja Nissen – Where I Am 20 77
11  portugal_bigPortugal  Salvador Sobral – Amar Pelos Dois 1 758
12  azerbaijan_bigAzerbajdzjan  DiHaj – Skeletons 14 120
13  croatia_smallKroatien  Jacques Houdek – My Friend 13 128
14  australia_bigAustralien  Isaiah – Don’t Come Easy 9 173
15  greece_bigGrekland  Demy – This Is Love 19 77
16  spain_smallSpanien  Manel Navarro – Do It for Your Lover 26 5
17  norway_smallNorge  Jowst – Grab the Moment 10 158
18  uk_smallStorbritannien  Lucie Jones – Never Give Up on You
15 111
19  cyprus_bigCypern  Hovig – Gravity 21 68
20  romania_smallRumänien  Ilinca ft. Alex Florea – Yodel It 7 282
21  germany_smallTyskland  Levina – Perfect Life 25 6
22  Ukraina  O.Torvald – Time 24 36
23  belgium_bigBelgien  Blanche – City Lights 4 363
24  sweden_bigSverige  Robin Bengtsson – I Can’t Go On 5 344
25  bulgaria_smallBulgarien  Kristian Kostov – Beautiful Mess 2 615
26  france_smallFrankrike  Alma – Requiem
12 135

 

Vinnaren av ESC 2017:

Foto: EBU.

 


 

Semifinalerna

Semifinalerna av ESC 2017 sändes den 9:e och 11:e maj 2017. Totalt var det 36 länder som behövde kvala till sig platser i finalen. Av dessa var det bara 20 länder som gick vidare till finalen. Innan tävlingen ägde rum lottade EBU in länderna i semifinalerna, och därefter har producenterna för tävlingen satt startordningen.

Resultatet avgjordes genom jury- och tittarröstning som adderades samman. Exakta slutplaceringar avslöjas först efter finalens avgörande.

 

Semifinal 1

18 länder tävlade om tio finalplatser. Italien, Spanien och Storbritannien var med och extraröstade.
Länderna står nedan i resultatordning (länderna ovanför det gråa strecket gick till final, övriga åkte ut). Bidragslänkarna går till de officiella liveframträdandena i programmet.

 

 1. portugal_bigPortugal: Salvador Sobral – Amar Pelos Dois (370p)
 2. moldova_bigMoldavien: SunStroke Project – Hey Mamma! (291p)
 3. sweden_bigSverige: Robin Bengtsson – I Can’t Go On (227p)
 4. belgium_bigBelgien: Blanche – City Lights (165p)
 5. cyprus_bigCypern: Hovig – Gravity (164p)
 6. australia_bigAustralien: Isaiah – Don’t Come Easy (160p)
 7. Armenien: Artsvik – Fly with me (152p)
 8. azerbaijan_bigAzerbajdzjan: DiHaj – Skeletons (150p)
 9. poland_bigPolen: Kasia Moś – Flashlight (119p)
 10. greece_bigGrekland: Demy – This Is Love (115p)

 11. georgia_bigGeorgien: Tamara Gachechiladze – Keep the Faith (99p)

 12. finland_bigFinland: Norma John – Blackbird (92p)
 13. czechrep_bigTjeckien: Martina Bárta – My Turn (83p)
 14. albania_bigAlbanien: Lindita Halimi – World (76p)
 15. iceland_bigIsland: Svala – Paper (60p)
 16. montenegro_bigMontenegro: Slavko Kalezić – “Space” (56p)
 17. slovenia_bigSlovenien: Omar Naber – On My Way (36p)
 18. latvia_bigLettland: Triana Park – Line (21p)

 

 

Semifinal 2

18 länder gjorde upp om tio finalplatser. Frankrike, Tyskland och Ukraina var med och extraröstade.
Länderna står nedan i resultatordning (länderna ovanför det gråa strecket gick till final, övriga åkte ut). Bidragslänkarna går till de officiella liveframträdandena i programmet.

 

 1. bulgaria_bigBulgarien: Kristian Kostov – Beautiful Mess (403p)
 2. hungary_bigUngern: Joci Pápai – Origo (231p)
 3. israel_bigIsrael: Imri Ziv – I Feel Alive (207p)
 4. netherlands_bigNederländerna: O’G3NE – Lights And Shadows (200p)
 5. norway_bigNorge: Jowst –Grab the Moment (189p)
 6. romania_bigRumänien: Ilinca ft. Alex Florea – Yodel It (174p)
 7. austria_bigÖsterrike: Nathan Trent – Running On Air (147p)
 8. croatia_bigKroatien: Jacques Houdek – My Friend (141p)
 9. belarus_bigVitryssland: Navi Band – Story Of My Life (Historyja majho zyccia) (110p)
 10. denmark_bigDanmark: Anja Nissen – Where I Am (101p)

 11. serbia_bigSerbien: Tijana Bogićević – In Too Deep (98p)

 12. switzerland_bigSchweiz: Timebelle –Apollo (97p)
 13. ireland_bigIrland: Brendan Murray – Dying to Try (86p)
 14. estonia_bigEstland: Koit Toome & Laura – Verona(85p)
 15. macedonia_bigMakedonien: Jana Burčeska – Dance Alone (69p)
 16. malta_bigMalta: Claudia Faniello – Breathlessly (55p)
 17. lithuania_bigLitauen: Fusedmarc – Rain of Revolution (42p)
 18. sanmarino_bigSan Marino: Valentina Monetta & Jimmie Wilson – Spirit Of The Night (1p)

 

 

Finalen

Finalen av ESC 2017 ägde rum den 13 maj 2017. Totalt var det 26 länder som gjorde upp om segern; av dessa hade 20 kvalificerat sig från de två semifinalerna. Från början var värdlandet Ukraina samt de s.k. “Big Five”-länderna Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland, som genom sina ekonomier betalar mer till tävlingen, direktkvalificerade. Jury- och tittarröstning i årets 42 tävlingsländer avgjorde vinnaren.

Länderna presenteras nedan i resultatordning. Länkarna går till de officiella liveframträdandena från semifinalerna (gäller även de från början direktkvalificerade länderna).

 

 1. portugal_bigPortugal: Salvador Sobral – Amar Pelos Dois (758p)
 2. bulgaria_bigBulgarien: Kristian Kostov – Beautiful Mess (615p)
 3. moldova_bigMoldavien: SunStroke Project – Hey Mamma! (374p)

 4. belgium_bigBelgien: Blanche – City Lights (363p)

 5. sweden_bigSverige: Robin Bengtsson – I Can’t Go On (344p)
 6. italy_smallItalien: Francesco Gabbani – Occidentali’s Karma (334p)
 7. romania_bigRumänien: Ilinca ft. Alex Florea – Yodel It (282p)
 8. hungary_bigUngern: Joci Pápai – Origo (200p)
 9. australia_bigAustralien: Isaiah – Don’t Come Easy (173p)
 10. norway_bigNorge: Jowst –Grab the Moment (158p)
 11. netherlands_bigNederländerna: O’G3NE – Lights And Shadows (150p)
 12. france_smallFrankrike: Alma – Requiem (135p)
 13. croatia_bigKroatien: Jacques Houdek – My Friend (128p)
 14. azerbaijan_bigAzerbajdzjan: DiHaj – Skeletons (120p)
 15. uk_smallStorbritannien: Lucie Jones – Never Give Up on You(111p)
 16. austria_bigÖsterrike: Nathan Trent – Running On Air (93p)
 17. belarus_bigVitryssland: Navi Band – Story Of My Life (Historyja majho zyccia) (83p)
 18. Armenien: Artsvik – Fly with me (79p)
 19. greece_bigGrekland: Demy – This Is Love (77p)
 20. denmark_bigDanmark: Anja Nissen – Where I Am (77p)
 21. cyprus_bigCypern: Hovig – Gravity (68p)
 22. poland_bigPolen: Kasia Moś – Flashlight (64p)
 23. israel_bigIsrael: Imri Ziv – I Feel Alive (39p)
 24. Ukraina: O.Torvald – Time (35p)
 25. germany_smallTyskland: Levina – Perfect Life (5p)
 26. spain_smallSpanien: Manel Navarro – Do It for Your Lover (5p)

 

Vinnaren av ESC 2017:

Foto: EBU.

 


12 kommentarer

 1. Patrik Grahn skriver:

  Väntar bara på att fler nykomlingar som Gibraltar,Grönland,Vatikanstaten,Färöarna ,Kazakstan,och Åland ska debutera i ESC i framtiden.

 2. Mysantropen skriver:

  Gällande Åland ,så kunde Ö-riket representeras av Sveriges eller Finlands 2`a .

 3. Alexander skriver:

  Ja, eller varför inte ordna en egen uttagning på Åland 🙂 Kunde ju vara hur kul som helst! Kanske ordna den på någon av färjorna, fullständig fest lixom!!

 4. Tony skriver:

  Det är bara så att Åland är för litet för att stå som värdland. Dessutom tycker jag dom ska döpa om hela rasket till World of Song Contest och därmed inkludera den globala mediavärlden.

  • Mysantropen skriver:

   Visst är Åland litet och det är långt till Australien (som är störst ) ,tror säkert att andra länder skulle mer än gärna ha evenemanget ( credit & reklam m.a.o) !! ps : detta inlägg är med viss ironi “

 5. Anna skriver:

  Jag kommer nog att rösta för Australian bara för att få medverka till nästa ESC där. I övrigt saknas helt mångfald i år eftersom programledarna är lika som bär. Var det helt omöjligt att hitta en snygg och smart kvinna i Ukraina?

  • ESC-Panelen skriver:

   Hej Anna. Angående programledarvalet så går det såklart bara att spekulera. Men det man kan ana i varför de bara kör helmanligt i år skulle kunna vara för att Österrike bara körde på en kvinnlig trio och att Ukraina nu vill pröva det motsatta. Men vi håller med dig om att de borde ha fått in kvinnor i programledarrollen. Absolut.

 6. Har missat skriver:

  Du har missat Norge med grab the moment!!!

 7. Monica skriver:

  Jag har bara lyssnat på låtarna i semi 1 ännu men gillar Montenegro 👍

 8. Henrik skriver:

  Vad var namnet på den sista mellanakten??
  Oloka någonting??

  • Alexander skriver:

   Det gick snabbt i tv, så missade det där, men såhär säger vår vän Wikipedia i alla fall
   ONUKA & NAOFI (National Academic Orchestra of Folk Instruments of Ukraine)
   //Alexander, ESC-Panelen


Kommentera

 
 

 

Fyll i koden i rutan nedanför för att kunna skicka iväg din kommentar: