Inför Eurovision 2014 – Sverige« Inför ESC Sverige 2013

Inför ESC Sverige 2015 »


 

Fakta

  • TV-kanal: SVT
  • Deltagandeår: 54:e gången
  • Första tävlingsåret: 1958
  • Senaste tävlingsåret: 2013
  • Bästa resultat: 1:a i final (1974, 1984, 1991, 1999 & 2012)
  • Sämsta resultat: 26:e – 11:a i semifinal (2010)
  • Uttagningsprocess 2014: Melodifestivalen 2014
  • Startnummer i semifinal 1: 4

 


ESC-historik

Sverige tillhör ett av de länder i ESC som det har gått bäst för. Facit kan här ses: 5 vinster, 1 andraplats och 5 tredjeplatser. Sedan tillkommer två sistaplatser i final och en gång där vi inte kvalificerade oss vidare från en semifinal till final. 35 gånger (66%) har Sverige slutat inom topp tio. Hur ser det då ut över historiens gång? Ja, det har gått väldigt bra faktiskt. Sverige har så gott som alltid legat kring eller över mitten, framförallt de åren på 1990-talet då dålig slutplacering innebar att man fick avstå tävlan året därpå. Ingen av dessa år behövde Sverige göra detta.

De sämre placeringarna Sverige har fått kom först 1992 (Christer Björkmans “Imorgon är en annan dag”) och därefter mellan åren 2005-2010, ej 2006. De markerade åren hamnade Sverige alltid (ej 2006) under 15:e plats. Varken succéartister som Martin Stenmarck, The Ark, Charlotte Perrelli eller Malena Ernman föll de europeiska tittarnas och juryers smaker de här åren. Bottennoteringen kom 2010 då Anna Bergendahls “This Is My Life” inte tog sig vidare från semifinalen till finalen, blott 5 poäng från avancemang. Men den dåliga historiken vände sedan 2011 med Eric Saades “Popular” som blev trea och sedan Loreens “Euphoria” som blev etta. Sverige stod därför värdland ifjol där mittenplacering blev vårt resultat.


 

 Artist och bidrag

Foto: Per Kristiansen

 

Sanna Nielsen – “Undo

Låtskrivare: Fredrik Kempe, David Kreuger, Hamed “K-One” Pirouzpanah

Sanna Nielsen är 29 år gammal, född 27 november 1984 i Edenryd. Redan som 11-åring slog hon igenom i musikbranschen som artist med låten “Till en fågel” och sedan har karriären tagit fart enormt fort. Hon har turnérat runt i Sverige och deltagit i Melodifestivalen sju gånger.

Sanna har provat på det mesta inom sång såsom dansbandsmusik och popmusik, det senare är vad hon sysslar med idag. Det började med talangjakter i Skåne och Blekinge och sedan sjöng hon med dansbandet Mats Elmes orkester. Genom Ragnar Dahlbergs TV-program Café Norrköping fick hon som elvaåring uppträda inför TV-publik för första gången. 1996 blev hon den dittills yngsta artist som fått in en singel på Svensktoppen, med låten “Till en fågel” skriven av Bert Månson. Samma år släpptes hennes första album (av hittills 9 stycken).

Under de följande åren släppte hon två album till och hon åkte ut på turné med flera andra svenska kända artister som Charlotte Perrelli, Christer Sjögren och Roger Pontare. Sanna har även turnérat med bl.a. en julshow tillsammans med Shirley Clamp och Sonja Aldén. 2006 släpptes nästa album och 2008 började hon ha med engelska låtar på albumet.

Sanna vann Melodifestivalen på sitt sjunde försök. Första gången hon deltog var år 2001 med låten “Igår, idag” som har följts upp av “Hela världen för mig”, “Du och jag mot världen” (med Fredrik Kempe), “Vågar du, vågar jag”, “Empty Room”, “I’m In Love” och nu 2014 “Undo” som alltså vann. Sanna har tidigare alltid gått till final, även om hon 2007 tog vägen via Andra chansen.

 

 

Panelen tycker till

 

Erik

Sverige gjorde helt rätt som skickade Sanna istället för Ace. Wilders låt hade nog inte gått hem i östländerna. I finalen var det endast två öststatsländer som röstade (Ryssland och Estland) och de hade behövts fler öststatsländer för att se om “Busy doing nothing” hade gått hem i hela Europa. Det var inget balkan land som röstade och de hade varit intressant att se hur var de hade lagt sina poäng. Sannas låt är helt fantastisk och jag tror att hon kommer gå till final och väl där blir det en topp tio placering.

 

Felix

Älskade Sanna fick äntligen vinna! Inte visste vi då att vi hade ett balladår i Eurovision framdför oss, men vad gör väl det med en så stark och bra ballad som denna i bagaget?! Här ska slåss om topp-placering och jag tror ärligt att vi har en bra chans alltså. Visst brukar det låta bra från bettingbolag och eurovision-tyckare angående Sveriges chanser, men Sanna kan leverera bra sång, självsäkerhet och en powerballad som på många sätt står ut från mängden. Håller alla tummar jag har!

 

Haris

Jag är riktigt kluven vad gäller Sannas låt. Jag har gått ifrån att inte alls gilla den, till att uppskatta den, till att gilla den, till att nu tycka den är rätt tråkig. Det är ingen tvekan om att det är en bra låt och att Sanna är oerhört duktig på det hon gör. Kanske har jag spenderat för mycket tid med låten så att jag har tröttnat, jag vet inte vad det är riktigt.

 

Hollac16

Sanna Nielsen är en duktig artist som levererar bra varje gång hon sjunger. Och så kommer det att bli i ESC, det är jag helt övertygad om. Det som kan vara problemet i år är att semifinalen som Sverige är med i är väldigt, väldigt lugn, lite som ett rakt streck som varken går upp eller ned. Så även med upptempolåtarna. Men jag tycker att Sanna sticker ut från högen av dessa bidrag och jag känner på mig att det ändå kan gå OK. I det här startfältet hade kanske Ace Wilder passat bättre, men Sannas låt tar ingen ifrån. Och till skillnad från 2010 när Anna Bergendahls astrista låt åkte ut i semin så behöver inte Sanna hjälp av publiken med ljusstavar OCH det finns egentligen ingen direkt fiende som både Perrelli hade 2008 eller Bergendahl 2010.

 

Jim

Jag tycker verkligen att det blir en rejäl klasskillnad när man lyssnar igenom årets låtar och så dyker den här upp på spellistan. Det är så otroligt mycket mellanmjölk kring nästan alla bidrag i år och den här powerballaden är i världsklass jämfört med dem. Jag har utlovat en topp 3 placering för Sveriges del i år och jag tänker hålla fast vid det.

 

Robban

Älskade Sanna fick alltså äntligen vinna Melodifestivalen och äran att representera Sverige i Eurovision Song Contest. Hennes powerballad “Undo” är pampig och ett riktigt starkt bidrag som måste ses som en av favoriterna i år. Hon har en sån fantastisk röst och är en artist i världsklass. Vi behöver inte vara oroliga för falsksång eller liknande. Skönt att kunna vara patriotisk i år när tävlingen inte hålls på hemmaplan och kunna hålla stenhårt på Sverige. Jag tar för givet att vi tar oss till final och tillhör den övre halvan.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen