« Inför ESC Schweiz 2011

Inför ESC Schweiz 2013 »


inforesc2012_1

  • Antal framträdanden: 53
  • Debutår: 1956
  • Bästa placering: 1:a (1956 & 1988)
  • Sämsta placering: sist i semifinal (2004)
  • Intressant fakta: Schweiz var den första vinnaren av Eurovision Song Contest (1956).

 

Uttagningsprocessen

Schweiz var först ut av samtliga 42 deltagande länder att välja ut sin artist och låt i en nationell final den 10 december 2011. 14 bidrag tävlade i den schweiziska uttagningen “Die grosse Entscheidungsshow” där nio bidrag utsågs via en motsvarande webbjoker-tävling, två bidrag från italiensk-språkiga TV-kanalen RTSI och resterande tre bidragen utsågs från den fransk-språkiga TV-kanalen RTS. Man använde sig av enbart telefonröster. I slutetappen när rösterna var räknade avslöjades vilka tre bidrag som fått flest röster och därefter vilken av dom som fick flest röster. Sinplus fick 17,87 % av rösterna och vann där med.

 

Årets artist

inforesc2012_2

  • Startnummer: #7 (semifinal 1)
  • Text & musik: Gabriel Broggini, Ivan Broggini
  • Språk: Engelska

Sinplus är ett schweiziskt pop/rockband som består av bröderna Gabriel och Ivan Broggini. De båda började sin musikkarriär i tidig ålder och växte upp med idoler som Queen, Bob Marley och U2.

 

Se musikvideon här nedanför:

 

panelen_tycker

Erik

Schweiz var det första landet som hade både artisten och låten klart. Det var i början av december som deras tävling hölls. Med då var Lys Assia som vann den första Eurovisionschlagerfestivalen någonsin. Det hade varit lite kul om hon ställt upp igen. Sinplus har en riktigt bra låt. Låten är en härlig rockdänga som jag har gillat sen första lyssningen. Det här är en av mina absoluta favoriter och jag hoppas att den tar sig till final.

Betyg: 5/5

 

Haris

Schweiz har haft det tungt den sista tiden. Men ifjol kom vändpunkten då man nådde final för första gången sedan 2006. Jag hoppas innerligt att Sinplus kan vända Schweiz dåliga trend och usla resultat från de senaste åren. Sinplus har verkligen en oerhört bra låt som dessutom är radiovänlig och kan lyssnas på i andra sammanhang. Sångaren i bandet har dessutom blivit bättre på sitt engelska uttal med tiden. Det märker man genom att lyssna på låten då den först spelades och jämför med hur den låter nu. Jag hoppas innerligt att bröderna Broggini i Sinplus tar en välförtjänt plats i final.

Betyg: 5/5

 

Robban

Sinplus bidrag “Unbreakable” känns modernt, snyggt och rockigt. Ytterligare en av mina toppfavoriter i årets tävling. Det är också det bidrag man har kunnat lyssna på längst. Jag finner likheter med Lovebugs som representerade Schweiz 2009 och missade finalen. Det är svårtippat hur de ska gå för bröderna Broggini, men jag hoppas verkligen de finns med bland de 26 finalisterna.

Betyg: 5/5

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 

ESC-Panelen