En liten analys efter Eurovisionfinalen 2018

Av ESC-Panelen | Publicerad

EUROVISION 2018. Nu efter att finalen av Eurovision Song Contest 2018 är över kommer en liten analys av hur det egentligen gick för årets finalister. Vilka gick det bättre respektive sämre för än vad som var förväntat?

 

Länderna som fick topplaceringar

I år var det många länder som tidigare inte haft så stora framgångar i den här tävlingen som klev framåt ordentligt som t.ex. Israel, Cypern, Österrike, Tyskland, Italien, Tjeckien och Estland. Alla dessa hamnade också i toppen. Men vi tar det från början.

Israel fick i och med segern ihop sin fjärde seger i Eurovision Song Contest. Noteras bör att denna seger kom exakt 20 år efter senaste segern (Dana International, 1998). Om man räknar bort segern på hemmaplan 1979 så har Israel faktiskt vunnit Eurovision Song Contest vart 20:e år (1978, 1998 och 2018), och om denna tes håller så innebär det att Israel kommer att få sin femte seger i Eurovision 2038 🙂 Segern innebar även att Israel fick sin högsta placering i tävlingen sedan år 2015, då man introducerade den nya uttagningen HaKokhav HaBa (The Next Star), en uttagning som tagit Israel till final vartenda år, även om topplaceringar uteblev både 2016 och 2017.

Cypern som ju blev tvåa fick sin dittills högsta slutplacering i Eurovisions historia. Landet har tidigare endast tre stycken femteplatser (1982, 1997 och 2004) som bästa resultat. På senare år har Cypern precis som Israel lyckats gå till final varenda gång, även om slutplaceringarna blivit totala bottenresultat.

Någon som verkligen ska glädjas åt en topplacering i år är Tjeckien. De deltog i Eurovision 2007-2009 där man efter idel bottenplaceringar i semifinalerna (två sistaplatser bland annat) hoppade av och återkom först år 2015. Efter det har det gått lika trögt som tidigare, även om man lyckats någorlunda bättre. Men i år då när de skickade Mikolas Josef med en mycket annorlunda låt så tog man sig inte bara till final, utan blev totalt sett sexa. Detta är deras bästa placering någonsin och i och med det får vi hoppas att det tjeckiska TV-bolaget har fått bättre självförtroende till kommande år. Möjligen att detta kan sporra grannlandet Slovakien att återvända en vacker dag…

Efter idel bottenplaceringar i de senaste årens finaler fick Tyskland in sin högsta placering sedan Roman Lob kom åtta i Eurovisionfinalen 2012. Alla åren 2013-2017 har Tyskland mer eller mindre kommit i bottenresultat med två sistaplatser i rad som sämst. Även Österrike fick en någorlunda revansch i och med tredjeplatsen som det totalt sett blev. Österrike har dock lyckats ta sig till final alla år sedan 2014 (då de också vann), men från 2015 har resultaten inte varit lika roliga.

Estland revanscherade sig uppåt i toppen efter att ha missat finalen två år i rad. Deras åttondeplats i år är bara en plats sämre mot vad Stig Rästa och Elina Born placerade sig i Wien 2015. Danmark tog sig också högre upp i tabellen, för deras niondeplats är den högsta sedan de var värdar för 2014 års tävling.

 

Länder som stannade kvar i topp 10 från ifjol

Sveriges Benjamin Ingrosso fick jubel och en andraplats av jurygrupperna, men tv-tittarna tyckte totalt tvärtom och satte Sverige först på 23:e plats. Men tack vare juryns stöd så blev det en sjundeplats i totalen, vilket gör att det nu är femte året i rad som Sverige är i topp 10. Under detta decennium har det blivit topp 10 varje gång utom åren 2010 och 2013, så det här decenniet lär gå till historien som ett av de framgångsrikaste någonsin för Sveriges del.

Italiens duo som sjöng sin fredsvisa lyckades komma ett snäpp bättre mot Francesco Gabbanis gorilladans ifjol. Italien bevisar därmed att de är fortsatt en stark kandidat i toppen, även om det denna gång var mycket mer tack vare tv-tittarnas tredjeplats som gjorde topplaceringen möjlig.

Moldaviens DoReDos och deras sceniska fars på 3 minuter lockade både juryns och tittarnas röster, men de slog inte SunStroke Projects tredjeplats. Istället fick Moldavien landa på en tiondeplats, men det är också bra.

 

Länder med mittemellan-resultat

Här talar vi om de länder som fick slutplacering 11-19 i finalen. Även om det är just mittemellan-resultat så finns det en del länder här som gjorde väldigt bra ifrån sig, men också ett antal länder som det gått bättre för tidigare.

Albanien lyckades med sin elfteplats få sin bästa placering sedan Rona Nishliu sjöng sin “Suus” till femteplats i Baku 2012. Sångaren Eugent Bushpepa blev också den första manliga artist som representerat Albanien att ta sig till Eurovisionfinal, hans tidigare artistkollegor Luiz Ejlli, Frederik Ndoci och duon Adrian Lulgjuraj & Bledar Sejko misslyckades med just den saken.

Ieva Zasimauskaitė, som representerade Litauen, klev upp under finalveckan som en av favoriterna till segern. Men i slutändan blev det bara en tolfteplats i finalen. Även om det var långt ifrån en segerplats så kan vi konstatera att det blev ändå Litauens tredje bästa slutplacering genom tiderna. Endast LT United (2006) och Donny Montell (2016) har placerat sig bättre, vilket också bevisar att trots en plats utanför topp 10 så detta var en framgång för detta baltiska land. Förhoppningsvis stärker detta Litauens självförtroende något till nästkommande år.

En stor framgång blev det även för Irland som tog sin bästa slutplacering sedan Jedwards “Lipstick” i Düsseldorf 2011. Irland har som bekant haft tuffa år i Eurovision med ickekvalificering varje år mellan 2014-2017. De gick förvisso till final i både Baku 2012 och Malmö 2013, men där hamnade de på 19:e respektive sista plats i finalerna. Så även om Ryan O’Shaughnessy bara blev sextonde bästa årets Eurovisionfinal så får vi se detta som en stor revansch för Irland i Eurovisionen.

 

De som det gick sämre för i detta skikt

Bland de länder i mittemellan-skiktet som det gick sämre för kan vi direkt nämna Bulgarien, som i tidigt skede var en av förhandsfavoriterna att ta hem årets tävling. Men istället landade EQUINOX på en 14:e-plats. Det gick också sämre för Norge som föll till 15:e plats, vilket var ungefär samma slutresultat som Charlotte Perrelli gjorde för Sverige 2008. Så det bevisar att det är väldigt svårt att komma tillbaka som tidigare Eurovisionvinnare och försöka vinna igen. Detta främst för att man har mer att förlora än att vinna på att ställa upp.

Frankrike, som trots stort favoritskap på oddsen och bland fansen inför tävlingen, inte lyckades vända formkurvan uppåt. Istället för en placering i topp hamnade man totalt sett till och med en placering sämre mot 2017. Ukraina fick en någorlunda uppgång mot ifjol (efter att ha kommit tredje sist på hemmaplan), men inte så högt som de vanligen brukar hamna. Denna gång strax nedanför mitten av resultatet. Serbien fick lite revansch i och med att de lite oväntat tog en finalplats i år, men resultatmässigt stannade man faktiskt en plats sämre mot vad de hamnade i finalen i Stockholm 2016. Vi ska även nämna Nederländerna som med sin 18:e-plats gjorde sitt sämsta finalresultat sedan duon Re-Union representerade landet i Eurovision 2004.

 

Länder som det gick sämst för i finalen

Här talar vi om länderna som hamnade på 20:e till 26:e plats.

Vi börjar med Australien som 2018 gjorde sitt sämsta finalresultat någonsin. Efter att ha hamnat topp 10 varenda gång de tävlat (2015, 2016 och 2017) slutade Jessica Mauboy totalt sett på 20:e plats. Mestadels beror denna placering på att tittarna satte Australien sist med endast 9 poäng, medan juryerna satte Australien tolva. Så i liknande fall med Sverige är Australien fortsatt ett juryfavoritland, men ratas av tv-tittarna. Ifjol var Australien ändå bara näst sist hos folket men med betydligt mer poäng hos juryerna.

Ungern fortsatte att gå till final, vilket var åttonde året i rad de lyckades med det, men trots detta blev det ånyo en dålig slutplacering. Sedan 2011 har Ungern fått dåliga placeringar i samtliga finaler utom åren 2013, 2014 och 2017.

Ett land som hamnade i bottenträsket men som ändå kan sägas fick revansch var Slovenien, och främst beror själva revanschen på att landet inte varit i final sedan år 2015. Men deras 22:a-plats är i ungefär lika dålig klass som deras 25:e-placering i Köpenhamn 2014. Slovenien har inte varit i topp 10 sedan år 2001. Ett annat land som precis som Slovenien fick revansch var Finland som efter fyra år utan finalbiljett äntligen tog den platsen. Men lyckan blev inte speciellt långvarig då man landade näst sist av alla länder i finalen.

När det då gäller Big Five-länderna Spanien och Storbritannien så fortsätter deras resa i bottenträsket. Spanien lyckades förvisso komma ett par placeringar bättre mot ifjol (då man blev sist) medan Storbritannien tappade från ett mittemellanresultat 2017 till att återigen hamna botten igen. Detta trots den inspringare som förstörde numret och gav det mer uppmärksamhet.

Till sist har vi då själva värdlandet, Portugal, som nog fick lite antiklimax i år genom att för ett år sedan slå alla tiders poängrekord och vinna efter 49 envisa försök, för att sedan på hemmaplan hamna sist bland alla finalisterna. Detta är också landets fjärde sistaplats genom tiderna, men till skillnad från den senaste gången slapp de att bli utan poäng.

 

Avslutningsvis: Hur många rätt fick vi på placeringarna?

Avslutningsvis vill vi passa på att bjuda på hur många rätt vi fick i våra personliga tippningar inför finalen. Dock noterar vi endast de länder som var och en placerade inom topp 10 (mer utförligt får ni i en senare artikel). Länder i fetstil var länder som var och en fick rätt i sin tippning.

 


Adrian:


– Bulgarien
Cypern
Estland
– Irland
Israel
– Litauen
Moldavien
– Norge
Sverige
Tjeckien


Haris:


– Bulgarien
Cypern
– Frankrike
Israel
Italien
– Litauen
Moldavien
– Norge
Sverige
Tjeckien


Hollac16:


Cypern
Estland
– Frankrike
– Irland
Israel
Moldavien
– Norge
Sverige
Tyskland
– UngernLukas:


– Bulgarien
Cypern
Estland
– Frankrike
Israel
Italien
– Norge
Sverige
Tyskland
– Ungern


Markus:


– Bulgarien
Cypern
– Frankrike
Israel
Italien
– Litauen
Moldavien
Sverige
Tyskland
– Ungern


Robban:


– Australien
Cypern
Estland
– Frankrike
Israel
– Litauen
Moldavien
– Norge
Sverige
Tjeckien

 

Kommentar: Till en början kan vi konstatera att ingen prickade in Israel som vinnare, utan den som var närmast var Haris som satte Israel som tippad tvåa. Sedan kan vi konstatera att samtliga i panelen fick 6 av 10 rätt i sina tippningar, och då enbart gällande vilka länder vi tippade skulle komma inom topp 10 och inte hur de individuellt placerade sig. Vi kommer dock inom kort räkna ut exakt hur många rätta tippningsplaceringar vi hade i både semifinalerna och i finalen.

 

Kommentera gärna hur många rätt du fick i din personliga tippning!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

  Tillbaka till toppen

ESC-Panelen