ESC-Panelen minns tillbaka på säsong 2017 (del 4)


Publicerad:


Skribent:

ESC-Panelen


Publicerad

PANELEN TYCKER TILL. Vi har nått slutet av år 2017 och under de dagar som återstår har vi i några delar gått tillbaka i arkivet för att kika på hur säsongen som gått har varit. Denna gång får ni en sammanfattning av vad vi skribenter har gjort för projekt under året.

Innan vi börjar vill vi passa på att påminna er alla om SVT:s årskrönika för Melodifestivalen 2017 som sänds i SVT1 kl. 18:30 CET denna lördag (30:e december). I krönikan får ni en inblick om hur fjolårets tävling var och kanske lite vad vi kan förvänta oss av Melodifestivalen 2018. Krönikan går även att se direkt och i efterhand i SVT Play samt i repris i SVT:s kanaler vid ett antal tillfällen framöver.

 

Panelen anno 2017

Efter ett fantastiskt Eurovisionår 2016 tog vi nya tag under 2017 med att följa nationella uttagningar och allt snack inför Eurovision 2017 i Kiev. Tre av våra tidigare skribenter valde under årets första halva att lämna panelen, men i november fick vi förstärkning av två nya skribenter.

Väldigt mycket fokus handlade denna säsong om den kris som hade uppstått i Kiev inför förberedelserna av Eurovision 2017, och detta var mycket som kom upp i vår rapportering. Men vi försökte brygga över det med roligare nyheter från t.ex. de olika nationella uttagningarna som pågick under januari-mars. Som vanligt följde vi i stort sett alla länder som minst hade final som uttagningsform, men vi skrev även om övriga länders val. Melodifestivalen följde vi såklart helhjärtat med liveuppdateringar från vartenda program!

 

Stort fokus på Melodifestivalen

Under vintern 2017 följde vi alla länders uttagningar, och återigen med ett stort fokus på Melodifestivalen. Erik och Hollac16 fick t.ex. gå på artistpresskonferensen, där en hel del intervjuer med årets artister (både med veteraner och debutanter). Dessutom fick vi även en pratstund med programmets producent, Mr Melodifestival himself – Christer Björkman. Varje vecka så länge Melodifestivalen pågick fick ni läsare rösta om vilka favoriter ni hade varje vecka och varje lördag livechattade vi på hemsidan.

 

Mellan nationella och Eurovision

När alla nationella uttagningar var över för säsongen fokuserade vi i stort sett enbart på att presentera årets bidrag i vår Inför-guide samt så gjorde vi också våra personliga topp 10-listor som presenterades varje vecka. En nyhet för detta året var att vi var uppdelade i två grupper så att alla presenterade fyra listor vardera, men varannan vecka. Inför-presentationerna publicerades varje dag i april och efteråt fick ni läsare se hur vi bedömt bidragen med totalpoäng. Topplistorna körde vi varje tisdag.

Inför årets tävling hölls ett antal olika fester (Eurovision Pre-Party) där de tävlande artisterna uppträdde live för publik. Här nedan kan du läsa och se klipp från deras framträdanden.

 

Eurovisionveckorna i maj

I maj var det så dags för Eurovisionen att dra igång på allvar, men faktiskt var det redan den 30:e april som repetitionerna startade. Denna gång var ingen av oss i panelen på plats i värdstaden, utan all bevakning skedde hemifrån. Under åtta dagar (30 april-7 maj) genomförde alla 42 tävlingsländer sina scenrepetitioner i tävlingsarenan Internationella mässan. Vi förde repetitionsblogg dessa dagar. Alla våra intryck från årets repetitioner går att läsa om här.

När de enskilda repetitionerna var avslutade var det dags för invigningsceremonin och därefter en festvecka med två semifinaler och en stor final. Vi bevakade allting med både tippningar och livechattar från såväl semifinaler som finalen.

 

Efter Eurovision Song Contest 2017

Ganska snabbt efter att årets tävlingar var avslutade återgick mycket till det vanliga igen. Våra veckovisa nyheter producerades fram till midsommar, innan vi tog ett litet semesteruppehåll med dessa fram till september. Inför sommaren körde vi våra två “Best of”-nationella-projekt Robbans favoriter och Panelens Second Chance Contest, och under sommarledigheten gjorde vår skribent Hollac16 två topplistor. Den ena handlade om 30 bidrag han tyckte förtjänade att komma högre än vad de gjorde medan den andra var en motsatt lista, dvs. 30 bidrag han tyckte fick en alldeles för hög slutplacering.

Under sommaren passade vi på att ta lite ledigt så nyhetsuppdateringarna blev få denna gång, endast en gång i juli respektive augusti. I början av september var vi igång igen med våra veckonyheter som vi körde som vanligt varje måndag till och med jul.

När hösten kom hösten passade vi på att börja förbereda oss inför nästa års säsong, bland annat med uppdateringar om vilka länder som ska delta samt vilka uttagningar som är aktuella. Några standardprojekt genomförde vi som t.ex. vår Eurovisionjämförelse i bidrag (Eurovision 2016 ställs mot Eurovision 2017) och De tillbakadragna ESC-bidragen. Annars var det mest fokus på nyheter under hösten. Under december månad presenterade vi det kommande värdlandet Portugals alla Eurovisionbidrag genom tiderna, och det gjorde vi i vår julkalender Välkommen till Portugal, där vi hade lucköppning varje dag fram till julafton.

 

Skribenterna i panelen

Under år 2017 har vi gått från att vara en panel om 8 personer till 5 personer till 7 personer.

I början av året bestod panelen av Adrian, Alexander, Erik, Haris, Hollac16, Johan F, Linn och Robban. Men efter att första halvåret hade passerat hade både Alexander, Johan F och Linn valt av personliga skäl att lämna oss. Vi tackar dem för sina insatser i panelen och önskar dem lycka till med vad som än står för dörren. Vi ska tillägga att Johan F. valde att lämna panelen redan under februari medan Alexander och Linn lämnade panelen i juni.

Från sommaren till sena hösten var vi alltså bara fem personer i panelen, men i november fick vi förstärkning av två nya skribenter: Lukas och Markus och därmed blev vi åter en större panelgrupp igen. Vi hälsar dem båda varmt välkomna till gänget!

 

Sammanfattning

Så här såg alltså säsong 2017 ut för oss. Nu väntar nya äventyr år 2018 med nya nationella uttagningar, en ny Melodifestival, införtyckande och inte minst – Eurovision för första gången någonsin i Portugal. Allt kan hända och vi kommer vara där och rapportera senaste nytt som vi alltid gör. Ett par nyheter för säsongen kommer dyka upp, men vi tar mer om det då när vi är på plats 2018.

 

Tack alla för ett fint år och vi ses igen 2018 med nya tag.

Gott nytt år!

/ESC-Panelens skribenter

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen

ESC-Panelen