Semifinallottningen till Eurovision 2018 hålls den 29 januari 2018

Av ESC-Panelen | Publicerad

Lissabon står värd för Eurovision Song Contest 2018. Foto: SofiLayla/Pixabay.com

EUROVISION 2018. Sedan det blev officiellt att 43 länder kommer att delta i Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon har EBU nu gått ut med informationen att uppdelningen av semifinalerna kommer att lottas under en ceremoni den 29:e januari 2018. Inför denna ceremoni kommer det även att hållas en slags övergångsceremoni från 2017 års värdstad Kiev till 2018 års värdstad Lissabon.

Eurovision Song Contest 2018 blir det elfte året i rad som tävlingen innehåller två semifinaler och en final. 2018 års semifinaler kommer att hållas den 8:e och 10:e maj 2018 i Altice Arena i Lissabon. Från varje semifinal kommer 10 länder röstas vidare till finalen, vilket gör att det blir totalt 20 länder som kvalar vidare till finalen, där ytterligare 6 stycken tävlande finns (“Big Five” och värdlandet).

 

Rättvis fördelning = lottning

För att göra en så rättvis fördelning av de 37 länder som behöver kvala om finalplatser genomför EBU tillsammans med värdlandets TV-bolag en officiell lottning, på ett snarlikt sätt som brukligt göras i sportvärldens mästerskapssammanhang. Anledningen är dels att det ska bli en rättvis fördelning av länder till varje semifinal, men framförallt att delegationerna och tävlingsledningen ska veta om när respektive land ska tävla. Lottningen innebär dock inte startordning, utan den sätts först när alla tävlingsländer har gjort klart med artist- och bidragsval, vilket brukar ske runt mars månad.

 

Förgruppering?

I vanliga fall brukar EBU göra en så kallad för-gruppering inför lottningen och detta för att länder som har tendenser att rösta på varandra ska i den mån det går skiljas åt i semifinalerna. Därefter brukar för-grupperna delas upp i två delar, så att en halva får tävla i första semifinalen och en halva i andra semifinalen. Den officiella uppdelningen för 2018 är inte känd ännu.

 

29:e januari – skriv upp det i din kalender!

Det som däremot är känt nu är att EBU har officiellt meddelat att 2018 års semifinallottning kommer att äga rum i Lissabon den 29:e januari 2018. Vilken plats den kommer att ske på är oklart, men i vanliga fall brukar det vara någon form av högtidlig byggnad som ett stadshus.

 

Länder som behöver kvala i semifinalerna

Följande länder kommer behöva genomgå kvalet i semifinalerna:

 

 • Albanien
 • Armenien
 • australia_bigAustralien
 • azerbaijan_bigAzerbajdzjan
 • belgium_bigBelgien
 • Bulgarien
 • cyprus_bigCypern
 • denmark_smallDanmark
 • finland_bigFinland
 • estonia_smallEstland
 • Georgien
 • Grekland
 • ireland_smallIrland
 • iceland_bigIsland
 • Israel
 • Kroatien
 • latvia_bigLettland
 • lithuania_smallLitauen
 • Makedonien
 • malta_smallMalta
 • Moldavien
 • Montenegro
 • netherlands_smallNederländerna
 • norway_smallNorge
 • poland_bigPolen
 • romania_smallRumänien
 • Ryssland
 • San Marino
 • switzerland_smallSchweiz
 • serbia_bigSerbien
 • Slovenien
 • sweden_bigSverige
 • Tjeckien
 • Ukraina
 • Ungern
 • belarus_smallVitryssland
 • austria_bigÖsterrike

 

 • Albanien
 • Armenien
 • australia_bigAustralien
 • azerbaijan_bigAzerbajdzjan
 • belgium_bigBelgien
 • Bulgarien
 • cyprus_bigCypern
 • denmark_bigDanmark
 • finland_bigFinland
 • estonia_bigEstland
 • Georgien
 • Grekland
 • ireland_bigIrland
 • iceland_bigIsland
 • Israel
 • Kroatien
 • latvia_bigLettland
 • lithuania_bigLitauen
 • Makedonien
 • malta_bigMalta
 • Moldavien
 • Montenegro
 • netherlands_bigNederländerna
 • norway_bigNorge
 • poland_bigPolen
 • romania_bigRumänien
 • Ryssland
 • San Marino
 • switzerland_bigSchweiz
 • serbia_bigSerbien
 • Slovenien
 • sweden_bigSverige
 • Tjeckien
 • Ukraina
 • Ungern
 • belarus_bigVitryssland
 • austria_bigÖsterrike

 

Notering: “Big Five”, dvs. Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland samt värdlandet Portugal är redan klara för finalen. Att länder som “Big Five” är direktkvalificerade är tack vare att de bidrar mest ekonomiskt till EBU och därigenom får gratisplatser i finalen. Värdlandet är direkt i final eftersom att de är värdland.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen