Saara Aalto representerar Finland i ESC 2018

Av ESC-Panelen | Publicerad

Saara Aalto representerar Finland i Eurovision Song Contest 2018. Foto: Ville Paul Paasimaa.

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Efter flera års förluster i Eurovisionsammanhang väljer finska TV-bolaget YLE en ny uttagningsmetod för Finland som sätts in till Eurovision 2018. Istället för att ge flera artister chansen att tävla i UMK har YLE internt valt ut sångerskan Saara Aalto som kommer att framföra tre bidrag i en mindre final av UMK. Det är första gången någonsin som Finland gör sitt Eurovisionval delvis internt.

Senast vi såg Finland i en Eurovisionfinal var år 2014 i Köpenhamn då gruppen Softengine framförde låten Something Better”  som tog Finland till en elfteplats i finalen. Sedan dess har Finland prövat på både punkrock, poplåt och vacker ballad, utan att lyckas charma Europa till en ny finalplats. Så nu tar YLE nya tag och väljer att göra om sin tidigare tradionella UMK-uttagning. Redan ifjol gjordes UMK om med att YLE slopade deltävlingar, men nu går man ett steg längre på förändringens väg.

För att den stora förändringen är att YLE redan nu internt har valt ut sångerskan Saara Aalto (bilden ovan) att representera Finland i Eurovision Song Contest 2018. Vilket bidrag hon får med sig avgörs först i en mindre UMK-final i Espoo Metro Areena den 3:e mars 2018. Då kommer Saara att framföra tre bidrag och sedan är det upp till jury och finska folket att bestämma sig för vilken låt som passar bäst för Eurovisionen. Krista Siegfrids och Mikko Silvennoinen kommer vara programledare för sändningen.

Enligt YLE kommer biljetterna till finalen släppas i nästa vecka, den 14:e november.

Finland är andra artisten ut för 2018-säsongen att presentera sin artist. Sedan tidigare är även Belgien klara med artistvalet (Laura Groeseneken).

 

Vem är Saara Aalto?

30-åriga Saara Aalto är en mycket välkänd artist i Finland som har tävlat i flera stora musiktävlingar. Man skulle kunna kalla henne den eviga tvåan eftersom hon vid både den finska ESC-uttagningen 2011 och 2016 kom tvåa efter vinnarna. 2011 ställde Saara upp med låten Blessed with love och 2016 med låten No Fear.

På senare tid har Saara även blivit känd utomlands sedan hon under hösten 2016 deltog i brittiska X Factor, där hon intressant nog också kom tvåa efter vinnaren. Idag har Saara skivkontrakt i Storbritannien, men det är alltså sitt hemland Finland som hon kommer att representera i Eurovision Song Contest 2018. Det har också varit hennes dröm länge att få tävla i denna musiktävling.

Innan vi får se Saara Aalto sjunga i UMK-finalen kommer här ett längre klipp på hennes röstkapacitet:

 

Vad tycker du om Finlands val av artist? Kommentera gärna!

 


Kommentera

 
 

 

Fyll i koden i rutan nedanför för att kunna skicka iväg din kommentar:

 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen