Måns Zelmerlöw blir co-programledare för Storbritanniens final 2018


Publicerad:


Skribent:

ESC-Panelen


Publicerad

Mel Giedroyc och Måns Zelmerlöw programleder Storbritanniens final. Foto & montage: BBC.

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det brittiska tv-bolaget BBC har bekräftat sina planer gällande sin uttagning Eurovision You Decide 2018 med bl.a. datum, plats – och programledare. För extra intressant är att den tidigare Eurovisionvinnaren och programledaren Måns Zelmerlöw kommer leda finalen tillsammans med Mel Giedroyc (tidigare programledare för denna uttagning 2016 och 2017).

Storbritannien kommer för tredje gången på raken att utse sitt Eurovisionbidrag genom den nationell finalen Eurovision You Decide. Datumet för den brittiska finalen blir onsdagen den 7:e februari 2018, och platsen för denna final är Brighton Dome, vilket är samma arena som svenska ABBA vann Eurovision Song Contest 1974 med låten “Waterloo”.

Programledare för Eurovision You Decide 2018 blir för tredje året gillt Mel Giedroyc. Men denna gången kommer hon få sällskap av ingen mindre än Måns Zelmerlöw. Dessutom kommer Edward af Sillén stå för manus och regi av finalen. Se mer om detta i presentationsfilmen nedan:

 

Så går finalen till

Finalen kommer att avgöras genom delad jury- och tittarröstning. Precis som fjolårets brittiska final kommer även en expertpanel sitta med för att ge sin åsikt om bidragen, men den panelen har ingen som helst rösträtt. Vilka bidrag som kommer att tävla om segern kommer att presenteras i januari 2018.

Vinnaren av Eurovision: You Decide kommer att representera Storbritannien vid ESC 2018 i Lissabon. Eftersom Storbritannien tillhör “Big Five” (gruppen som betalar mest till EBU) så slipper man kvalet och är därmed redo för finalen den 12:e maj 2018.

PS: Biljetterna till finalen är för övrigt släppta, så om du är intresserad att vara på plats under denna finalkväll, bör du boka dina biljetter omgående via brightondome.org.

 

Fakta: Storbritannien i Eurovisionen

Storbritannien är en av grundstenarna och en av stormakterna i ESC, men den tiden är faktiskt historia (sett till de senaste 18 årens resultat). Landet debuterade i tävlingen år 1957, men hoppade av ett år senare för att vara tillbaka igen 1959. De har deltagit i tävlingen varje år sedan dess, vilket gör att de för närvarande innehar rekordet att ha deltagit i flest finaler i rad (59 stycken). Fram till år 1999 hade Storbritannien en riktigt stormaktstid i Eurovision Song Contest, då landet lyckades med bedriften att vinna tävlingen fem gånger, komma tvåa 15 (!) gånger och trea två gånger. Det wildcard som Storbritannien hade på den tiden var att man var en av tre länder som endast tilläts sjunga på engelska, men när denna regel upphörde år 1999 så var det också början på Storbritanniens fall som stormakt i ESC. För sedan dess, undantaget tre gånger (Eurovisionerna 2002, 2009 och 2011) har man uteslutande hamnat i bottenträsket. Hela tre sistaplatser har man lyckats samla på sig varav en med noll poäng.

I Eurovision 2017 i Kiev var Lucie Jones britternas hopp med låten “Never Give Up On You” (se klipp nedan), och blev till slut placerad femtonde i finalen.

 

 

Är du förväntansfull inför Storbritanniens nationella final? Kommentera gärna din åsikt!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Efterspelet av Tel Aviv

Best of Nationella 2019

Eurovision 2019

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av sju personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen