Makedonien kommer medverka i Eurovision 2018

Av Lukas | Publicerad

Grafik: ESC-Panelen

EUROVISION 2018. Makedonien kommer alltså trots EBU:s tidigare meddelande till start i Eurovision Song Contest 2018. MRT:s obetalda skulder till EBU ledde nu under hösten till sanktioner som bland annat innebar att deras deltagande i 2018 års tävling stoppades. När allt då tydde på att Makedonien inte skulle komma till start kom EBU till sist med beskedet att Makedonien får delta trots allt.

Makedonien är ett av tävlingens minst framgångsrika länder. De försökte göra debut 1996, men på grund av rådande regler gällande utgallring av länder kom de inte med. När de väl gjorde debut 1998 med Vlado Janevski och hans låt Ne zori, zoro halkade man ner på en nittonde plats och var ute ur nästa tävling.

Mönstret av att komma och gå på grund av dåliga resultat fortsatte fram till 2004 när semifinalsystemet infördes. Men då kom Makedonien in i en mer positiv trend där man fixade fyra raka finalplatser och år 2006 nådde Makedonien sin bästa placering, en 12:e plats som ordnades av Elena Risteska med Ninanajna“. Från 2008 och framåt har Makedonien haft rätt mycket otur, inte minst då de både år 2008 och 2009 kom på tionde plats  semifinalerna, men av rådande regler fick de inte en finalplats eftersom att jurygrupperna valde bort dem. Mellan 2008 och 2017 har Makedonien endast gått till final en gång: 2012 med Kaliopis Crno i belo.

 

Kunde ha fått avstå tävlande 2018

Initialt såg det ut som att endast 42 länder skulle delta i Eurovision Song Contest 2018. Detta efter att EBU hade blockerat Makedoniens tv-bolag MRT att delta i tävlingen, med anledningen att EBU under denna höst belagt sanktioner mot makedonska TV-bolaget MRT. Detta p.g.a. att MRT haft för stora skulder till EBU. MRT blev alltså drabbade lite på samma sätt som Rumäniens nationella TV-bolag TVR drabbades av inför Eurovision 2016 i Stockholm.

Under fredagen den 17:e november kom EBU med nya besked där Makedonien plötsligt har fått tillstånd att tävla i Eurovision 2018 trots allt. Det är oklart om MRT har betalat skulderna eller om bara en betalplan gjorts upp. Oavsett har EBU valt att ändra sitt tidigare negativa beslut och därför är nu Makedonien med i startfältet i Lissabon.

 

Senast Makedonien var med tävlade…

…var i ESC 2017 i Kiev, då Jana Burčeska tävlade med “Dance Alone”. Låten slutade på en 15:e plats i sin semi med endast 69 poäng, och gick därmed inte vidare till finalen. Se gärna framträdandet nedan:

 

 

Vad tycker du om att Makedonien får vara med och tävla i ESC 2018? Kommentera gärna!

 


Kommentera

 
 

 

Fyll i koden i rutan nedanför för att kunna skicka iväg din kommentar:

 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen