De tillbakadragna ESC-bidragen: Themis Adamantidis – “Sarantapente kopelies” (Grekland, 1982)

Av Robban | Publicerad

Artisten Themis Adamantidis 1982. Skärmdump från YouTube.

PANELENS PROJEKT. Genom åren har en hel del internt uttagna bidrag och vinnare från nationella uttagningar runt om i Europa tvingats avstå tävlan i Eurovision Song Contest av olika anledningar. I denna artikelserie listar panelmedlemmarna Haris och Robban några av dessa och skriver lite kortfattat om varje bidrag och varför det blev som det blev. Detta är den andra delen i 2017 års säsong.

Denna gång handlar det om Greklands ESC-låt 1982 som blev diskvalificerad och tillbakadragen endast några veckor innan Eurovisionen skulle äga rum i Harrogate i Storbritannien.

 Grekland debuterade i Eurovisionen år 1974 som ägde rum i Brighton. Det var för övrigt samma år som svenska ABBA vann med låten “Waterloo”. För Grekland blev det endast en elfteplats och året därpå deltog inte Grekland alls. Efter återvändandet i ESC 1976 hamnade man på en 13:e plats, vilket så också var fallet år 1980. Samtliga år däremellan (1977-1979) hamnade man inom topp 10.

I Eurovision Song Contest 1982 i Harrogate i Storbritannien var Grekland tilltänkta att delta med bidraget “Sarantapente Kopelies” av den då 25-åriga sångaren Themis Adamantidis. Efter att artist och bidrag hade valts ut kom det dock fram att låten var en tidigare släppt singel, vilket ledde till att EBU diskvalificerade Grekland från tävlingen. Det grekiska TV-bolaget ERT blev även straffade med böter eftersom det enligt EBU:s regler inte är tillåtet att tävla med covers.

Dock råder det delade meningar om tillbakadragandet. För det var ERT ihop med den grekiska kulturministern Melina Mercouri som drog tillbaka Greklands deltagande, vilket skedde bara några veckor innan Eurovision Song Contest skulle äga rum det året. Det sades då att Melina Mercouri hade negativa åsikter om låten och att det var hennes förtjänst att låten aldrig fick tävla, men i själva verket skulle den inte ha fått tävla i alla fall. Någon ny låt fick aldrig Themis Adamantidis försöka få med i tävlingen, så hur det hade gått för det tilltänkta grekiska ESC-bidraget år 1982 får vi därför aldrig reda på.

Lyckligtvis var Grekland tillbaka i Eurovisionen året därpå, men skulle drabbas av ett nytt tillbakadragande i ESC 1986. Detta får vi anledning att återkomma om längre fram i denna serie.

 

Så här lät Themis Adamantidis’ diskvalificerade bidrag 1982:

 

Kommentera gärna vad du tycker om låten!

 


Läs gärna fler delar i serien genom att klicka på bilden nedan:

detillbakadragna


 


Kommentera

 
 

 

Fyll i koden i rutan nedanför för att kunna skicka iväg din kommentar:

 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen