[Uppd.] 43 länder deltar i Eurovision Song Contest 2018

Av ESC-Panelen | Publicerad

Då var det officiellt att det blir 43 länder som kommer att göra upp om segern i Eurovision Song Contest 2018. Detta meddelades av TV-bolaget RTP som är värdbolag för 2018 års tävling under en presskonferens den 7:e november. Det meddelades att samtliga länder som deltog i ESC 2017 är med och tävlar, samt att Ryssland gör comeback! I och med det blir det tredje gången gillt som 43 länder deltar i tävlingen.

Det blir alltså 43 länder som kommer tävla i Eurovision Song Contest 2018, som avgörs i Lissabon i Portugal den 8:e, 10:e och 12:e maj 2018. Initialt såg det ut som att endast 42 länder skulle delta, då EBU hade lagt sanktioner mot Makedoniens tv-bolag MRT p.g.a. obetalda skulder. Men efter ett par veckor har saker och ting förändrats, och nu har EBU har bekräftat Makedoniens deltagande i Lissabon. Läs mer om det längre ner i artikeln.

En annan intressant nyhet är att 2018 har det gått 60 år sedan Sverige började tävla i Eurovision Song Contest (även om vi endast kommer att skicka vårt 58:e bidrag genom tiderna).

 

Den officiella deltagarlistan 2018

Så här ser alltså hela deltagarlistan ut:

Albanien, Armenien, Australien, Azerbajdzjan, Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Georgien, Grekland, Irland, Island, Israel, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Makedonien, Malta, Moldavien, Montenegro, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Ryssland, San Marino, Schweiz, Serbien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ukraina, Ungern, Vitryssland och Österrike.

 

Samtliga länder ovan utom Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien, Tyskland och värdlandet Portugal måste kvala genom en av två semifinaler. Att de fem förstnämnda länderna inte behöver kvala är för att de betalar mest pengar till EBU och därigenom får en gratisbiljett till finalen oavsett slutplacering året innan. Att Portugal är direktkvalificerad är för att de är värdland.

 

Notering: Makedonien ÄR med och tävlar

Makedonien höll på att inte få tävla 2018. Anledningen till detta kan bero på att EBU tidigare under denna höst belade sanktioner mot TV-bolaget MRT p.g.a. att MRT haft för stora skulder till EBU. Lite på samma sätt som Rumänien drabbades av inför Eurovision 2016 i Stockholm. Vi vet inte om skulderna har betalats, men i vart fall har EBU bekräftat att Makedonien kommer att delta i Eurovision Song Contest 2018. I och med det tävlar 43 länder i 2018 års tävling, vilket är den högsta deltagarsiffran sedan Eurovision 2011.

 

Statistik: antalet deltagande länder de senaste fem årens tävlingar

  • 2017: 42 st*
  • 2016: 42 st*
  • 2015: 40 st
  • 2014: 37 st
  • 2013: 39 st

 

* Initialt skulle 43 länder ha tävlat både 2016 och 2017, men dessa år skedde sista minuten-avhopp av Rumänien (2016) respektive Ryssland (2017) vilket gjorde att deltagarsiffran för bägge åren stannade på 42 länder.

 


Kommentera

 
 

 

Fyll i koden i rutan nedanför för att kunna skicka iväg din kommentar:

 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen