20 artister klara för tävlan i Eesti Laul 2018


Publicerad:


Skribent:

ESC-Panelen


Publicerad

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Estlands nationella TV-bolag ERR har nu offentliggjort vilka 20 tävlande som ska delta i 2018 års upplaga av Eesti Laul, tävlingen som utser Estlands representant till Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon.

 

Startfältet

Bidragen med tillhörande artister presenteras nedan i bokstavsordning efter artistnamn:

 

 1. Aden RayEverybody’s dressed
 2. Desiree“On my mind”
 3. Elina Netšajeva “La forza”
 4. Eliis Pärna & Gerli Padar“Sky”
 5. EtnopatsyKülm
 6. Evestus“Welcome to my world”
 7. Frankie Animal(Can’t keep calling) Misty
 8. Girls In Pearls“Spellbound”
 9. Iiris & Agoh“Drop that boogie”
 10. Indrek Ventmann“Tempel”
 11. Karl Kristjan & Karl Killing (feat. Wateva)“Young”
 12. Marju Lanik “Täna otsuseid ei tee”
 13. Metsakutsu“Koplifornia”
 14. Miljardid“Pseudoprobleem”
 15. Nika “Knock knock”
 16. Rolf Roosalu “Show a little love”
 17. Sibyl Vane “Thousand words”
 18. Stig Rästa“Home”
 19. Tiiu x Okym x Semy“Näita oma energiat”
 20. Vajé“Laura (Walk with me)”

 

I och med att startfältet nu är presenterat kommer låtarna också börja släppas till och från under en period framöver. De låtar som vi länkar till är de låtar som just nu har officiellt släppts, men fler låtar kommer att bli tillgängliga med tiden som kommer. ERR har uttalat sig om att samtliga av bidragen kommer att ha offentliggjorts senast i december.

Uppdaterat 21/11: Dessa 20 bidrag har delats in i två semifinaler.

 

Vi noterar ett flertal intressanta namn i startfältet ovan

Stig Rästa som kom sjua i ESC-finalen i Wien med balladen Goodbye to Yesterday som han framförde ihop med Elina Born. I år tävlade duon på nytt fast Elina på sång och Stig som låtskrivare. Tävlingsbidraget In or out var en av förhandsfavoriterna till segern, men kom på sistaplats i den nationella finalen år 2017.

Ytterligare två forna estniska ESC-representanter finns med årets startfält: Gerli Padar (ESC 2007) och Semy (ESC 2001). Den sistnämnde var en av bakgrundssångarna till duon 2XL som vann ESC 2001 tillsammans med frontsångarna Tanel Padar & Dave Benton.

Andra artister som återvänder till Eesti Laul är Iiris (2008 & 2010), Rolf Roosalu (2013), Indrek Ventmann (2016) och Karl-Kristjan (2017).

 

Fakta: Eesti Laul 2017

Likt 2017 års Eesti Laul kommer även 2018 års upplaga att innehålla två semifinaler (som sänds den 10:e & 17:e februari) och en final (som sänds den 3:e mars). De 20 tävlande delas upp i två lika delar; 10 per semifinal. Från varje semifinal kommer sedan fem bidrag att röstas vidare till finalen, vilket gör att totalt tio bidrag gör upp om segern. Även 2018 års Eesti Lauls final avgörs i Saku Suurhall i Tallinn. Biljettförsäljningen har för övrigt varit igång ända sedan i maj, och är du intresserad av att se någon av sändningarna på plats, kan du köpa biljetter genom följande länk här.

Bidragen som ska tävla har valts ut av en kombination mellan estniska och utländska jurymedlemmar samt av tv-bolaget ERR själva efter en nationell antagning.

Totalt inkom 258 bidrag, vilket är en ökning med 16 bidrag och dessutom nytt rekord för Eesti Laul.

 

Topp tio och två missade finalplatser = Estlands facit de senaste tre åren

Estland har haft både uppgångar och nedgångar i ESC de senaste åren. För ett år sedan i Wien (2015) hamnade Elina Born & Stig Rästa som vi tidigare skrivit om på en hedrande sjundeplats medan 2016 års representant Jüri Pootsmann hamnade på sista plats i sin semifinal med balladen Play. Det var också så att Estland var totalt sett det land som fick lägst totalsumma av alla bidragen som ej kvalificerade sig till finalen och således hamnade Jüri på plats 42. I årets Eurovision hamnade Estland återigen utanför finalen med Koit Toome & Laura. Duon placerades på 14:e plats med bidraget “Verona” (se klipp nedan).

 

Kommentera gärna uppställningen vem/vilka du ser fram emot att se i februari.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen

ESC-Panelen