Nya planer i Frankrike medan Ungern kör på med sitt framgångskoncept

Av ESC-Panelen | Publicerad

Frankrikes Alma respektive Ungerns Joci som tävlade i Eurovision 2017. Foto: Renaud Corlou & Boglárka Bodnár

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Nu är det mer eller mindre officiellt bekräftat att Frankrike kommer att välja artist och bidrag till Eurovision 2018 genom en större uttagning som går under namnet Destination Eurovision. Exakt hur omfattande det slutligen blir återstår att se. Samtidigt har nu också det ungerska TV-bolaget MTVA bekräftat att Ungern fortsätter med formatet A Dal som uttagning till 2018.

 

Första stora formatet för Frankrike på evigheter

Frankrike hade senast en publik nationell uttagning år 2014, men det valet blev en flopp i och med Frankrikes hittills enda sistaplats i en ESC-final. Efter det har det varit internval och de två senaste åren rätt så lyckade sådana: en sjätteplats 2016 och en tolfteplats 2017. Detta har lett till ett ökat intresse bland fransmännen kring Eurovisionen och därför går nu det franska TV-bolaget France 2 “all in” för en större uttagning som omfattar publikröstning.

Exakt hur omfattande den franska uttagningen blir är dock inte helt officiellt än. Vad som däremot är bekräftat är att den franskkanadensiska sångaren Garou kommer vara programledare för Destination Eurovision.

Vad tycker du om Frankrikes nya uttagningsform? Kommentera gärna!

 

Ungern bekräftar deltagande & uttagningsform

Samtidigt som Frankrike går ut med sin nyhet har även det ungerska TV-bolaget MTVA bekräftat Ungerns deltagande i Eurovision Song Contest. Det på hemmaplan populära uttagningsprogrammet A Dal fortsätter som uttagning även till ESC 2018. Som vanligt kommer A Dal bestå av sex stycken shower, där startfältet från början består av 30 tävlande i tre heats. Från varje heat röstar en jury och tittarna vidare ett antal bidrag till semifinalrundan, där ytterligare bidrag slås ut innan finalen hålls.

A Dal 2018 kommer att sändas på lördagar med start den 20:e januari 2018. Finalen är idag planerad att hållas den 24:e februari. Sändningarna kommer att ske på Duna TV, även om det är MTVA som håller i själva helheten kring tävlingen.

MTVA har även igång en antagning för A Dal 2018, där intresserade artister och låtskrivare är välkomna att skicka in tävlingsbidrag. Deadline är satt till den 15:e november 2017.

 

Sedan Ungern gjorde comeback i Eurovisionen år 2011 har man lyckats ta sig till final på varje försök. Kan trenden hålla i sig till 2018 månntro? Kommentera gärna!

 


Kommentera

 
 

 

Fyll i koden i rutan nedanför för att kunna skicka iväg din kommentar:

 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen