De tillbakadragna ESC-bidragen: Corinna May – “Hör den Kindern einfach zu” (Tyskland, 1999)

Av Robban | Publicerad

Corinna May på scenen. Skärmdump från YouTube.

PANELENS PROJEKT. Genom åren har en hel del internt uttagna bidrag och vinnare från nationella uttagningar runt om i Europa tvingats avstå tävlan i Eurovision Song Contest av olika anledningar. I denna artikelserie listar panelmedlemmarna Haris och Robban några av dessa och skriver lite kortfattat om varje bidrag och varför det blev som det blev. Nu är serien tillbaka i ett antal delar denna höst.

Denna gång handlar det om Tysklands Eurovisionuttagning 1999 som slutade med ett tillbakadraget Eurovisionbidrag…

Corinna May är en blind tysk sångerska som föddes år 1970 i staden Bremen. Hon började tidigt att använda sig av sång och musik redan som barn och deltog i både skolkörer och gospelkörer som ung. Hennes far hade en stor samling av jazzmusik. Något som inspirerade Corinna att sjunga jazzmusik. År 1997 släppte hon sitt första egenproducerade album som var just ett jazzalbum. Två år senare kom det andra albumet “Wie ein Stern”. Det var även detta år hon ställde upp i den tyska nationella finalen och slog igenom på riktigt, då hon vann uttagningen. Men ett chockerande bakslag skulle inträffa Corinna May.

 

1999 ställde Corinna May upp i den tyska Eurovisionuttagningen

Det året genomförde Tyskland en nationell final, som ägde rum den 12 mars år 1999 i Stadthall i staden Bremen. Bland de tävlande, förutom Corinna May, fanns de tidigare ESC-representanterna i gruppen Wind (1985, 1987 och 1992) och den schweiziska artisten Michael von der Heide, som senare skulle få chansen att tävla i Eurovision år 2010 för Schweiz med låten Il pleut de l’or (sist i en av semifinalerna). Röstningen i finalen bestod ut av 100 % tittarröster som fördelades bland de 11 finalbidragen. Även schweiziska tittare var inbjudna att rösta i denna finalen, då den tyska finalen innehöll schweizaren Michael von der Heide. Schweiz hade för övrigt ingen egen tävlande till 1999 års Eurovision p.g.a. för dålig placering året dessförinnan.

Finalstadens hemmadotter Corinna May var den stora förhandsfavoriten och vann finalen med 32,6 procent av tittarrösterna framför tvåan Sürpriz som fick 16,2 % av tittarrösterna. För Michael von der Heide blev det en 5:e plats med låten Bye bye bar och för gruppen Wind blev det en näst-sista placering för deras bidrag Lost in Love.

 

Men fyra dagar efter nationella finalen…

…kom chockbeskedet att vinnarbidraget “Hör den Kindern einfach zu” med Corinna May diskvalificeras eftersom låten redan var släppt på ett album av en grupp vid namn Number 9 under den engelska titeln “Where Have All The Good Times Gone?”. Tyskland fick istället representeras av den tysk-turkiska gruppen Sürpriz som hade kommit på andra plats. Deras låt Reise nach Jerusalem – Kudüs’e Seyahat” innehöll både tyska, turkiska, engelska och hebrieiska. Låten var skriven av legendarerna Bernd Meinunger och Ralph Siegel och gjorde stor succé i Jerusalem. Det blev en 3:e plats för Tyskland i ESC 1999.

 

Corinna May gjorde dock nya försök

Ett år senare skulle Corinna May ställa upp i den tyska uttagningen och finalen på nytt. Denna gången samarbetade hon med låtskrivarna Meinunger och Siegel. Låten I Believe In God slutade på andra plats bakom Stefan Raab’s “Wadde hadde dudde da?” som vann överlägset med 57 procent av tittarrösterna. I ESC 2000 i Stockholm kom Tyskland på 5:e plats.

Det skulle dock bli tredje gången gilt för Corinna May som år 2002 äntligen vann den tyska finalen – återigen – och slutligen även fick tävla i Eurovision som detta år hölls i Tallinn. I Cant Live Without Music hette vinnarlåten och återigen var det duon Meinunger och Siegel som stod bakom. Låten som var en upptempo-låt där sångerskan uttrycker glädjen i att lyssna på musik. Eftersom Corinna May är blind, blev texten ett viktigt budskap. Tyvärr nådde låten ingen framgång i ESC 2002 utan hamnade på 21:a plats av 24 möjliga. Liveframträdandet lät inget vidare, men studioversionen är riktigt bra och man blir glad ut av låten.

Efter hennes medverkan i Eurovision har det gått sisådär för Corinna May. Hon har gjort lite gästframträdanden här och där och släppt två stycken album, det senaste år 2010 som var ett slags samlingsalbum med alla hennes hits genom tiderna.  Hon var med i den interna antagningen till ESC 2009 med låten Dreamin’ River. Sedan dess har det varit tyst om henne.

 

Så här lät Corinnas diskvalificerade bidrag 1999:

 

Kommentar gärna vad du tycker om låten! Vilken av Corinna May’s låtar gillar du bäst?

 


Läs gärna fler delar i serien genom att klicka på bilden nedan:

detillbakadragna


 


Kommentera

 
 

 

Fyll i koden i rutan nedanför för att kunna skicka iväg din kommentar:

 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen