Höstnytt 2017: vecka 36

Av ESC-Panelen | Publicerad

htnytt_big

Efter ett långt sommarlov är det så äntligen dags för höststart för våra veckonyheter. Därmed dags att inleda september med att ta upp senaste nytt från ESC-världen.

 

Panelen informerar

Välkomna till hösten – med ny design på hemsidan!

Vi skribenter här på ESC-Panelen vill önska alla läsare välkomna till en ny höstsäsong här med oss. Vi har i år haft ett långt sommarlov men nu är vi tillbaka och kommer att köra fullt ös hela hösten och när vintern kommer kör vi ännu mer i nationella säsongen. Som ni säkert har märkt har vi valt att göra om hemsidan lite med bakgrundsfärger och annat. Det kommer att göras lite fler förändringar under hösten, men mer om det senare.

Annars är vi som sagt igång och vi kommer att bjuda på både nyheter och annat skoj. Så häng med oss på en rolig ESC-fest så här i lågsäsong!

/ESC-Panelens skribenter

 

Tips på aktuella antagningar

antagningen

För dig eller er som vill skicka in bidrag till olika länders nationella uttagningar är det hög tid att göra detta nu under september månad. I förra veckan stängdes Maltas uttagning och nu under denna september har förutom Sverige även Danmark, Finland, Norge och Schweiz sina antagningar igång. Serbien håller också igång och den är öppen till och med 20:e oktober. Fler antagningar kommer med största sannolikhet dyka upp under hösten. Håll utkik på vår antagningssida för mer information.

 

ESC 2018-nyheter

Nu kan ESC-säsongen 2018 börja på allvar!

Men det är ju bara september 2017? Jo, det är förvisso sant, men nu har den 1:a september passerat och det datumet är ett årligt historiskt ESC-datum. Detta datum är nämligen det första datumet som bidrag som ska tävla i nästkommande års Eurovision Song Contest (dvs. i det här fallet 2018 års upplaga) får vara officiellt släppta för spelningar. Bidrag som framförts offentligt, oavsett sammanhang, före 1:a september kommer inte kunna vara med i tävlingen.

Sedan är det såklart upp till varje land att själv bestämma sina regler för när bidrag får framföras. I Sverige är det t.ex. helt förbjudet att ens framföra bidrag innan det framförts i deltävling. Vissa undantag kan göras från detta, men det är som sagt sällsynta undantag.

Eurovision.tv som är Eurovision Song Contests officiella hemsida skriver EBU att inom de närmaste veckorna kommer man meddela den officiella deltagarlistan för Eurovision 2018. Hur många länder som kommer att finnas med är oklart. Enligt ESCToday.com har till dags dato strax under 30 länder visat intresse för att delta, och att länder har fram till mitten av september på sig att anmäla sig.

Vilket datum som deltagarlistan släpps är inte känt. Håll utkik på vår specialsida Eurovision Song Contest 2018 för mer information.

 

Länder som bekräftar deltagande i ESC 2018

Spanien visar intresse för ESC 2018

En sistaplats i Eurovision Song Contest stoppar inte spanjorerna från att vilja delta igen. Spanska TV-bolaget RTVE har till ESCToday.com bekräftat sitt intresse för att delta i ESC 2018 i Lissabon, men hur man ska välja artist och bidrag återstår att se.

I år (2017) kom Spanien som sagt sist i finalen då man bara fick ihop 5 ynka tittarpoäng (inga poäng från juryerna). Det var första gången sedan 1999 som Spanien kom sist, totalt sett den femte sistaplatsen landet fått genom tiderna. Uttagningen i Spanien hade en stor kontrovers sedan vinnaren, Manel Navarro, hamnade på samma totalpoäng som tittarfavoriten Mirela. Men istället för att tittarna skulle avgöra vem som vann gick uppgiften till en tremannajury som lade sina röster på Manel, till publikens burop.

 

belarus_smallVitryssland vill också vara med i Lissabon

Vitryssland lyckades i år ta sig till ESC-final efter två missar på raken 2015 och 2016. Duon Naviband blev också den första att sjunga Vitrysslands bidrag på vitryska i tävlingen och tog sig till med glädjesång till final, där de slutligen hamnade på 17:e plats i Kiev. Nu har TV-bolaget BTRC bekräftat att man även vill vara med och tävla om segern i Lissabon 2018. Det kommer att bli någon form av nationell uttagning, men hur den ser ut och hur omfattande den blir återstår att se.

 

Länder som inte vill vara med…

Ingen debut för Liechtenstein 2018

Det lilla furstendömet Liechtenstein, beläget mellan Schweiz och Österrike, är ett av få länder i Europa som aldrig deltagit i Eurovision Song Contest. Landet har förvisso ett nationellt TV-bolag sedan snart tio år tillbaka, men det är inte med i EBU. Enligt uppgifter till ESCToday.com saknar TV-bolaget 1FLTV stöd från Liechtensteins regering om att kunna bekosta ett medlemskap i EBU. Och så länge man ej innehar ett sådant får man heller inte delta i Eurovision Song Contest.

Dessvärre ser det ut som att Liechtenstein inte debuterar i ESC 2018.

 

Luxemburg tackar nej – för 24:e året i rad

Senast vi såg Luxemburg tävla i Eurovision Song Contest var år 1993. Året därpå valde landet att inte ställa upp igen och har tackat nej varenda gång. För ett par år sedan såg det ett tag ut som att landet kanske skulle göra comeback, sedan en minister fått frågan under en tillställning. Men detta visade sig bara vara en feltolkning och det blev fortsatt nej tack från Luxemburg. Denna stat var annars med från starten av ESC år 1965 och har fått ihop hela fem segrar.

Anledningen till att Luxemburgs TV-bolag RTL tackar nej denna gång är p.g.a. andra programprioriteringar, samt även delvis p.g.a. ekonomiska skäl. Till ESCToday.com säger RTL att man för närvarande inte har några planer på att återvända till Eurovisionen.

 

Monaco tackar också nej

Snart har 12 år gått sedan vi senast hade Monaco på Eurovisionscenen, och dessvärre ser det ut att vi får vänta ett tag till på landets ev. återkomst. För någon sådan blir det inte heller år 2018. Landet deltog precis som Luxemburg i tävlingens begynnelseår och tog också hem segern 1971. Men året därpå kunde man inte arrangera tävlingen utan den fick någon annan ta hand om. Efter 1980 avstod man tävlan ända till år 2004 då man kortvarigt kom tillbaka och deltog utan någon större framgång åren 2004, 2005 och 2006. Sedan dess har landet uteblivit och ser även ut att göra så i år. För när ESCToday.com ställt frågan till det nationella TV-bolaget TMC får man negativt besked.

 

Nationella-info

latvia_bigLettland väljer artist och bidrag till ESC 2018 genom Supernova

Det blir nu fjärde gången gillt som det lettiska TV-bolaget LTV kommer att använda sig av uttagningen Supernova för att få fram artist och bidrag till Eurovision Song Contest. En antagning kommer att hållas öppen mellan den 6:e september och 15:e oktober på LTV:s Supernova-hemsida.

Denna gång gör man ett par förändringar i sitt upplägg. Bland annat tänker man följa sitt grannland Estlands sätt att göra urval så två separata antagningar kommer inte att anordnas (åtminstone inte som det ser ut nu). Målsättningen för 2018 års Supernova är att skapa en fantastisk show som lettiska TV-tittarna kan tycka om.

För tre år sedan gjorde LTV om sin uttagning då man efter flera, flera år av misslyckanden i Eurovisionen satsade på det nya formatet Supernova. Och det gav resultat direkt – en sjätteplats i final. Därefter fick man ytterligare ett finalavancemang men då en medelplacering i final. I år 2017 kom Lettland sist i sin semifinal, vilket var landets fjärde sistaplats i ESC-semis.

 

Övriga nyheter

Eurovision Cruise på Tallink Silja

Avslutningsvis vill vi tipsa om att det i helgen anordnades en kryssning med Eurovisionartister på Tallink Silja. Kryssningen arrangerades av OGAE Finland på fartyget Silja Europa.

De artister som deltog var Alexander Rybak (vinnare 2009, Norge), Ruslana (vinnare 2004, Ukraina), SunStroke Project (Moldavien 2010 och 2017), Norma John (Finland 2017), Koit Toome (Estland, 1998 och 2017), Jukka K & Divet, Rilli Willow, Caroline Lövrell Brodén och Johan-Cristian Brotkin.

 


Kommentera

 
 

 

Fyll i koden i rutan nedanför för att kunna skicka iväg din kommentar:

 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen