Stiko Per Larsson är erbjuden jokerplatsen i Melodifestivalen 2018

Av ESC-Panelen | Publicerad

Stiko Per Larsson vann SR-tävlingen P4 Nästa 2017. Foto hämtat från Sveriges radios hemsida.

P4 NÄSTA 2017. Finalen av Sveriges Radios musiktävling P4 Nästa är avgjord, där sångaren Stiko Per Larsson, som representerade P4 Dalarna, vann med sitt bidrag “Kumpaner”.

Stiko Per Larsson blev också erbjuden jokerplatsen i Melodifestivalen 2018, något som han tackade ja till. Därmed är det nu officiellt med den första artisten till Melodifestivalen 2018.

 

Stiko Per Larsson tackade ja till Melodifestivalen

Det är första gången sedan år 2014 (läs Melodifestivalen 2015) som vinnaren av denna SR-tävling blir erbjuden en plats i Melodifestivalen 2018. Sedan P4 Nästa 2015 (som då hette Svensktoppen nästa) ändrades reglerna så att vem som helst av finalisterna i riksfinalen får möjlighet att bli vald till joker i Melodifestivalen. Det kan alltså bli vinnaren, men och den som blir oplacerad i finalen. Både i finalerna 2015 och 2016 gick jokerplatsen till en oplacerad artist, men denna gång blev det alltså vinnaren som får ta plats i Melodifestivalen 2018.

För Melodifestivalens del kommer nu Stiko Per Larsson att få ta fram ett nytt tävlingsbidrag. Detta för att hans P4 Nästa-bidrag “Kumpaner” har framförts före den 1:a september i år, vilket bryter mot EBU:s och Melodifestivalens tävlingsregler.

 

Blir det första avancemanget nu?

Sedan Melodifestivalen 2013 har SVT årligen erbjudit en av de tävlande i riksfinalen av P4 Nästa (tidigare Svensktoppen nästa) en plats i Melodifestivalen. De tre första åren (2013, 2014 och 2015) bjöds vinnaren i riksfinalen in, därefter har erbjudandet ändrats till att omfatta vem som helst av de tävlande i riksfinalen. Än så länge har ingen artist som gått den här vägen till Melodifestivalen lyckats ta sig vidare från sin deltävling.

Följande har tävlat (med placering inom parentes):

 • 2013: Terese Fredenwall – “Breaking the Silence” (5:a i deltävling)
 • 2014: Eko – “Red” (8:a i deltävling)
 • 2015: Kalle Johansson – “För din skull” (6:a i deltävling)
 • 2016: Smilo – “Weight of the world” (5:a i deltävling)
 • 2017: Les Gordons – “Bound to Fall” (6:a i deltävling)
 • 2018: Stiko Per Larsson – “?”

 

Sammanfattat: finalen av P4 Nästa 2017

Finalen av P4 Nästa 2017 hölls i Crusellhallen i Linköping Konsert & Kongress. Det var för övrigt första gången som finalen hölls inomhus, dock andra gången den hölls i Linköping (alla tidigare år har det varit på nöjesfältet Liseberg i Göteborg). Det var varje enskilt P4-distrikt som först hade egna uttagningar, därefter valde en SR-jury ut 8 av dessa vinnare som fick göra upp om segern. Vinnaren får sin låt spelad  P4 under hösten och blir dessutom testad på Svensktoppen. Men, för en av de 8 artisterna kom också ett erbjudande komma från SVT – nämligen om en jokerplats i Melodifestivalen 2018.

Programledare för sändningen var Linda Sundblad och Annika Jankell, och utöver de tävlande fanns också Darin, Pernilla Andersson och fjolårets P4 Nästa-vinnare Noomi med, men de tre sistnämnda uppträdde enbart som gästartister.

 

Nyhet: Juryns poäng presenterades

En nyhet för denna final blev att röstande juryns poäng avslöjades. Tidigare år har denna varit hemlig, och endast de två duellanterna efter jury- och tittaromröstningen avslöjats utan inbördes ordning. Men nu blev åtminstone jurypoängen avslöjad innan den lades samman med tittarnas poäng.

Så här röstade alltså juryn i första omgången:

 

 • 1. Maija HomHom – “Skyskrapor” (96p)
 • 2. Miah – “That’s When We All Come Falling Down” (80p)
 • 3. Stiko Per Larsson – “Kumpaner” (64p)
 • 4. Frontback – “On and on” (48p)
 • 5. Sisanda – “If this is love” (40p)
 • 6. Chris L Svensson – “Drive” (32p)
 • 7. Michi – “Friday Night Club Escape” (24p)
 • 7. Jo’ & Eliah – “Since” (24p)

 

Och detta juryresultat lades sedan samman med tittarpoängen, vilket totalt sett gjorde att Stiko Per Larsson med låten “Kumpaner” och Miah med låten “That’s When We All Come Falling Down” tog sig till duellen.

 

Resultat av duellen

 1. P4 Dalarna: Stiko Per Larsson – “Kumpaner” (OBS! Vinnare i tittaromröstningen i andra omgången)
 2. P4 Jönköping: Miah – “That’s When We All Come Falling Down”

 

Oplacerade låtar i första omgången

 

Vinnaren testas på Svensktoppen

Vinnaren Stiko Per Larssons låt “Kumpaner” kommer från den 8:e oktober att prövas på Svensktoppen. Det är inte omöjligt att även andra bidrag från riksfinalen också prövas, t.ex. den som kom tvåa (i det här fallet artisten MIAH).  Men det behöver alltså inte vara en självklarhet.

 

Tycker du att det var rätt artist som blev utvald? Kommentera gärna!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen