Hollac16’s topplista: 30 Eurovisionbidrag som förtjänade en bättre slutplacering – plats 6


Publicerad:


Skribent:

Hollac16


Publicerad

Grafik: ESC-Panelen

Jag har nått topp 10 på min (Hollac16:s) topplista över 30 Eurovisionbidrag som förtjänade en bättre slutplacering. Nu har det blivit svårare att välja, men på sjätte plats kommer en av de balkanballader som förtjänade ett högre öde – trots finalavancemang!

 

Montenegro: Knez – “Adio” (ESC 2015)

 

plats 6 nar jag valt ut en av de balkanballader som trots lite svårmod ändå imponerade på mig när det väl gällde.

Som jag tidigare har nämnt i denna topplisteserie har jag historiskt haft svårt att bli imponerad av Montenegros ESC-bidrag. Detta nog främst att de tidigare inte har verkat tagit tävlingen på ett seriöst sätt och detta har också resulterat i att man inte gått till final. Men 2014 kom då undantaget som bekräftar regeln när man skickade Sergej Ćetković med den vackra balladen “Moj svijet” och Montenegro tog sin första finalplats i ESC under egen flagg. Kunde då detta bara vara ett undantag? Självklart inte.

Året därpå, alltså 2015, gjorde landet ännu ett försök i denna genre. Mästarlåtskrivaren Željko Joksimović, som tävlat i Eurovisionen flera gånger både som låtskrivare och/eller som artist och alltid kommit i toppstriden, anlitades och han gjorde musiken till vad som skulle komma att bli “Adio” – Montenegros ESC-bidrag 2015. Artisten som valdes ut heter Knez och han valdes ut internt av TV-bolaget RTCG i Montenegro.

Första gången jag hörde “Adio” gillade jag den, och jag spelade den frekvent på mina spellistor under våren 2015. Det blev också en av mina starka favoriter i det årets tävling, och därför blev jag väldigt glad när Montenegro för andra gången i rad lyckades kvala till sig en finalplats. Jag tog till mig av dels den vackra texten men också den melankolin som finns i låten. Det är något med instrumenten som gör det, vet inte hur men på något sätt blir jag riktigt berörd av dessa toner. I vilket fall som helst önskade jag Montenegro all framgång i Eurovisionen, men vad fick de – en trettondeplats??? Snälla någon, även om det var mycket ballader i finalen 2015 och mycket fokus låg på vem av Sverige, Ryssland eller Italien som skulle vinna så kändes det definitivt som att Montenegro föll mellan stolarna. Jag har för mig att Knez sade vid vinnarpresskonferensen för semifinal 2 att han hellre hade velat starta i första halvan av finalen, eftersom det var mycket upptempo där medan balladerna hade fördelats till andra halvan. Tyvärr fick han inte sin vilja igenom där, utan lotten föll på andra halvan.

Men trots allt det så borde låten ha hamnat högre. Jag menar, när en mästare som Željko Joksimović skriver och gör musik så kan inget gå snett. I alla fall om du frågar mig. Jag hoppas även att Montenegro snart lär sig av historien och skickar något vettigt för de senaste två åren (2016-2017) har det fallerat fullständigt.

 

Vad tycker du om “Adio”? Borde den ha kommit högre i finalen eller hamnade den på rätt slutplacering? Kommentera gärna!

 

Lite fakta

Montenegro valde artist och bidrag internt, denna gång var man lustigt nog första landet att presentera artist och sista landet ut att släppa sitt tävlingsbidrag officiellt.

I Eurovisionen lottades Montenegro att tävla i den andra semifinalens första halva och blev tilldelade startnummer 4. Efter publikens och juryernas röster tog sig Montenegro till final på en niondeplats (både juryerna och tittarna hade Montenegro på den platsen). I finalen fick man startnummer 16, men det räckte sedan bara till 13:e plats med 44 poäng. Här var det faktiskt jurygrupperna som hjälpte upp Montenegro (plats 13) medan tittarna röstade bort dem (plats 18).

 

Läs gärna tidigare delar i denna serie:

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen