Hollac16’s topplista: 30 Eurovisionbidrag som förtjänade en bättre slutplacering – plats 4

Av Hollac16 | Publicerad

Grafik: ESC-Panelen

Jag har nått topp 4 på min (Hollac16:s) topplista över 30 Eurovisionbidrag som förtjänade en bättre slutplacering. Valen är fortsatt svåra att göra, för alla dessa bidrag är otroligt bra. På fjärde plats har jag därför valt en låt som borde ha hamnat så här högt – redan då.

 

Österrike: Zoë – “Loin d’ici” (ESC 2016)

 

plats 4 har jag valt 2016 års absolut mest intressanta bidrag utifrån artistisk utstrålning och härlighet kring låt. Jag talar om Österrikes Zoë som av någon outgrundlig anledning ratades helt av 2016 års jurygrupper…

Inför ESC 2016 i Stockholm följde jag och mina panelkollegor här på ESC-Panelen en hel del av de nationella uttagningarna. En av de finaler jag tyckte till om var Österrikes som först hade en väldigt märklig wildcardtävling, där det inte handlade om vilken låt som var bäst utan vilken artist som kunde få mest likes på Facebook. I finalen tävlade jokerbidraget mot nio andra bidrag där en vinnare slutligen utsågs. I min bedömning av finalen skrev jag så här:

Överlag har Österrike ett ganska mesigt startfält i finalen och det är synd för Österrike behöver verkligen en vinnare om de ska lyckas ta sig till finalen från ESC-semifinal 1 senare i maj. De möter på tufft motstånd från flera länder framförallt de stora drakarna och om det blir som det blir så är fem finalplatser redan tagna. Nåväl, min favorit är Zoë som sticker ut från startfältet egentligen mest för att hon har en egen låt som sjungs på franska medan många andra artister i startfältet sjunger remixer av andra typer av amerikanska hits, i mer eller mindre dåliga versioner. Sedan finns det överlag ett stort antal låtar i detta startfält som jag personligen tycker är en stor gäspning. Så Österrike, gör rätt och skicka Zoë till Eurovision!

I själva finalen kom det sedan att stå mellan Zoë och Elly V, där den senare hade jag satt näst sist på min personliga topplista. Jag blev därför så glad när det blev Zoë, som hade ett helt eget koncept färdigt för Eurovision, som vann allting. Österrike blev sedan min personliga favorit genom hela tävlingen. Framförallt när Stockholmsäventyret började och jag fick möta några ur Österrikes delegation, en man som gjorde en egen Zoë-kampanj i form av att gratis kramar. När jag och min kollega Robban stod vid Röda mattan utanför EuroClub och Zoë kom ut sist av alla blev det nästan hysteri. Alla ville prata med Zoë och hon ville prata med alla.

Anledningen till att jag gillar “Loin d’ici” så mycket är att det känns som en härlig drömvärld med olika sekvenser. Man blir liksom inlockad i hennes värld och får följa med henne på olika äventyr. Numret är hur bra som helst iscensatt och Zoë sjunger bra. Vad kunde liksom gå fel? Jo, jurygrupperna håller inte med mig om den här saken eftersom de valde att sätta henne tredje sist (???)  i finalen. Även om tittarna lyckades rädda upp låten på en åttondeplats så att hon slutligen blev trettonde bästa är detta ett klart bakslag för en sådan här bra låt! För mig är detta en klockren kandidat till segern, alternativt minst topp 3. Så bra tycker jag att den här låten är och därför hade den förtjänat bättre.

 

Vad tycker du om “Loin d’ici”? Borde den ha kommit på en högre placering i finalen eller hamnade den rätt? Kommentera gärna!

 

Lite fakta

Österrikes ESC-uttagning 2016 bestod först av en jokertävling där den artist som fått mest likes på Facebook under ett dygn gick till den riktiga finalen. Där mötte jokern nio artister som TV-bolaget ORF valt ut själva. Finalen avgjordes i två omgångar: först delad jury- och tittarröstning och sedan i en andra omgång tittarröstning mellan de två bidrag som fick högst totalpoäng i första omgången.

I Eurovisionen 2016 lottades Österrike att tävla i den första semifinalens andra halva och blev tilldelade startnummer 12 av 18. Efter jury- och tittaromröstningen hamnade Österrike på sjunde plats och tog sig därför till final. I finalen lottades man till andra halvan och fick startnummer 24 av 26. Trots sent utgångsläge hamnade Österrike på 24:e plats efter juryröstningen, men efter att ha fått tittarnas åttondeplats tog Österrike sig upp till trettonde plats totalt sett.

 

Läs gärna tidigare delar i denna serie:

 


Kommentera

 
 

 

Fyll i koden i rutan nedanför för att kunna skicka iväg din kommentar:

 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen