Hollac16’s topplista: 30 Eurovisionbidrag som förtjänade en bättre slutplacering – plats 3

Av Hollac16 | Publicerad

Grafik: ESC-Panelen

Jag har nått topp 3 på min (Hollac16:s) topplista över 30 Eurovisionbidrag som förtjänade en bättre slutplacering. Efter många låtar som passerat på topplistan kommer nu de låtar som jag verkligen tyckt förtjänat en högre slutplacering, och trea på denna lista är ett land som när de äntligen tog tag i sin uttagning och valde rätt ändå nollades av publiken.

 

Tjeckien: Gabriela Gunčíková – “I Stand” (ESC 2016)

 

Tredjeplatsen på min topplista ger jag till Tjeckiens Gabriela Gunčíková som är den artist som imponerade störst på mig under Stockholmsäventyret i Globen i maj 2016.

Som jag tidigare har berättat i denna topplista var jag inte imponerad av Tjeckien under deras begynnelse i Eurovisionen (2007-2009), men efter den femåriga pausen då landet återkom igen till ESC 2015 och började välja rätt val så blev jag mer imponerad. Då, år 2015, var Tjeckien ett av mina favoritbidrag i tävlingen och detta fortsatte även till ESC 2016. För när det var dags igen och tjeckerna valde att stanna kvar ett år till så blev jag riktigt nöjd med vilket val de gjorde.

I mars 2016 släppte Tjeckien sitt kommande ESC-bidrag, balladen I Stand som framfördes av den då 22-åriga Gabriela Gunčíková. Musikvideon som presenterades bestod av en rad häftiga element som jag imponerades av och själva kompositionen av bidraget var fantastiskt. Däremot fanns det för mig en oroväckande tanke att Tjeckien trots allt inte skulle klara av det. Dels hade man urusla resultat med sig historiskt och flera andra länder som försökt sig på detta hade misslyckats. Just den kvällen när första semifinalen sändes satt jag på plats i Globen. Jag hade målat Tjeckiens flagga på min ena hand och när Gabriela sjöng så blev jag nästan tårögd av känslor. Så otroligt vackert. Jag ska även tillägga att jag och två av mina panelkollegor hade möjlighet att stå vid Röda mattan-ceremonin (som ägde rum dagarna för semifinalen) och då fick jag stå bara meter ifrån Gabriela. Ett minne för livet, helt klart. Nåväl, tillbaka till storyn. I Globen höll jag under resultatredovisningen alla fingrar för att Tjeckien skulle gå vidare. Och när man inte kunde tro det – så ropar programledarna Måns och Petra upp Tjeckien som en av de kvalificerade för kvällen. Jag har nog aldrig i mitt liv skrikit så högt av glädje som då. Hur kunde den gå vidare? Ja, Gabriela charmade nog till sig en finalplats med sin fantastiska sångröst.

Men efter sändningen, när känslorna lagt sig lite, så kom nästa oro. Min magkänsla sade direkt att om Tjeckien lottas till första halvan i finalen så kommer de att få startnummer 2, 3 eller 4. Det vill säga det betyder tack och adjö till en bra placering. Startnummer säger kanske ingenting direkt, men den nackdel som fanns med Gabrielas tävlingsbidrag var att den kan uppfattas som lite anonym. Redan i semifinalen hade SVT placerat den mellan det ryska och cypriotiska bidraget. Det är i tanken lite som att man tar två av de mest upptempobidragen som finns och sätter något mellan som ingen direkt ska bry sig om. Men det gjorde man ändå, och Tjeckien tog sin historiskt första finalplats. Nu vill jag med detta tillägga att jag gillade både det ryska och det cypriotiska bidraget. Glädjen blev kortvarig när startordningen för finalen presenterades. Tjeckien skulle gå ut som startnummer 2. Fy för att jag tyvärr fick rätt då…

Finalkvällen spenderade jag och några kompisar från bl.a. ESC-Panelen i Tele2 Arena där jag hejade på mina favoriter, bl.a. Tjeckien och under jurygruppernas resultatredovisning blev jag ändå lite imponerad över hur mycket poäng Tjeckien faktiskt fick. 41 poäng är inget att skryta med direkt, men med tanke på utgångsläget så var det nog klart godkänt. Men så kommer tittaromröstningen och vad händer då? Jo följande:

Programledarna: – “zero points to… Czech republic”.

Jag ropar: VAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA? HUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUR? NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEJ!

Hur kan tittarna bortse från denna låt? Det är skam å färde när jag så här ändå långt efteråt (och är rätt samlad) försöker förstå hur denna låt kunde glömmas bort. Jag har bara en sak att säga: hade Tjeckien fått andra starthalvan och en bättre position hade de fått åtminstone lite tittarröster. För mig är detta helt klart den mest rättvisa vinnaren av alla bidrag för 2016. Jag hade hellre sett Tjeckien vinna och slagit alla på näsan att man visst kan ta hem segern med startnummer 2. Tyvärr var deras chanser inte så stora och tyvärr med ett uruselt historiskt läge i denna tävling, med få “grannar” som röstar och en taskig position i ett hårt startfält så blir det så här. Skam på Europa att det inte blev Prag 2017! Hade varit så mycket roligare faktiskt.

 

Vad tycker du om “I Stand”? Borde den ha kommit på en högre placering i finalen eller hamnade den rätt? Kommentera gärna!

 

Lite fakta

Tjeckien valde internt 2015 och gjorde även så till ESC 2016. Inför detta hade man bytt ut sin delegationschef till Jan Bors, som också blev ansvarig för att välja ut rätt kandidat till tävlingen. Under vintern gavs få tecken från det tjeckiska TV-bolaget ČT om hur processen gick till, mer än att man valde mellan olika kandidater. Slutligen, den 10:e mars 2016 presenterades sångerskan Gabriela Gunčíková med låten “I Stand” som valet för Tjeckien 2016. Låten var gjord av trion Christian Schneider, Sara Biglert och Aidan O’Connor, vilka även tidigare har skickat in bidrag till andra länders uttagningar som t.ex. Malta.

I Eurovision 2016 lottades Tjeckien att tävla i den första semifinalens andra halva där de blev tilldelade startnummer 9 av 18, dvs. mitt i startfältet. Efter jury- och tittaromröstningen hade Tjeckien lyckats ta sig till final på en niondeplats. I finalen lottades man till första halvan och tilldelades startnummer 2 av 26. Efter juryns omröstning fick man 41 poäng, av tittarna noll, vilket gjorde att Tjeckien stannade på näst sista plats i den finalen. Dock, detta är Tjeckiens hittills bästa resultat.

 

Läs gärna tidigare delar i denna serie:

 


Kommentera

 
 

 

Fyll i koden i rutan nedanför för att kunna skicka iväg din kommentar:

 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen