Hollac16’s topplista: 30 Eurovisionbidrag som förtjänade en bättre slutplacering – plats 29


Publicerad:


Skribent:

Hollac16


Publicerad

Grafik: ESC-Panelen

På plats 29 på min (Hollac16’s) topplista över bidrag som förtjänade bättre slutplacering i Eurovisionen kommer en glad låt från ett land som på senare år haft krångliga uttagningsprocesser.

 

Litauen: Monika Linkytė & Vaidas Baumila – “This Time” (ESC 2015)

 

Låten som jag har satt på plats 29 på min topplista är den litauiska duon Monika Linkytė & Vaidas Baumila som tävlade med bidraget “This Time” i ESC 2015.

Först och främst vill jag klargöra att Litauen tillhör inte mina favoritländer i Eurovisionen med tanke på vilka tråkiga låtar som de allt som ofta skickat. Inte minst deras urusla dänga “We Are The Winners” år 2006 – en irriterande låt som verkligen inte förtjänade sin topplacering det året. Men, det finns ett undantag här och det är när Litauen skickade Monika Linkytė & Vaidas Baumila till Eurovision 2015. För nu blev jag glad.

Litauen är dock ett av de länder i Eurovisionen som på senare år har valt en extremt krånglig process att välja ut artist och bidrag. Ofta är det inte ens i början av säsongen spikat hur reglerna ska gå till och det känns nästan ibland som att de bestämmer reglerna veckovis. Ibland skrivs det ut att något ska gälla och sedan när det väl är sändning så har det ändrats ändå. Inte så speciellt konsekvent med andra ord. Så var det också nu när Monika Linkytė & Vaidas Baumila valdes ut. Från början tävlade de som soloartister, men när det väl blev final så gick de samman som en duett och fick mest röster.

Låten som de tävlade med hette “This Time”, med text och musik av Vytautas Bikus och Monika Liubinaitė (aka Monika Linkytė), och är en harmlös gladsång med alla slags ingredienser. För mig är det här knappast en vinnarlåt i Eurovision Song Contest, men den är glad och positiv och det var något som behövdes i Eurovision 2015, med tanke på vilka ballader som tävlade det året. Dessutom gillar jag att de gick i framkant med att bryta mot vissa normer. Något som kanske inte riktigt gjorde att de fick mer poäng, men ändå. Jag gillar i alla fall denna litauiska pärla och anser att det är nog det bästa som Litauen någonsin har skickat. Varken innan, eller efter, har Litauen gjort något större intryck på mig, så man får glädjas av det lilla.

 

Vad tycker du om “This Time”? Var det rätt att den kom så lågt i finalen eller borde den ha kommit högre? Kommentera gärna!

 

Lite fakta

Till ESC 2015 arrangerade Litauen en större uttagning där man hade en uttagning för artist och en annan för låten. Dessa två gick parallellt med varandra, där bägge var olika slags utslagningstävlingar. Efter ett antal program hade andelen artister och låtar gallrats bort och då hölls en bidragsfinal där ett vinnarbidrag utsågs. Veckan därpå hölls en final där representanten utsågs. I finalen skulle ursprungligen tre artister tävla som soloartister, men två av de tävlande valde att gå samma till en duo och de var också de som vann.

Litauen blev i tävlingen lottade till att tävla i den första halvan av den andra semifinalen. De gick ut som första land och röstades till final på en sjundeplats. I finalen hamnade sedan på 18:e plats med totalt 30 poäng.

 

Läs gärna tidigare delar i denna serie:

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen