Hollac16’s topplista: 30 Eurovisionbidrag som förtjänade en bättre slutplacering – plats 26


Publicerad:


Skribent:

Hollac16


Publicerad

Grafik: ESC-Panelen

Näst ut på tur på min (Hollac16:s) topplista över ESC-bidrag som förtjänade bättre slutplacering kommer ett rockigare bidrag som var en av mina favoriter då och som är härlig att lyssna på idag.

 

Island: Eiríkur Hauksson – “Valentine Lost” (ESC 2007)

 

Låten som jag har satt på plats 26 på min topplista är Islands Eiríkur Hauksson som tävlade med bidraget “Valentine Lost” i ESC 2007.

Eiríkur Hauksson är islänningen som många säkerligen känner igen från de klassiska Inför ESC-programmen som de nordiska TV-bolagen SVT, NRK, DR, YLE och RÚV gjorde under åren 2004-2007. Under dessa år var Eiríkur Islands poängutdelare i den panelen och kom med många klassiska hyllningar – och sågningar till de olika Eurovisionbidragen. Han har även tidigare tävlat i Eurovisionen vid tre tillfällen: 1986 för Island, 1991 för Norge och nu senast 2007 för Island igen. De två första gångerna var i olika gruppkonstellationer, men när han nu var tillbaka igen 2007 så blev det solo och en rocklåt.

Att många länder tävlade med rocklåtar 2007 var nog främst efter finska Lordis seger med rocklåten “Hard Rock Hallelujah” året innan. Så på pappret gjorde Eiríkur Hauksson inte ett enkelt val. Dock tycker jag att låten är välskriven och att Eiríkur kan sjunga är självklart. Han sjunger väldigt bra och har en bra rockig sångröst. Idag känns låten kanske lite gammalmodig i formen och jag vet inte om det var det som gjorde att den inte kvalade vidare till finalen det året. Dessutom är det vettigt att ha i åtanke att det var stor konkurrens det året med 28 tävlande i en och samma semifinal – och bara 10 bidrag gick till final.

Om du frågar mig så ansåg jag både då och anser idag att Eiríkur Hauksson borde ha fått en plats i finalen 2007. För låten var för bra för att missa finalen. Väl där borde den ha fått en mittenplacering, kanske topp 10.

 

Vad tycker du om “Valentine Lost”? Var det rätt att den inte gick till final eller borde den ha kvalat in? Kommentera gärna!

 

Lite fakta

Islands nationella TV-bolag RÚV anordnade sin Söngvakeppni Sjónvarpsins som år 2007 innehöll tre semifinaler och en final. 24 låtar valdes ut att tävla, vilka delades upp i 8 per semifinal. Från varje kvalprogram röstades tre bidrag till final genom telefon- och SMS-röstning. Samtliga låtar framfördes på isländska. I finalen tävlade de nio bidragen om att få representera Island i ESC 2007 i Helsingfors. Eiríkur Hauksson vann följt av Friðrik Ómar med låten “Eldur” och Hafsteinn Þórólfsson med låten “Þú tryllir mig”.

Originalversionen av Eiríkur Haukssons vinnarlåt hette “Ég les í lófa þínum”. Låten har text av Peter Fenner och musik av Sveinn Rúnar Sigurðsson.

Eftersom Island inte lyckades kvala vidare till ESC-finalen år 2006 var man tvungen att genomgå kvalet i semifinalen 2007. I det programmet hamnade Island på 13:e plats av 28 tävlande med 77 poäng och gick därför inte vidare till finalen.

 

Läs gärna tidigare delar i denna serie:

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen