Hollac16’s topplista: 30 Eurovisionbidrag som förtjänade en bättre slutplacering – plats 25


Publicerad:


Skribent:

Hollac16


Publicerad

Grafik: ESC-Panelen

Näst ut på tur på min (Hollac16:s) topplista över ESC-bidrag som förtjänade bättre slutplacering kommer ett bidrag som nog ingen trodde skulle komma sist men som faktiskt gjorde det.

 

Norge: Tooji – “Stay” (ESC 2012)

 

Låten som jag har satt på plats 25 på min topplista är Tooji som tävlade för Norge år 2012 med bidraget “Stay”.

Någonstans måste man fråga sig vilken typ av effekt som norrmännen hade önskat sig. Själv tyckte jag då att låten var ganska bra, rätt intressant att de mixade ihop orientalisk musik med modern popmusik. Kanske i en form av Arash möter Eric Saade, typ (som Saade var då, inte idag). Personligen trodde jag därför att det skulle gå mycket bättre för låten än vad de nu blev. Norge tävlade i den andra semifinalen tillsammans med bl.a. Sverige. Efter att Norge tagit sig till final sade EBU att två länder delade på tiondeplatsen men att ett land gått vidare tack vare fler poänggivande länder. Här var det Bulgarien och Norge som hamnade på samma plats, men det var den senare som gick vidare. I finalen märktes det tydligt. Norge låg under hela omröstningen bland de sista länderna och skrapade enbart ihop 7 poäng och därmed kom de sist – för elfte gången.

Hur kan det komma sig att det blev så här? Det går ju bara att spekulera så det tänkte jag göra. En orsak som kan vara direkt är att det är för mycket Eric Saade-kopia över helheten. Att man har försökt göra en ny “Popular” fast i en sämre/bättre form. En annan orsak kan vara att det var ett starkt startfält i finalen 2012 som gjorde att andra gick före Norge i smaken. De kan alltså ha lyckats med bedriften att bli bortglömda i startfältet mellan bättre låtar. Eller att sånginsatserna var rätt bristfälliga.

Men för mig är det här ändå en rätt bra poplåt. Jag gillar mixen mellan det orientaliska och moderna och även om Tooji inte är den bästa sångaren och intrycket påminner en del om den popmusik som en viss Saade gjorde förr så tycker jag ändå inte det rättfärdigar att Norge fick sistaplatsen i finalen 2012. Den hade istället kunnat gå till länder som Litauen (Donny Montell – Love Is Blind), Azerbajdzjan (Sabina Babajeva – When the Music Dies) eller Ukraina (Gaitana – Be My Guest). Själv tycker jag som sagt att Tooji gör ett spektakulärt framträdande och att det är en härlig låt som funkar än idag och som jag ibland lyssnar på i mina Spotifylistor.

 

Vad tycker du om “Stay”? Var det rätt att den kom på sista plats i finalen eller borde den ha kommit högre? Kommentera gärna!

 

Lite fakta

Norsk Melodi Grand Prix 2012 bestod av tre deltävlingar och en final. Som vanligt hade man en antagning för att skicka in bidrag, och denna gång inkom över 800 bidrag den vägen. Deltävlingarna sändes tre helger i rad och var precis som svenska Melodifestivalen en turné i olika städer i Norge. Från varje deltävling röstades tre bidrag vidare, men när alla dessa var över utsågs ett wildcard och därmed ett tionde bidrag. I finalen röstades först fyra bidrag till en avgörande omgång där vinnaren utsågs.

Vinnarlåten “Stay” är gjord av artisten Tooji tillsammans med Peter och Figge Boström. Precis som i fallet Agnete var det alltså delvis svenska låtskrivare bakom bidraget.

I ESC 2012 i Baku lyckades Norge med nöd och näppe ta sig till final. Det blev en delad tiondeplats i andra semifinalen, men tack vare ett poänggivarland mer än Bulgarien (som de blev delad tia med) så var det Norge som gick vidare istället för Bulgarien. Detta visade sig att det var med tittarnas hjälp (6:e plats) som de kvalade vidare då juryerna satt Norge på sista (18:e) plats i semifinalen. I finalen kom Norge på sista (26:e) plats med 7 poäng.

 

Läs gärna tidigare delar i denna serie:

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen