Hollac16’s topplista: 30 Eurovisionbidrag som förtjänade en bättre slutplacering – plats 22


Publicerad:


Skribent:

Hollac16


Publicerad

Grafik: ESC-Panelen

Näst ut på tur på min (Hollac16:s) topplista över ESC-bidrag som förtjänade bättre slutplacering har jag valt ett bidrag från ett land som efter väldigt många om och men tog fram en låt som jag blev (positivt) berörd av.

 

Montenegro: Sergej Ćetković – “Moj svijet” (ESC 2014)

 

Låten som jag har satt på plats 22 på min topplista är Montenegros ESC-bidrag från 2014, “Moj svijet”, som sångaren Sergej Ćetković framförde.

När unionen Serbien-Montenegro hade splittrats och såväl Serbien som Montenegro tävlade under egna flagg i Eurovision Song Contest 2007 märktes det tydligt på skillnader i engagemang. Åtminstone som jag kan se det. Medan Serbien tog fram bidrag efter bidrag som var riktigt bra (de flesta åtminstone) så floppade Montenegro år efter år. Jag blev i alla fall inte imponerad av deras första eller andra försök. Deras tredje försök, år 2009 (med Andrea Demirovic – Just Get Out Of My Life) var väl ändå helt okej, men i övrigt bjöd landet mer eller mindre alltid på skämskuddebidrag. Särskilt 2012 (Rambo Amadeus med Euro Neuro) och 2013 (Who See feat. Nina Žižić – Igranka).

Så när Montenegro skulle presentera sitt artist- och bidragsval till år 2014 så var mina förhoppningar inte alls särskilt höga, utan tankarna gick mest i att det skulle bli en ny flopp. Men allt vände på steken när jag fick höra “Moj svijet” för första gången. En mycket vacker balkanballad i det stuk vi allt som oftast har fått höra balkanballader förut, men på ett litet nytt sätt. Dock var den lite långt ifrån höjdarna som t.ex. “Lane Moje” och “Lejla” med flera andra balkanballader som berörde ännu mer, men tillräckligt bra för att gå hem hos mig. För mig var detta en personlig favorit från start eftersom den kändes så äkta och härlig.

Inför första semifinalen där Montenegro skulle tävla fanns det dock en övergripande nervositet hos mig att det inte skulle fungera. Men låten blev nästan ännu bättre när den kom till sitt liveforum i Köpenhamn. Jag är så glad över att folket och juryerna tog till låten och röstade den till final, för det förtjänade den så mycket. I finalen var den också en av mina favoriter, och därför blev jag lite sur över att den fick så dålig utdelning. Liksom 19:e plats är alldeles för lågt. Men, det var i alla fall första gången som Montenegro gick till final och det ska de vara mycket glada över. Det är när man satsar seriöst som det funkar, och jag är glad över att de åtminstone har gjort det en gång till…

 

Vad tycker du om “Moj svijet”? Fick den rätt placering i finalen eller borde den ha kommit högre? Kommentera gärna!

 

Lite fakta

Montenegro har haft en lång tradition av internval och år 2014 var inget undantag från den regeln. Denna gång föll man för sångaren Sergej Ćetković som tillsammans med Emina Jahović (för övrigt en annan favoritartist hos mig – lyssna gärna på denna låt så förstår ni varför) gjorde låten “Moj svijet”, som tävlade i första semifinalen av ESC 2014 i Köpenhamn. Låten kvalade till sig som sjua till final, där den slutligen hamnade på 19:e plats med 37 poäng. Det var första gången som Montenegro gick till final i ESC.

 

Läs gärna tidigare delar i denna serie:

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen