Hollac16’s topplista: 30 Eurovisionbidrag som förtjänade en bättre slutplacering – plats 21


Publicerad:


Skribent:

Hollac16


Publicerad

Grafik: ESC-Panelen

Näst ut på tur på min (Hollac16:s) topplista över ESC-bidrag som förtjänade bättre slutplacering har jag valt ett bidrag som både var en personlig favorit och storfavorit att vinna – men som floppade totalt live.

 

Frankrike: Amaury Vassili – “Sognu” (ESC 2011)

 

Låten som jag har satt på plats 21 på min topplista är “Sognu” som var Frankrikes ESC-bidrag år 2011, framförd av Amaury Vassili.

En hel del artister har de senaste tio åren försökt sjunga opera i Eurovisionen – och misslyckats fatalt med det, t.ex. Cezar från Rumänien, Bonaparti.lv från Lettland och Alenka Gotar från Slovenien. Till raden av dessa kan tyvärr även tilläggas Amaury Vassili som år 2011 valdes ut till Frankrikes ESC-representant. Opera är ju en ganska svår musikstil att imponera på allas musiksmaker och själva helheten tilltalar nog mer den äldre publiken än ungdomarna. Möjligen var det kanske en av anledningarna till att den floppade så stort när det väl skulle delas ut poäng.

Det jag gillar med låten är att den har en slags mystik i sig, att man bli fångad in i en slags drömvärld, och även om jag inte förstår något av vad han sjunger om så vill jag bara höra mer och mer. Jag tycker också de lyckades att få till ett bra livenummer med himmel och moln, men tyvärr belönades det inte när det väl kom till kritan. För mig hade Amaury fått vinna finalen 2011 och han förtjänade att komma så mycket högre än vad han sedan kom (femtonde plats är för mig alldeles för lågt). Personligen anser jag att låten stack ut från mängden, även om det var ett år när genrerna spretade åt alla håll. Den hamnade på mina spellistor både under och efter tävlingen.

Den enda operalåt i modern tid som kommit någonstans i den här tävlingen torde vara Italiens Il Volo som år 2015 blev trea med sin fantastiska ballad “Grande amore”. Jag hade gärna hoppats att Amaury också hade fått kunna tilldelas den titeln, men nu blev det inte så. Kanske hamnade den trots allt lite i fel forum? Men jag vill ändå gilla denna låt för den är väldigt fin och Amaury sjunger väldigt bra.

 

Vad tycker du om “Sognu”? Fick den rätt placering i finalen eller borde den ha kommit högre? Kommentera gärna!

 

Lite fakta

Sedan 2008 har Frankrike alltid valt artist och bidrag internt (undantag år 2014), och inget undantag från detta denna gång. Franska TV-kanalen France 3 tillsammans med SACEM. Låten hade text och musik av Daniel Moyne, Quentin Bachelet, Jean-Pierre Marcellesi och Julie Miller. Det var för övrigt den första låten som sjöngs på korsikanska.

Frankrike hamnade på 15:e plats med 82 poäng i ESC-finalen 2011.

 

Läs gärna tidigare delar i denna serie:

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen