Hollac16’s topplista: 30 Eurovisionbidrag som förtjänade en bättre slutplacering – plats 20

Av Hollac16 | Publicerad

Grafik: ESC-Panelen

Näst ut på tur på min (Hollac16:s) topplista över ESC-bidrag som förtjänade bättre slutplacering har jag valt ett bidrag som så många andra favoriter “glömdes bort” i startfältet.

 

Slovenien: Eva Boto – “Verjamem” (ESC 2012)

 

Låten som jag har satt på plats 20 på min topplista är “Verjamem”, som framfördes av Eva Boto för Slovenien i Eurovision Song Contest 2012.

En typ av musikgenre jag älskar med Eurovision Song Contest är balkanballaderna. Varje år (som oftast) skickar minst ett land, ibland fler, en låt i den stilen. Den melankoliska stilen som dessa låtar har berör mig till max, inte minst när musikaliska genier som t.ex. Željko Joksimović skriver musik. Det kan inte slå fel. Eller så gör det det. För dessa typer av låtar har ibland en tendens att hamna i skymundan andra låtar. Den här gången handlar det om en sådan ballad, dock inte skriven av Željko, men som just föll mellan stolarna av för mig helt oklara skäl.

Låten “Verjamem” berörde mig på många sätt. Inte minst för att den känns så sorglig på något sätt, ungefär som att man är den mest ensamma i världen och inte har någon att vända sig till. Men då känns det skönt att det är en vacker kör som kommer upp på scenen i slutet av låten och omfamnar artisten. Jag blir också starkt berörd av sångerskan Eva Boto som inte bara är otroligt söt, hon sjunger riktigt vackert och jag skulle gärna gå på en av hennes konserter. Det är därför det känns tråkigt att den här låten inte riktigt hamnade rätt.

Ja, vad kunde egentligen gå fel denna gång? För mig är det personligen obegripligt att denna vackra och mycket melankoliska ballad inte tog sig till final. Att den dessutom kom näst sist av semifinalbidragen är en ännu större gåta! 2012 var förvisso ett år med väldigt hög kvalité på bidragen, men varför fanns det inte plats för Slovenien i det där finalstartfältet? Från Sloveniens semifinal fanns det åtminstone tre bidrag (Ukraina, Bosnien-Hercegovina och Litauen) som var sämre som tog finalplats. Nej, hade jag fått bestämma så hade den definitivt hamnat topp 15 i finalen! Den här låten är kanske lite bortglömd idag men det är en vacker pärla för mig.

 

Vad tycker du om “Verjamem”? Borde den ha kvalificerat sig till final eller var det rätt att den åkte ut? Kommentera gärna!

 

Lite fakta

Slovenien hade inför ESC 2012 en ganska lång process att utse artist och bidrag. Man inledde med en slags Idol-liknande tävling där ett antal artister valdes ut och tävlade genom en mängd kvalprogram innan man till slut hade två finalister: Eva Boto och Nika & Eva Prusnik. Dessa två framförde tre bidrag vardera och sedan tog sig två låtar till en avgörande omgång där slutligen Eva Boto med låten “Verjamem” vann. Låten hade text av Igor Pirkovič medan Vladimir Graić och Hari Mata Hari stod bakom texten – den senare hade representerat Bosnien-Hercegovina i ESC 2006 och blivit trea, så vad kunde gå fel denna gång?

Slovenien lottades till den andra semifinalen av ESC 2012, där de hade startnummer 9 av 18 tävlande. Efter omröstningens slut hade man fått ihop 31 poäng, vilket endast räckte till en 17:e plats.

 

Läs gärna tidigare delar i denna serie:

 


Kommentera

 
 

 

Fyll i koden i rutan nedanför för att kunna skicka iväg din kommentar:

 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen