Hollac16’s topplista: 30 Eurovisionbidrag som förtjänade en bättre slutplacering – plats 2

Av ESC-Panelen | Publicerad

Publicerad

Grafik: ESC-Panelen

Andraplatsen på min (Hollac16’s) topplista över 30 bidrag som jag tycker förtjänade en högre slutplacering i Eurovision Song Contest har jag valt en personlig pärla som jag mer än någonsin hoppades på skulle vinna. Men tyvärr blev allt bakvänt det året…

 

Slovakien: Kristina Pelakova – “Horehronie” (ESC 2010)

Jag säger direkt: Här har vi årets vinnare eller årets andraplatsare. Det här ÄR Slovakiens bästa låt någonsin och det är en av tävlingens bästa låtar. Jag blev förälskad i låten redan när jag hörde den första gången. Oavsett om den vinner eller inte så kommer den kämpa i finalen i toppstriden. Jag hoppas självklart att den vinner. Den har en konkurrent som jag ska tala om senare, men jag tror att det är klart.

Låtens betyg: 5+

Artistens betyg: 5+

Till finalen: utan tvekan

 

Ja så här skrev jag i min egen “Inför ESC”-guide inför Eurovision Song Contest 2010 i Oslo. Det jag talar om är Slovakiens Kristina Pelakova och hennes vackra ballad “Horehronie” som, av vad jag än idag inte vet eller kan tro på, totalt floppade när rösterna skulle räknas. Visst var hon lite nervös live, men vadå? Men vi tar det från början tycker jag.

Det är vinter eller tidig vår 2010. Jag sitter och lyssnar igenom låtarna för Eurovision Song Contest som ska tävla i Oslo. Det jag minns av det hela är att det var ett rätt slätstruket år, men att det fanns en del guldkorn i sanden. Slovakien tillhör ett av dessa guldkorn. För egen del blev jag kär i både artisten själv (Kristina) och låten första gången jag hörde henne framföra den live och låten bara växte och växte ju längre våren gick. Det var nog som jag minns det en av mina mest spelade låtar det året.

För egen del struntade jag i om Kristina skulle hålla live eller inte. Låten var så pass bra att den skulle “knocka” allt motstånd i Oslo, vilket var mitt drömscenario just då (kom ihåg att detta är ett antal år sedan). Som det märks i min Inför-tippning så hoppades jag absolut att hon skulle kunna ta hem det och jag trodde det också. Så besviken jag skulle komma att bli. Tyvärr var jag bortbjuden på ett kalas den kvällen som första semifinalen av ESC 2010 ägde rum, så jag fick se Kristina sjunga live först dagen efter. När land efter land ropades upp hoppades jag in i det sista att Slovakien skulle gå vidare, och jag blev rätt knäckt då av att de inte gjorde det. Ännu mer upprörd blev jag när det framkom att de totalt sett kommit näst sist i sin semifinal. Hur sjutton kunde det komma att bli så? För ja, Kristina var lite nervös och låten kanske var lite för anonym. Men, vad gör det när man har en så pass bra låt och en söt sångerska som utstrålar glädje och hopp. Låten borde absolut ha gått till final och vunnit. Bratislava hade varit roligt att se stå värd för ESC 2011.

För egen del var ESC-året 2010 ett mycket bakvänt år för min egen del. Flera favoritlåtar föll och av de jag trodde minst på lyckades bäst. Av de jag för-tippade skulle komma topp 10 i finalen lyckades bara 4 komma där i slutändan och det var inte de bättre bidragen. Flera av balladerna som t.ex. Norge och Kroatien föll ut och detta drabbade även Slovakien.

På andraplatsen har jag därför valt ut bidraget som jag tidigt 2010 utsåg till min vinnare för det året – som tävlade för Slovakien i Eurovision Song Contest 2010.

 

Vad tycker du om “Horehronie”? Borde den ha gått till final eller var det rätt att den åkte ut? Kommentera gärna!

 

Lite fakta

Slovakien hade återvänt till Eurovisionen 2009 efter 11 års uppehåll. Efter ett fiasko med att inte kvalificera sig till final gjorde man ett nytt försök till 2010 och anordnade en större uttagning med flera heats, två semifinaler och en final vilka pågick under drygt en månads tid. I finalen stod det mellan två bidrag som fått lika många poäng, men då avgjorde tittarnas röster.

I Eurovision 2010 lottades Slovakien att tävla i den första semifinalens första halva och fick sedan lottat startnummer 4 av 17. Totalt fick landet ihop 24 poäng efter jury- och tittaromröstningen, vilket räckte till 16:e plats. Alltså icke-kvalificering.

 

Läs gärna tidigare delar i denna serie:

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

  Tillbaka till toppen

ESC-Panelen

Hoppa till verktygsfältet