Hollac16’s topplista: 30 Eurovisionbidrag som förtjänade en bättre slutplacering – plats 19

Av Hollac16 | Publicerad

Grafik: ESC-Panelen

Näst ut på tur på min (Hollac16:s) topplista över ESC-bidrag som förtjänade bättre slutplacering har jag valt ett bidrag som blev en favorit på plats på min första Eurovision live.

 

Island: Greta Salóme – “Hear Them Calling (ESC 2016)

 

Låten som jag har satt på plats 19 på min topplista är Greta Salómes “Hear Them Calling”, som tävlade för Island i Eurovision Song Contest 2016.

Inför ESC 2016 följde jag Islands nationella uttagning Söngvakeppnin och blev väldigt imponerad av många av bidragen och artisterna. Island är ett land som brukar leverera och de har ett häftigt sound, något som jag tyvärr tycker de tappat på senare år. Men bara för det så behöver det inte betyda att de gör dåliga låtar, tvärtom. Den isländska finalen 2016 hade många bra kandidater till segern, men ändå måste jag säga att Greta Salóme, som även representerade Island 2012 (i duett med Jonsi), gjorde det snyggaste numret när det väl gällde.

Tyvärr svalnade låten något för mig därefter. Problemet som uppstod för mig var att få in känslan kring om det är en vinnare eller inte. Och det tog ett bra tag för mig att få tillbaka den känslan igen. Egentligen var det inte förrän jag satt live i Globen under semifinal 1, 2016, och fick uppleva alla låtar på plats. När produktionen släckte ned hela Globen och bara fokuserade på Greta, då förstod jag hur bra låten var. Och jag diggade med för fullt.

Personligen blev jag därför förvånad att den inte gick till final. Till försvar kan ju sägas att det var en fruktansvärt tuff final med ett mycket bra startfält. Jag hade nästan alla låtar som favorit i den semifinalen och de flesta som gick vidare var bra låtar. Dock inte alla. Island är en av de länder som borde ha gått vidare till final och borde ha hamnat i toppen. Är helt övertygad om att Island hade gått vidare om de hade fått tävla i den andra semifinalen istället. Där fanns det betydligt sämre bidrag, både bland de som åkte ut och bland de som gick vidare. Det här är en låt som verkligen förtjänade mer än den 14:e plats i semifinal det till sist blev.

 

Vad tycker du om “Hear Them Calling”? Borde den ha kvalificerat sig till final eller var det rätt att den åkte ut? Kommentera gärna!

 

Lite fakta

I den isländska Söngvakeppnin 2016 tävlade 12 bidrag om segern; först genom två semifinaler och sedan genom en final. Bidragen hade valts ut från en nationell antagning. Från varje semifinal röstades tre bidrag till final. Efter andra semifinalen kunde en jury lägga till ett wildcard till finalen, men valde att inte göra det. I finalen framfördes alla finalbidragen innan jury och tittarna röstade vidare två bidrag till en avgörande duell där tittarna fick rösta fram vinnaren. Alla bidrag var tvungna att framföras på isländska, men i finalen tilläts andra språk.

Island hade i ESC 2016 lottats att tävla i den första semifinalen. De hade startnummer 16 av 18 tävlande. Efter tittarnas och juryernas poängutdelning stannade Island på 14:e plats med 51 poäng.

 

Läs gärna tidigare delar i denna serie:

 


Kommentera

 
 

 

Fyll i koden i rutan nedanför för att kunna skicka iväg din kommentar:

 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen