Hollac16’s topplista: 30 Eurovisionbidrag som förtjänade en bättre slutplacering – plats 16

Av Hollac16 | Publicerad

Grafik: ESC-Panelen

Näst ut på tur på min (Hollac16:s) topplista över ESC-bidrag som förtjänade bättre slutplacering kommer en låt som kanske hade krävt en bättre artist för att komma högt. Eller så hade hen otur att tävla mot tolv andra liknande låtar i samma genre…

 

Norge: Didrik Solli-Tangen – “My Heart Is Yours” (ESC 2010)

 

Näst på tur är plats 16 där jag har valt ut Norges hemmahopp 2010: Didrik Solli-Tangen med “My Heart Is Yours”.

2009 tog Norge hem storslam i Eurovision när Alexander Rybak i princip krossade allt annat motstånd. Han slog poängrekord efter dåvarande poängsystemets regler, fick flest tolvor genom tiderna (tills Loreen kom in i bilden några år senare) och fick en stor hitlåt för all framtid. Så vem eller vad väljer man då ut för att stå på hemmaplan? Jo en ballad skriven av en svensk (Fredrik Kempe) och en norsk (Hanne Sørvaag).

Norge var som sagt värdland för ESC 2010 och hemmahoppet blev alltså en ballad. Tyvärr var 2010 ett år när det enligt mig gick helt åt pipsvängen med allt. Inte för att det var ett dåligt musikaliskt år, tvärtom. Jag tycker Europa röstade som dårar. Många av de bättre låtarna som tävlade i framförallt semifinalerna åkte ut till förmån för smöriga låtar som jag tror idag ingen ens i Eurovisionbubblan minns. För mig var Norges bidrag 2010 en mycket välskriven ballad som jag lyssnar på än idag, ofta.

Vad gjorde då att Norge föll så hårt till en 20:e plats i final? Antagligen att man hade en ballad när väldigt många andra länder också hade det. Möjligen också att man hade ett väldigt tidigt startnummer (#3 av 25). Men den främsta orsaken var nog framförallt för att Didriks sångröst inte riktigt höll för trycket när det väl gällde (lyssna även gärna på låten i studioversionen). Men trots det så tycker jag än idag att Norge hade en av de bättre balladerna, till och med bättre än Sveriges låt det året. Och därför tycker jag att de borde ha klättrat högre upp. Av åtminstone de tre ballader som slutligen kom topp 10 tycker jag Norge hade kunnat kvala in där med. För det här är en mycket fin och välskriven ballad som är behaglig att lyssna på.

 

Vad tycker du om “My Heart Is Yours”? Borde den ha kommit på en högre slutplacering eller hamnade den rätt/för högt? Kommentera gärna!

 

Lite fakta

Norsk Melodi Grand Prix 2010 var fortsatt lik Melodifestivalen i formen, dvs. NRK hade deltävlingar och andra chans innan finalen ägde rum. Totalt var det tre deltävlingar med 7 bidrag per deltävling som tävlade. Från varje deltävling gick två bidrag direkt till final medan två bidrag fick kämpa om de sista finalbiljetterna i Siste Sjansen (Andra chansen). Precis som i Melodifestivalen (på den tiden) delades bidragen upp i dueller och efter fyra kvartsfinaler och två semifinaler gick två bidrag till final. I finalen var det således 8 bidrag som tävlade; hälften av dessa tog sig till en avgörande omgång där vinnaren utsågs. Vinnaren vann alla telefondistrikten och två av de fyra jurydistrikten, vilket räckte för seger.

Då Norge var hemmanation i ESC 2010 var man direktkvalificerade till finalen. Totalt blev det en 20:e plats med 35 poäng för Didrik Solli-Tangen.

 

Läs gärna tidigare delar i denna serie:

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

  Tillbaka till toppen

ESC-Panelen